Ο Φοίβος Ιωαννίδης (φωτογραφία), πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και πρώην διοικητής του ΙΚΑ, ήταν κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας αρχηγός της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης (Δημοκρατικό Εθνικό Κίνημα Κρήτης) με έντονη αντιστασιακή δράση. Μάλιστα, είχαν συζητήσει στην οργάνωσή του (αλλά ουδέποτε το πήραν στα σοβαρά, όπως ο ίδιος λέει) την απαγωγή του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και της τότε βασίλισσας Αννας Μαρίας προκειμένου να πιέσουν τους επίορκους χουντικούς συνταγματάρχες να επαναφέρουν τη Δημοκρατία: «Η απαγωγή του τέως βασιλιά ήταν στα λόγια και απείχε πολύ από τις πράξεις» λέει σήμερα ο κ. Ιωαννίδης, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι ο μόνος όμως επιζών από την αντιστασιακή αυτή οργάνωση της Κρήτης και αναφέρει και κάτι άλλο σημαντικό. Για τον θείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Ηρακλή Τσίπρα, που από το Στρατοδικείο βρέθηκε σε κορυφαίο πόστο του Παναθηναϊκού με την έγκριση του αρχιπραξικοπηματία Ασλανίδη
nnn

«Είναι μια μπερδεμένη ιστορία» λέει σήμερα ο κ. Ιωαννίδης. «Η περίπτωση ωστόσο του Ηρακλή Τσίπρα είναι υπαρκτή. Ηταν ενεργό μέλος της οργάνωσής μας. Εμένα με συνέλαβαν σ’ ένα μοναστήρι στο ανατολικότερο μέρος της Κρήτης, ενώ ο Ηρακλής Τσίπρας δεν συνελήφθη. Ηταν φυγόδικος, ήρθε στην Αθήνα, τα βρήκε με τον Ασλανίδη και απέκτησε κορυφαίο ρόλο στον Παναθηναϊκό. Το μυστήριο είναι ότι ενεφανίσθη την παραμονή στο Στρατοδικείο και ενώ είχε βαρύτατες κατηγορίες απηλλάγη». Και ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει ότι «όλα τα άλλα που λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι αυτή είναι η πραγματικότητα». Οπως πραγματικότητα είναι ότι όλα τα μέλη της οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης συνελήφθησαν, σαν κάποιος να τους «έδωσε».

Μητσοτάκης και απλή αναλογική

Κυκλοφορούν τούτες τις ημέρες διάφορα σενάρια που αφορούν τις εκλογές, τον ανασχηματισμό και το νέο εκλογικό σύστημα που πάλι προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας με μοναδικό στόχο, όπως αναφέρεται σ’ ένα από τα σενάρια, να εμποδίσει την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Προετοιμάζει πάλι την απλή αναλογική ως βασικό εκλογικό σύστημα και υπάρχουν, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, και υπόγειες διεργασίες ανάμεσα σε άλλα κόμματα, ώστε να ψηφίσουν με αυξημένη πλειοψηφία την απλή αναλογική και να ισχύει από τις προσεχείς εκλογές.
nnn
Με δυο λόγια, εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν εξασφαλίσει στις επερχόμενες εκλογές την πλειοψηφία και καταστούν άκαρπες οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης από άλλα κόμματα, τότε θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές, αλλά με το σύστημα της απλής αναλογικής, πράγμα που θα αναχαιτίσει την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία. Είπαμε όμως ότι όλα αυτά είναι σενάρια και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η fake Αριστερά

«Ετοιμαστείτε για μεγάλο αριστερό συνασπισμό δυνάμεων κατά και της fake Αριστεράς και της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αυτό τονίζουν τα κόμματα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ που, εν αναμονή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, προετοιμάζονται για εκλογές. Αλλωστε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αλέκος Αλαβάνος βρίσκονται πλέον σε κοινή γραμμή, θεωρώντας ότι μόνο με συνένωση δυνάμεων θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Ή τουλάχιστον να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και στις μεθεπόμενες εκλογές να κατακτήσουν ένα σημαντικό ποσοστό που με την απλή αναλογική θα τους δώσει ισχυρή παρουσία στο Κοινοβούλιο.
nnn
Οπως λένε μάλιστα από τη Λαϊκή Ενότητα, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ακόμη πιο ευδιάκριτα η κοινή προσπάθεια με ακόμη πιο δυναμικές παρεμβάσεις κατά της κυβέρνησης του άλλοτε συνοδοιπόρου τους, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίον πλέον θεωρούν ξεκάθαρα «προδότη» της Αριστεράς ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν τον θεωρούν καν αριστερό πλέον, αλλά σοσιαλδημοκράτη. Και τονίζουν με νόημα: «Οποιος άλλος θέλει ας μας ακολουθήσει σ’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε…».

