Θα βρεθούν και οι τρεις μαζί, ήτοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς (φωτογραφία), στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Με μία όμως διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει να δυσανασχετεί με τα καμώματα του Πάνου Καμμένου (για τη στάση του στο Μακεδονικό, για τις απειλές του ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, για το ύφος και το ήθος του και τελευταίως για τις θέσεις του στον «Κλεισθένη»). Προφανώς οι σχέσεις τους δεν είναι οι καλύτερες, παρά τα όσα αντιθέτως διαδίδονται για αυτούς. Από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις Καμμένου – Κοτζιά βρίσκονται σε οριακό σημείo, αφήστε που μετά βίας ανταλλάσσουν καλημέρα. Το βέβαιο είναι ότι ούτε ο Τσίπρας εμπιστεύεται πλέον τον Καμμένο, ούτε ο Καμμένος τον Κοτζιά και η εικόνα που θα παρουσιάσει η ελληνική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ θα είναι αν μη τι άλλο προβληματική.
nnn
Τελικά τι θα γίνει στο ΝΑΤΟ; Δεν θα υπάρξει και συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ και πιθανότατα πρόσκληση του κ. Ζάεφ προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί επισήμως τα Σκόπια (ή τη Βόρεια Μακεδονία); Τι θα κάνει ο Καμμένος; Θα είναι ένας απλός παρατηρητής στην πρόσκληση αυτή; Ή θα λέει ότι δεν ισχύει; Ή θα βρεθεί πάλι στην ανάγκη να τραβά φωτογραφίες του Τσίπρα στις συναντήσεις που θα έχει με διάφορους ηγέτες; Οπως έκανε και πέρυσι όταν ξαφνικά ο κ. Τσίπρας συνάντησε στον διάδρομο τον Τραμπ.
Ο Τσίπρας και οι συμμαχίες

Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με την επομένη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μαθαίνω ότι ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας στην Αθήνα, θέλει να πάρει κάποιες αποφάσεις που θα είναι και οι οριστικές έως τις εκλογές. Για παράδειγμα, τι θα κάνει με τον ανασχηματισμό και ειδικότερα με τον κ. Καμμένο. Θεωρεί, μου λένε, ότι όλη αυτή η υπόθεση με τα μπρος-πίσω του Καμμένου και τη στάση του στο Μακεδονικό βουλιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά. Ορισμένοι (σκληροί της Κουμουνδούρου) κατηγορούν ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι δεν προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα των εκλογών. «Αντί δηλαδή να προσπαθήσει να δημιουργήσει πολιτικές συμμαχίες συνεργασιών που θα του φανούν χρήσιμες μετεκλογικά, κάθεται και περιμένει τον κάθε Δανέλλη ή τον κάθε Θεοχάρη και την κάθε Παπακώστα πότε θα τον στηρίξουν στη συμφωνία με το Μακεδονικό»


Γιατί δεν εμπιστεύθηκε τον Θεοδωράκη;

Κάποτε ρώτησαν τον κ. Τσίπρα γιατί δεν συμμάχησε με το Ποτάμι και τον Στ. Θεοδωράκη (τότε που οι «ποταμίσιοι» ήταν ισχυροί) και προτίμησε να κάνει κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και τις ακραίες πολιτικές του που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά. Τότε είχε απαντήσει ότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Θεοδωράκη και έτσι προτίμησε τον Καμμένο. Πού το θυμήθηκα αυτό; Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε ότι ο Πρωθυπουργός δικαιώθηκε για την επιλογή του: «Δείτε τι έπαθε η Γεννηματά με τον Θεοδωράκη που τον εμπιστεύθηκε» λένε. Αυτό που δεν λένε είναι τι πρόκειται να πάθει στο προσεχές μέλλον ο Τσίπρας με τον Καμμένο που τον εμπιστεύθηκε.
Κανένας δεν βαθμολογεί τον Πρωθυπουργό

Ετσι άρχισαν και πάλι οι διαρροές (από Μαξίμου αλλά και από Κουμουνδούρου) για επικείμενο ανασχηματισμό. Τον οποίο ακόμη δεν είδαμε και ορισμένοι (διάβαζε «παπαγαλάκια») έσπευσαν να τον βαφτίσουν… προεκλογικό. Αφορμή στάθηκε το… βαθμολόγιο. Δηλαδή ένα βαθμολόγιο που δόθηκε στους βουλευτές για να βαθμολογήσουν τους υπουργούς (και όχι τον Πρωθυπουργό). Να ξέρετε ότι αυτά είναι μέθοδοι επικοινωνίας του Μαξίμου, γιατί το έχει ξανακάνει με το βαθμολόγιο. Αφήστε που πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνάντησα στη Βουλή την Τρίτη δήλωσαν πως δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το… βαθμολόγιο. Και κάτι ακόμα. Για όσους ρωτούν «μα γιατί το κάνει αυτό ο Τσίπρας», η απάντηση είναι απλή: «Θέλει να αναζωπυρώσει τις σχέσεις του με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί έχει κάτι χρωστούμενα με αυτήν, όπως η συζήτηση για το χρέος και η συζήτηση για τη μη περικοπή συντάξεων που δεν έκανε».


