«Κάηκε ο κόσμος τζάμπα!» φώναξε μια πυρόπληκτη κάτοικος στο Μάτι στον Πάνο Καμμένο (φωτογραφία), ο οποίος ωστόσο είχε το θράσος να την αμφισβητεί και να της κουνά το… δάχτυλο. Ο υπουργός Αμυνας ήταν ο πρώτος πολιτικός (της συγκυβέρνησης) που τόλμησε να επισκεφθεί την πληγείσα από τη φονική πυρκαγιά περιοχή και άκουσε τα εξ αμάξης. Ακουσε ακόμα τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για τον απόντα δήμαρχο Μαραθώνα: «Μας αφήσατε στο έλεος. Μας αφήσατε να καούμε, κλείσατε τη Μαραθώνος. Γιατί έκλεισε η Μαραθώνος, γιατί δεν έγινε εκκένωση, οι κατασκηνώσεις πώς εκκενώθηκαν;» του είπαν, με την οργή να ξεχειλίζει.
***
Εως τώρα η οργή του κόσμου στην Ανατολική Αττική ήταν βουβή. Μετρούσαν τους νεκρούς τους, αναζητούσαν τους αγνοουμένους, εκτιμούσαν τις ζημιές στην περιουσία τους. Κάποια ξεσπάσματα σε ενστόλους που έτυχε να βρίσκονται εκεί ήταν περιστασιακά. Αλλωστε δεν έβρισκαν κανέναν άλλον πιο υπεύθυνο να διαμαρτυρηθούν. Και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Καμμένος. Και ξέσπασαν. Εκεί όμως που η οργή τους χτύπησε… κόκκινο ήταν όταν άκουσαν τον υπουργό Αμυνας να λέει: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις όταν ειδοποιήθηκαν έπραξαν το καθήκον τους. Στη θάλασσα μόνο πέντε πνίγηκαν». Αυτό το «πέντε πνίγηκαν» θεωρήθηκε προσβολή. Και έτυχε και της κατάλληλης απάντησης.
***
Ο κ. Καμμένος άκουγε βουβός. Δεν ήξερε τι να πει. Εκεί που ήξερε τι να πει ήταν όταν ένας κάτοικος του κατήγγειλε ότι δεν είδε τον Στρατό και ότι άργησε η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων στις παραλίες. «Τα «βατράχια» δεν τα είδατε; Τα ελικόπτερα που φώτιζαν; Μόνο εσείς και ο Πορτοσάλτε τα λέτε αυτά» του είπε ο κ. Καμμένος, συνεχίζοντας το σουρεαλιστικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίνε τα ΜΜΕ που δεν τον… δοξάζουν και του ασκούν κριτική.
Η κυρία Λουπάκη και οι φωτιές
Α, να μην το ξεχάσω. Υπήρξε παρέμβαση υπέρ της κυβερνήσεως για τις φονικές πυρκαγιές και από την Ευγενία Λουπάκη. Ποια είναι η κυρία Λουπάκη; Δημοσιογράφος της «Αυγής» και στον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σύζυγος του Θανάση Καρτερού, του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από τα e-mails και τα περιβόητα non papers. Η δημοσιογράφος με μια ανάρτησή της στα σόσιαλ μίντια προσπάθησε να υποβαθμίσει την έκταση της τραγωδίας στο Μάτι, προφανώς επειδή το τραγικό αυτό συμβάν (με τη φονικότερη πυρκαγιά στην Ελλάδα) έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Εγραψε: «Κόψτε τα περί πρωτοφανούς τραγωδίας: 63 ήταν οι νεκροί το 2007».
Αρχίζει το ματς των ευθυνών
Τελειώνει το τριήμερο πένθους και αρχίζει η κριτική. Το θέμα έρχεται στη Βουλή με πρωτοβουλία της ΝΔ. Η κριτική θα είναι σκληρή, προανήγγειλε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα θέσει το ζήτημα της ανύπαρκτης πολιτικής προστασίας, την ευθύνη για το κλείσιμο στους δρόμους ώστε να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα και ποιος τελικά έχει την ευθύνη για την εκκένωση περιοχών. Βρήκε την υπεύθυνο και θα εξηγήσει γιατί η Ρένα Δούρου είχε την απόλυτη ευθύνη.
Ο Καραμανλής και το σπίτι του στη Ραφήνα
Μου λένε ότι η οικογένεια Καραμανλή στη Ραφήνα είχε ανοιχτό το σπίτι της σε όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Η φωτιά σταμάτησε λίγο πιο μακριά. Φιλοξενήθηκε εκεί κόσμος και η φρουρά του πρώην πρωθυπουργού έφερνε νερά στους πυρόπληκτους.
Φτιάχνουν δρόμους στο χωριό του Τσίπρα
Ως γνωστόν, από το Αθαμάνιο Αρτας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κατάγεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δεν πολυεπισκέπτεται τώρα τελευταίως το χωριό επειδή, όπως μαθαίνω, οι συγχωριανοί του έχουν τα παραπονάκια τους. Οτι τους εγκατέλειψε. Τρία χρόνια στην κυβέρνηση και δεν έγινε κανένα έργο στο χωριό τους, λένε. Την τελευταία φορά που το επισκέφθηκε ήταν ακόμα ο θριαμβευτής των εκλογών και ήταν τον Δεκαπενταύγουστο του 2016. Χόρεψε μάλιστα με συγγενείς του τον περίφημο χορό «καγκελάρι». Εκτοτε δεν ξαναφάνηκε στο χωριό του. Ούτε για επισκέψεις, ούτε για εξαγγελίες, ούτε καν για τις διακοπές του. Προτιμά, βλέπετε, να νοικιάζει (από εφοπλιστική οικογένεια) εξοχικό σπίτι στο Σούνιο ή να πηγαίνει στην Κρήτη. Τι συμβαίνει; Ξέχασε ο Πρωθυπουργός τον τόπο της καταγωγής του;
***
Ψάχνοντας στο Αθαμάνιο κάτι βρήκα. Τελευταίως δημοπρατήθηκε ένας περιφερειακός δρόμος μήκους 15 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 8,6 εκατ. ευρώ. Τώρα θα πείτε, χρειαζόταν αυτός ο περιφερειακός δρόμος; Οχι μόνο χρειαζόταν, αλλά… παραχρειαζόταν γιατί θα ενώνει το χωριό του κ. Τσίπρα με ένα άλλο χωριό, τα Θεοδώριανα, από όπου κατάγεται ένας εκ των υποδιοικητών της… ΕΥΠ και έχει συγγένειες πρωτοκλασάτο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών. Οι Συριζαίοι δεν τα υπολόγισαν σωστά, για την ακρίβεια άργησαν να δημοπρατήσουν τον περιφερειακό δρόμο. Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, το έργο θα αρχίσει σε έξι μήνες και θα ολοκληρωθεί με άλλη… κυβέρνηση.
«Απαγορεύεται να καείς… νεκρός»