Πώς γίνεσαι υπουργός του Τσίπρα

Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα επανέλθω με τα πασοκογενή στελέχη που αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως για παράδειγμα τον Π. Κουρουμπλή). Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι στον επερχόμενο ανασχηματισμό θα αξιοποιήσει (για να μην πω «χρησιμοποιήσει») τους πασοκογενείς Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (στο υφυπουργείο Παιδείας). Επειδή έγινε λόγος και για τον Νίκο Χριστοδουλάκη, τον ρώτησα ευθέως, πρώτον, εάν ενδιαφέρεται να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα και, δεύτερον, εάν όντως υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μαζί του από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Και ιδού τι απάντησε: «Για να εισέλθει κάποιος στην κυβέρνηση Τσίπρα, θα πρέπει να είναι είτε πολύ δεξιός είτε πολύ αριστερός. Και εγώ δεν είμαι. Οσον αφορά τις πληροφορίες ότι δήθεν με προορίζουν για την κυβέρνηση, απαντώ ότι απλώς είναι ανοησίες». Και κάτι ακόμα: ο κ. Χριστοδουλάκης εξελέγη επισκέπτης καθηγητής στη LSE και πάει να διδάξει τους Βρετανούς Οικονομία.

Η νομιμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών

Στην αρχή μού φάνηκε ως fake new, αλλά εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε. Στο υπουργείο Εξωτερικών έμαθα πως διοργανώνουν ημερίδα με επιφανείς νομικούς και καθηγητές Νομικής προκειμένου να εξετάσουν τη… νομιμότητα της συμφωνίας των Πρεσπών. Μήπως άργησαν λίγο; Γιατί, απ’ ό,τι γνωρίζω, υπογράφηκε δόξη και τιμή. Ή μήπως θέλουν εκ των υστέρων να… λιβανίσουν τους εαυτούς τους, λέγοντας δηλαδή ότι «η συμφωνία ήταν καθ’ όλα νόμιμη, το λένε και οι επιστήμονες»;

Κουίζ

Τους αποκαλούσαν «Διόσκορους» της κυβέρνησης. Στήριζε ο ένας τον άλλον, ήταν και οι δύο της ίδιας ιδεολογικής αντίληψης. Σήμερα δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα…
nnn

Πυρ και μανία με τον Κουρουμπλή

Πυρ και μανία είναι στο Κίνημα Αλλαγής με τον (Πασοκογενή) Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έκανε ό,τι και ο Τσίπρας για το Σκοπιανό. Η απάντηση ήρθε ηχηρή και από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος μιλώντας σε ενημερωτική τηλεοπτική αμέσως μετά τον υπουργό. «Καλύτερα να μη μιλά ο κ. Κουρουμπλής και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ», διαμηνύει ο ευρωβουλευτής και συνεχίζει: «Αυτοί που τον έστειλαν στο Ειδικό Δικαστήριο, που υπέγραψαν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο και που συνεργάζονται με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο να μιλούν για τον Ανδρέα; Εχει και η υπομονή τα όριά της…». Οι Κουρουμπλήδες καλύτερα να σιωπούν, ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη και προβλέπεται ότι δύσκολα θα πέσουν γέφυρες προεκλογικές συνεννόησης. Ηδη στο ΠΑΣΟΚ θυμίζουν ποιοι είναι οι… γενίτσαροι που αυτομόλησαν μόλις το καράβι είχε μπατάρει.

nnn

Ο Ζάεφ καταγγέλλει λαδώματα

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωνε στο BuzzFeed News ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος αργότερα φέτος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

***

Ο γουρλής του Μουντιάλ

Για την ιστορία οφείλω να σημειώσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε από την αρχή του Μουντιάλ ότι στήριζε Γαλλία, όχι όπως ο Αλέξης Τσίπρας που ξεκίνησε να στηρίζει Αργεντινή, λόγω Μέσι, εν συνεχεία «έστριψε» προς Ουρουγουάη μεριά και τελικά πρόλαβε (ακόμα και τον Μητσοτάκη) να στείλει συγχαρητήριο μήνυμα στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν λέγοντάς του να απολαύσει τη νίκη. Κι όμως ο Μητσοτάκης ήταν αυτός που αυθαιρέτως χαρακτηρίστηκε από πολλά φιλοκυβερνητικά sites επειδή βρισκόταν Βερολίνο και παρακολούθησε την αγώνα Γερμανία- Κορέα από μία υπαίθρια μπυραρία και έχασε η Γερμανία με 2-0. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το tweet που είχε κάνει σχετικά με την «ασυμβατότητα» της εθνότητας και της ιθαγένειας σε μια χώρα, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα μέλη της χρυσής ενδεκάδας (Μπαπέ, Ουμτιτί, Πογκμπά, Καντέ, Ματουιντί) ο κ. Μητσοτάκης θα κατάλαβε τη διαφορά μεταξύ εθνότητας και ιθαγένειας.

HeliosPlus