Ηταν λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Εξωτερικών και σε εξέλιξη ήταν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη συμφωνία των Πρεσπών (εκ των υστέρων δηλαδή, αφού η συμφωνία έχει υπογραφεί). Διπλωμάτες, νομικοί και άλλοι εξηγούσαν τις παραμέτρους της συμφωνίας και περίμεναν με αγωνία την ομιλία του Νίκου Κοτζιά.
nnn
Οπως μου λένε οι κατάσκοποί μου στο υπουργείο, εκείνη την ώρα χτύπησε το «κόκκινο» τηλέφωνο (κόκκινο στην κυριολεξία αντί του κανονικού χρώματος πορτοκαλί, μια και οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι έτοιμες να εκραγούν) του υπουργού Εξωτερικών και η φωνή από την άλλη άκρη του έλεγε να τα παρατήσει όλα και να πάει στο Μαξίμου.
nnn
Γιατί πήγε ο κ. Κοτζιάς εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το γνωρίζω, αφού ουδείς από την κυβέρνηση μπήκε στον κόπο να ενημερώσει. Απλώς σημειώνω πως δεν είχαν περάσει παρά λίγα λεπτά από τη στιγμή που ένα άκρως ειρωνικό σχόλιο «διπλωματικής πηγής»… καλωσόριζε τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, αν και ο ίδιος είχε ακυρώσει το ταξίδι. Σημειώνω επίσης ότι την ώρα που ο κ. Κοτζιάς βρισκόταν στο Μαξίμου, εισήλθαν και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.
nnn
Στο τρίγωνο υπουργείο Εξωτερικών – Βουλή – Μαξίμου επικράτησε ανησυχία. Μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των υπουργών και βουλευτών, και απ’ ό,τι μου λένε υπήρξε μεγάλη ένταση εξαιτίας της ξεκάθαρης πλέον ρήξης με τη Ρωσία. Ο φόβος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση και να έχουμε και πιθανές τουριστικές επιπτώσεις προφανώς να πανικόβαλε την κυβέρνηση.
nnn
Και τι θα κάνει; Πράκτορές μου στο Μέγαρο Μαξίμου μου λένε και τούτα: Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα (έπειτα από πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν) ίσως να αναβληθεί λόγω της αναβολής της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα, κάτι που δεν επιθυμεί ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας (μαζί με τον διπλωματικό του σύμβουλο κ. Καλπαδάκη) μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά αυτό που λένε είναι ότι η «υπόθεση ελληνορωσικές σχέσεις» θα περάσει στα χέρια τους. Αυτά έμαθα, αυτά σας μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω.
Ο Μητσοτάκης και οι… ρακές

Υπό κανονικάς συνθήκας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Κρητικός, θα ήταν συνηθισμένος στα κεράσματα με τις ρακές. Αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει καθετί που περιέχει οινόπνευμα. Το αγαπημένο του ρόφημα δεν είναι άλλο από το τσάι και μάλιστα προτιμά μια μάρκα τσαγιού με ιδιαίτερο συμβολισμό, το τσάι… Τρόικα! Φανταστείτε τώρα την έκπληξή του όταν έφθασε στις 7 το πρωί στο αεροδρόμιο της Σητείας και του πρόσφεραν για καλωσόρισμα τρία σφηνάκια παγωμένη ρακή. Ούτε καν τα άγγιξε. Συνολικά κατά την περιοδεία του στην Κρήτη του προσφέρθηκαν περί τις 30 ρακές. Ακόμα και ο Μητροπολίτης Ιεράπετρας του πρόσφερε ρακή. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε όλη την ημέρα να πιει δύο-τρία σφηνάκια, σύμφωνα με δήλωση των συνεργατών του.
nnn
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξύπνησε από τις 4 αξημέρωτα για να βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εγκαίρως για την πτήση της (ελικοφόρου) Ολυμπιακής των 5.45 π.μ. Μέσα στο αεροπλάνο όλοι οι συνεργάτες του πήραν ένα υπνάκο (μετά την πορτοκαλάδα που τους προσφέρθηκε) –ο κ. Μητσοτάκης ήταν ίσως ο μοναδικός ξύπνιος στο αεροπλάνο και διάβαζε κάτι έγγραφα.
nnn
Εκεί όμως που ενθουσιάστηκε ήταν όταν άκουσε στο αεροδρόμιο τη Σητείας μαντινάδα. Οχι όποια-όποια, αλλά μία που μεταξύ άλλων έλεγε «Σε λίγο ξεκουμπίζεται κι εσύ, Κυριάκο, αρχίζεις / Με τη Νέα Δημοκρατία μας από την αρχή να χτίζεις». Αυτό το «ξεκουμπίζεται», μου λένε, κυρίως τον ενθουσίασε.
Ο Σκουρλέτης σταρ

