Θυμάστε το περιβόητο «όλα υπό έλεγχο» που εκστόμισε ο Νίκος Τόσκας (φωτογραφία) ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις φονικές φωτιές στην Ανατολική Αττική; Ε, σας πληροφορώ ότι από το «όλα υπό έλεγχο» περάσαμε στην εικόνα του χάους και της εκατόμβης των νεκρών. Και το σημαντικότερο; Ακόμη να υπάρξει κάποια παραίτηση, ή έστω μια συγγνώμη από τους κάθε λογής υπευθύνους. Μάλιστα όταν ρώτησαν τον κ. Τόσκα εάν υπάρχει θέμα παραίτησης ιδού τι απάντησε: «Η παραίτηση δεν γίνεται επειδή το ζητάει μια εφημερίδα. Στην Πορτογαλία έγιναν τεράστια σφάλματα στη διαχείριση. Από εκεί και πέρα αν ψάχνετε άνθρωπο βιδωμένο στην καρέκλα δεν θα τον βρείτε σε μένα. Αυτή η κυβέρνηση παλεύει σαν σύνολο να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις» είπε. Και για να μην παρεξηγηθεί από τους υπόλοιπους συντρόφους του για το θέμα της… καρέκλας, έσπευσε να διευκρινίσει: «Βιδωμένος στην καρέκλα δεν είναι κανένας μας, ούτε εγώ».
nnn
Είπε και άλλα πράγματα ο κ. Τόσκας. Για παράδειγμα, επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν μπόρεσαν οι δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά: «Και 20 αεροσκάφη να είχαμε δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τη φωτιά. Οι πυροσβέστες μού έλεγαν ότι η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα». Αντί συγγνώμης οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκουν τρόπους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Ο Τσίπρας και η τηλε-απαγόρευση

Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με… μάστερ στην επικοινωνία, κατηγορούσε (και κατήγγελλε) τους πολιτικούς του αντιπάλους για διαφθορά, για συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία, προβλέποντας μάλιστα και ποινικές ευθύνες πολιτικών για τη Novartis. Τώρα, μετά το φιάσκο της διαχείρισης της κρίσης των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, ο Πρωθυπουργός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα τόσο για αυτόν όσο και για την κυβέρνησή του. Ετσι, ζητεί συναίνεση και ενότητα. Και να ‘ταν μονάχα αυτό; Λέει ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ωσάν να θέλει εκείνος να υπαγορεύσει στην αντιπολίτευση πότε θα ζητήσει ευθύνες. Και προφανώς για να είναι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να συμβεί άλλο επικοινωνιακό φιάσκο, έδωσε εντολή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζονται στα κανάλια, εξαιτίας του φόβου ότι δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν επικοινωνιακά την τραγωδία αυτή, η οποία ήδη «καίει» την κυβέρνηση. Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Γιατί οι επικοινωνιολόγοι του κ. Τσίπρα (που έως τώρα έδιναν ρεσιτάλ επικοινωνίας) άφηναν να διαρρεύσει ότι και το 2007 υπήρξαν δεκάδες θύματα από τις πυρκαγιές της Ηλείας, αλλά ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές.
Ο Πρόεδρος ζητεί συμφιλίωση
Δεν είναι όμως μόνον ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του που ζητούν τώρα από την αντιπολίτευση συναίνεση. Είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Στα μηνύματά του ζητεί ανάμεσα στα άλλα και «συμφιλίωση». Συμφιλίωση όμως σε τι; Μήπως έχουμε κανέναν πόλεμο; Αυτό διερωτώνται πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απευθύνθηκα λοιπόν σε έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να δώσει μια εξήγηση για τη «συμφιλίωση». Μου είπε απλώς ότι είναι… πάγια τακτική του Προέδρου σε περιόδους κρίσεων να ζητεί ενότητα και συμφιλίωση των εσωτερικών πολιτικών δυνάμεων. Και με την ευκαιρία που άνοιξα κουβέντα με την Προεδρία της Δημοκρατίας, έμαθα και τούτα:
nnn
Πρώτον: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λόγω εθνικού πένθους ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του έως το τέλος του Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένου και ενός ταξιδιού (επίσημη επίσκεψη στη Λιθουανία). Δεύτερον, επειδή έχει ετοιμάσει ήδη ομιλίες για διάφορες επετείους, τις στέλνει σε δημάρχους για να τις διαβάσουν εκ μέρους του, όπως συνέβη με το Δίστομο. Τρίτον, η ξαφνική αναβολή (λόγω πένθους) της δεξίωσης για την 44η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα να μαζευτούν ένα σωρό αδιάθετα τρόφιμα (από σουβλάκια, σαντουιτσάκια καναπεδάκι, γλυκά, κ.τ.λ.). Τι νομίζετε ότι απέγιναν τα προεδρικά αυτά τρόφιμα (της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας) που ο σεφ Στέφανος του Προεδρικού έκανε ημέρες να ετοιμάσει; Εστάλησαν όλα πακεταρισμένα στη Ραφήνα για τα θύματα της πύρινης τραγωδίας.
Γιατί δεν αφήνουν τους Συριζαίους να ομιλούν;

Σας έλεγα παραπάνω ότι ο Πρωθυπουργός απαγόρευσε στους βουλευτές του να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια και στα ραδιόφωνα, θέλοντας προφανώς να προλάβει αμήχανες καταστάσεις από εμπρηστικές δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών. Οταν και όποτε βεβαίως προκαλούνται. Πώς αλήθεια θα απαντούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερωτήσεις του τύπου: «Η κυβέρνηση υποτίμησε στην αρχή την καταστροφή;». Ή «δεν φρόντισε ώστε να γίνει έγκαιρα και οργανωμένα η εκκένωση των επικίνδυνων περιοχών;», ή ακόμα «γιατί άφησε να καταργηθεί στην πράξη (όπως αποδείχθηκε) η πολιτική προστασία;» και τέλος «γιατί έως τώρα δεν υπήρξε καμία παραίτηση;», έτσι, για την τιμή της Αριστεράς (και του ηθικού πλεονεκτήματός της).


Και πίνω μπίρες, πίνω μπίρες

Βεβαίως μπορεί να υπήρξε τηλε-απαγόρευση στους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να… διασκεδάζουν πίνοντας μπίρες σε μοδάτα μαγαζιά των Αθηνών, την επομένη της ανείπωτης τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Οπως συνέβη με έναν βουλευτή των ΑΝΕΛ (υπάρχει και φωτό) που διασκέδαζε σε in μπαράκι στο Κολωνάκι πίνοντας μπίρες. (Εις υγείαν άραγε ποιανού;)

HeliosPlus