Ενώ στη Σύρο ετοιμάζονται να δώσουν το όνομα ενός δρόμου ή ενός κτιρίου στον Μάνο Ελευθερίου, η σορός του αποτεφρώθηκε στη Βουλγαρία (έπειτα από επιθυμία του ιδίου). Η οικογένειά του μέσω των σόσιαλ μίντια, ορμώμενη από την τραγωδία στη Ανατολική Αττική, σχολιάζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται οι αποτεφρώσεις. Συγκεκριμένα έγραψαν: «Σε μια χώρα που εν ριπή οφθαλμού μπορεί να καείς ζωντανός απαγορεύεται να καείς νεκρός».
***
Οργιο άσχετων τροπολογιών στη διάρκεια του πένθους

Προτού ακόμη φύγει ο καπνός πάνω από τα καμένα της Αττικής και ενώ συνεχίζεται ο τραγικός απολογισμός από τις φονικές πυρκαγιές, με πάνω από 82 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους, η κυβέρνηση επιλέγει ρουσφετολογικές παροχές. Μάλιστα το κάνει αυτό ενώ είναι σε εξέλιξη τα θερινά τμήματα της Βουλής, με σωρεία («πονηρών») τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε μια κύρωση σύμβασης του υπουργείου Υγείας σε εκτέλεση διαθήκης ενός φυσικού προσώπου έχουν κατατεθεί 4 τροπολογίες, μεταξύ των οποίων για τη λειτουργία των φαρμακείων, τη μη υποχρεωτική πώληση ναρκωτικών φαρμάκων από τα φαρμακεία, ρυθμίσεις θεμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, της ΕΚΑΠΥ και της Θεσμικής αναδιοργάνωση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αλλά και νομιμοποίηση των δαπανών της Α.Ε «Κέντρο τεκμηρίωσης και κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ύψους 190.107,98€ για το 2017.

***

Η Παπανάτσιου ήθελε να φέρει από τώρα την «ανάπτυξη» για τις ΔΕΚΟ

Μόλις το πρωί της Πέμπτης από τη Βουλή έσκασε μια βόμβα. Μεταξύ των τραγικών ειδήσεων που έρχονται για τους νεκρούς στο Μάτι, μάθαμε ότι κατατέθηκε και μια τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών με υπογραφή… Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός. Προέβλεπε αυξήσεις που φθάνουν έως και 2.852 ευρώ ή ποσοστό 60% για τις αποδοχές των διοικητικών στελεχών ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπερταμείο και απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους ή έχουν ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα και μετά τη γενική κατακραυγή, η τροπολογία αποσύρθηκε, όμως αυτό έχει ελάχιστη σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό αφορά τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κράτος.

HeliosPlus