Με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη σε ρόλο πρωταγωνιστή (αντί του συνηθισμένου πρωταγωνιστή Αλέξη Τσίπρα), το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο διαφημιστικό βιντεάκι του, διά χειρός της προσωπικής σκηνοθέτριας του κ. Τσίπρα Ζωής Χαλιδιά. Αυτή τη φορά για την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθήνας. Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίζεται στο γραφείο του πάνω από έναν χάρτη και ουσιαστικά μοιράζει τη Β’ Αθήνας σε νέες περιφέρειες. Στη συνέχεια εξηγεί γιατί έπρεπε να προχωρήσει το σχέδιο «Κλεισθένης» και επιτίθεται στις βαρονίες που, όπως λέει, αυτές ήταν το εμπόδιο για τη διαίρεση της μεγάλης περιφέρειας. Τέλος, το σποτάκι κλείνει με το γνωστό σε όλους πλέον μότο που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη».
Και η Δούρου επίτιμη διδάκτωρ

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα που ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ Οικονομικών στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης (Izmir Ekonomi Üniversitesi), εκφράζοντας τότε και ο ίδιος την απορία του πώς είναι δυνατόν οι Τούρκοι να αναγορεύουν έναν… αριστερό πρωθυπουργό σε επίτιμο διδάκτορα, και τη σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα που ανακηρύχθηκε σε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Πεκίνου (Beijing University of Post and Telecommunications – BUPT), ήρθε η σειρά της Ρένας Διούρου (φωτογραφία) να ανακηρυχθεί. Συγκεκριμένα η περιφερειάρχης αναγορεύθηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Essex. Φορώντας την κόκκινη τήβεννο του Εssex είπε: «Δεν πρόκειται για προσωπική, αλλά για συλλογική τιμή. Οφείλεται στο Πανεπιστήμιο του Essex που μου προσέφερε τα κατάλληλα εργαλεία για την κατανόηση και την ανάλυση της παρούσας κρίσιμης χρονικής συγκυρίας στην Ευρώπη γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα» παρατήρησε.
Στο ΚΙΝΑΛ καταρτίζουν ψηφοδέλτια

Σε πλήρη εκλογική διάταξη εισέρχεται (μετά τη ΝΔ) το Κίνημα Αλλαγής, μετά την οργανωτική του συγκρότηση. Ξεκινά, όπως ανακοινώθηκε, να συγκροτεί τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων του για τις βουλευτικές εκλογές. Θα υπάρξει η δυνατότητα και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα αναρτηθεί τις επόμενες μέρες να εκδηλώσουν την διαθεσιμότητας τους όσοι το επιθυμούν. «Είναι αυτονόητο ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν υποψήφιοι παρά μόνον η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκατοντάδων ανθρώπων να δώσουμε μαζί , από την πρώτη γραμμή, αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη» διευκρινίζει ο γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης. «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα βρει το Κίνημα Αλλαγής σε πλήρη διάταξη όχι μόνο εκλογικής μάχης αλλά έτοιμο να πρωταγωνιστήσει την επόμενη μέρα για την πολιτική σταθερότητα, την Εθνική Συνεννόηση και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας» καταλήγει ο Μ. Χριστοδουλάκης.

***
Ρεκόρ

Παρακολουθούσα από την τηλεόραση αυτή την εκδήλωση του Νίκου Κοτζιά για τη συνθήκη των Πρεσπών με διάφορους νομομαθείς. Ξεχώρισα έναν, καθηγητή Πανεπιστημίου, τον Χάρη Παμπούκη, πρώην πρωτοκλασάτο υπουργό προηγούμενης κυβέρνησης και έγκριτο νομικό ο οποίος διαθέτει ένα ξεχωριστό ρεκόρ. Οταν ήταν υπουργός Επικρατείας (στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου) κατήργησε το υπουργείο Ναυτιλίας (το ενσωμάτωσε στο Οικονομίας και η ταμπέλα του εξακολουθεί να παραμένει στο μέγαρο του Συντάγματος). Οταν όμως πήγε σε άλλο υπουργείο παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενος ότι… κατήργησε το υπουργείο Ναυτιλίας.

HeliosPlus