Γενέθλια έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), ο οποίος το Σάββατο 28 Ιουλίου κλείνει τα 44 του χρόνια. Επαψε, βλέπετε, προ πολλού να είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Ευρώπης, και αυτό κάπως τον στενοχωρεί. Ηρθαν στην εξουσία άλλοι πρωθυπουργοί ή πρόεδροι νεότεροι απ’ αυτόν, όπως της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Εσθονίας και άλλοι. Το πότε γεννήθηκε το διαλαλεί ο ίδιος με καμάρι, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά για να δείξει, όπως αναφέρει, ότι «γεννήθηκα τέσσερις ημέρες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα». Αυτή άλλωστε είναι και η φράση του όταν συναντά τον Πρ. Παυλόπουλο στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εφέτος, δεν έγινε δεξίωση λόγω της πύρινης τραγωδίας στην Αττική. «Κρίμα», σχολίασαν μερικοί κακεντρεχείς. Θα ήταν η τελευταία δεξίωση του κ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργού. Ακόμη όμως και με τα γενέθλιά του ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αστειευτεί ή να εμφανιστεί ότι μοιάζει με κάποιον, ας πούμε με τον… Μπαράκ Ομπάμα: «Το μόνο που άλλαξε με μένα στο Μαξίμου είναι οι άσπρες τρίχες που απέκτησα» λέει.


Τους κόπηκε η ανάσα με το Υπουργικό

Βεβαίως η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε να κάνει με την τραγωδία που κτύπησε την Ανατολική Αττική. Ετσι ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για αυτήν και οι υπουργοί θα σταματήσουν να μεταθέτουν τις ευθύνες στους πολίτες, όπως έκαναν έως τώρα. Η ΝΔ θεωρεί το έκτακτο αυτό Υπουργικό Συμβούλιο ως άλλο ένα επικοινωνιακό σόου του κ. Τσίπρα. Ορισμένοι όμως υπουργοί, οι πιο ψαγμένοι, μόλις άκουσαν «έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο» (και μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου) τους κόπηκε η ανάσα, επειδή μπήκε στο μυαλό τους ο… ανασχηματισμός. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί που βρίσκονται πιο κοντά στον Πρωθυπουργό (Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης και Τζανακόπουλος) επιχείρησαν να τους καθησυχάσουν ότι σε περιόδους κρίσεως δεν γίνονται ανασχηματισμοί. Και ότι ο Τσίπρας ακολουθεί την τακτική Καραμανλή: «Δεν κάνεις ανασχηματισμό εν θερμώ».


Ο αλάθητος Τόσκας

Εως τώρα αλάθητος λογιζόταν ο Πάπας. Και αυτός όμως πολλές φορές ως άνθρωπος ζητούσε συγχώρηση από τον Θεό και τους ανθρώπους για τα όποια λάθη του. Οι τραγικές εικόνες από τις πυρκαγιές στην Αττική βρήκαν έναν άλλον αλάθητο. Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος σε τηλεοπτική απευθείας σύνδεση είπε το αμίμητο, ότι δηλαδή προσπάθησε να βρει λάθη στη διαχείριση αλλά «επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη». Και αυτά τα είπε με 85 νεκρούς και δεκάδες αγνοουμένους. Φανταστείτε δηλαδή (όπως επεσήμανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης) πόσο περισσότερους νεκρούς θα είχαμε εάν έκανε και λάθη. Αυτό το «θράσος», όπως το χαρακτήρισε η αντιπολίτευση, που έχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης δύσκολα μπορεί κάποιος να το συγχωρήσει. Αντί να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τραγωδία, «κοκορεύονται» ότι όλα τα έπραξαν σωστά και κυρίως πως δεν έχουν καμία ευθύνη. Προκαλούν ακόμη και με την ανικανότητά τους.


Οι… υπερήφανοι στην καταστροφή

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής εμφανίστηκε σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση για να δηλώσει πως είναι υπερήφανος για το έργο της Πυροσβεστικής. Κάνοντας τους δύο υπουργούς που ήταν πλάι του (Τόσκα και Τζανακόπουλο) να κουνούν καταφατικά το κεφάλι τους από ικανοποίηση. Αλήθεια, τι σόι υπερηφάνεια είχε με 85 νεκρούς; Το θέμα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής (κατά τα άλλα με πολλές περγαμηνές αξιωματικός) είναι ότι ως στρατηγός δεν πρέπει να εμπλέκεται σε κομματικές σκοπιμότητες, έστω και εάν έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ας μην ξεχνάμε και τον Γ. Κατρούγκαλο που δήλωνε και αυτός υπερήφανος επειδή τσεκούρωσε τις συντάξεις, ή τον ταλαντούχο Βαρουφάκη που δήλωσε υπερήφανος γιατί έκλεισε τις τράπεζες ή τέλος τον Νίκο Κοτζιά που κι αυτός δηλώνει υπερήφανος για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Οταν παραιτείσαι για λόγους συνείδησης

Οταν ένας υπουργός μετά από τέτοια τραγωδία υποβάλλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό για λόγους συνείδησης, δεν περιμένει εάν θα την κάνει ή όχι αποδεκτή ο Πρωθυπουργός. Επιμένει στην παραίτησή του. Παίρνει το… καπελάκι του (που θα έλεγε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου) και φεύγει. Αυτό θα έπρεπε να κάνει και ο κ. Τόσκας, ο οποίος στο επικοινωνιακό σόου (…συνείδησης) που παρουσίασε στις κάμερες είπε χωρίς καν να ερωτηθεί ότι για λόγους συνειδησιακούς υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας έκανε αποδεκτές παραιτήσεις άλλων υπουργών για μικρότερης σημασίας θέματα. Οπως, για παράδειγμα, επιδότησης ενοικίου. Θυμάστε την Ουρανία (Ράνια) Αντωνοπούλου και τον σύζυγό της Γ. Παπαδημητρίου που υπέβαλαν παραίτηση για το επίδομα ενοικίου; Κανένας όμως Συριζαίος δεν χάνεται ακόμη και όταν υποβάλει παραίτηση. Η Ράνια διορίστηκε στον ΟΟΣΑ και ήδη της εγκρίθηκε κονδύλι 13.000 ευρώ για μετακόμιση στο Παρίσι.
Νομιμοποιούν… αυθαίρετα

Εδώ και τρεις ημέρες η κυβερνητική προπαγάνδα ρίχνει την ευθύνη για την τραγωδία στα αυθαίρετα, στον στρατηγό άνεμο και στους εμπρηστές. Με υπογραφή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη (ΦΕΚ 24 Μαρτίου 2017) εντάσσονται οικοδομικά τετράγωνα στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί. Αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως υπουργός Εσωτερικών το 2015, ζητούσε με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής την προσωρινή αναστολή του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στη Ραφήνα.

HeliosPlus