Κόλλια για αντιπρόεδρος

Ποια νομίζετε πως θέλει να διαδεχθεί τον Δημήτρη Καμμένο στην αντιπροεδρία της Βουλής; Η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά. Μα καλά, θα πείτε, είναι έτοιμη να θυσιάσει τη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης για μια αντιπροεδρία της Βουλής; Το νέο σενάριο θέλει την κυρία Κόλλια στην αντιπροεδρία της Βουλής, η οποία, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι της, λόγω Μακεδονικού «δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στην ιδιαίτερη πατρίδα της τις Σέρρες».

Ο νέος ιδεολογικός εχθρός

Αφησε (για λίγο) τη Μαρέβα, τον Μητσοτάκη, τον Αδωνι, τον Σαμαρά και εφηύρε νέο ταξικό εχθρό το Μέγαρο Μαξίμου. Τους βιομηχάνους. Ο κ. Τσίπρας τούς επιτέθηκε από τη Θεσσαλονίκη συνδέοντας τον ΣΕΒ με τη ΝΔ. Είχε πει μεταξύ άλλων: «Θα συμβούλευα τον ΣΕΒ να μην εκτίθεται, υιοθετώντας τις θέσεις της αντιπολίτευσης και εκφράζοντας θέσεις αμιγώς πολιτικές. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων». Αμέσως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας απάντησε: «Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο».


Η δεξιά της… Δεξιάς

Χωρίς όνομα προς το παρόν αλλά με ένα απόφθεγμα του Θουκυδίδη, ξεκινά τον πολιτικό του βίο το νέο κόμμα «Δημήτρη Καμμένου – Τάκη Μπαλτάκου». Το λέω «νέο» γιατί ο κ. Μπλατάκος επιχείρησε στο πρόσφατο παρελθόν να ιδρύσει και άλλα κόμματα (από τότε που έχει διαγραφεί από τη ΝΔ) πάντοτε δεξιά της ΝΔ:

***
«Aυθις δε οι μεν και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνεύεται και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», (που μεταφράζεται «και πέρα από τη δύναμή μας τολμάμε και παρά τις αντίθετες γνώμες διακινδυνεύουμε και στα δεινά είμαστε αισιόδοξοι») θα είναι το… πολιτικό μότο της νέας προσπάθειας, που όμως μου λένε οι πληροφοριοδότες μου φιλοδοξεί να γίνει ο… ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς.

***
Καμμένος εναντίον… Καμμένου

Πρόεδρος θα είναι ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και γραμματέας ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά. Όμως, χωρίς καμιά σύνδεση με τον πρώην πρωθυπουργό. «Εχω να μιλήσω τέσσερα χρόνια με τον Αντώνη. Τον υπερασπίζομαι στις άθλιες διώξεις εναντίον του, αλλά δεν υπάρχει άλλη σχέση», εξομολογήθηκε πρόσφατα σε φίλους του ο Μπαλτάκος. Οσο για τον σκοπό του νέου κόμματος; Όπως έλεγαν χθες βουλευτές στο Περιστύλιο, στόχος είναι οι ψήφοι του διαλυμένου κόμματος του Πάνου Καμμένου. «Καμμένοι έτσι κι αλλιώς», έλεγαν χαριτολογώντας.

***
Τι λέει ένας παλαιός Πασόκος

Το καλύτερο όμως σας το άφησα τελευταίο: Παλαιός Πασόκος (που συνηήθως οι εκτιμήσεις δεν πέφτουν έξω) μου σχολίασε ότι το κόμμα Μπαλτάκου- Καμμένου είναι… Συριζαίικο κόμμα και εντάσσεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διασπάσει τη Δεξιά.

***
Ο χορηγός κόμματος

Μοιάζει με ανέκδοτο αλλά δεν είναι. Μου το είπε ο Νίκος Καραχάλιος συνιδρυτής του κόμματος ΝΕΟ (μαζί με Κατερίνα Παπακώστα και Ευάγγελο Αντώναρο- ευελπιστώντας ότι θα πείσουν να έρθει μαζί τους και ο κ. Μίχαλος): «Ξέρεις ότι έχουμε χορηγό στο κόμμα;», μου είπε χαμογελώντας. Και αμέσως τον αποκάλυψε: «Είναι ο Θύμιος Λυμπερόπουλος που αναλαμβάνει να κάνει δωρεάν ταρίφες στα μέλη του κόμματος που είναι δεξιά της ΝΔ.

***
Πιο… μητσοτακικός πεθαίνεις

Σαν τον… άνεμο τρέχουν πλέον οι γραμμές σύνδεσης ίντερνετ στο Παλαιό Φάληρο μετά τα εγκαίνια της πρώτης οπτικής ίνας από τον Νίκο Παππά. Κι αν όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα, εκείνο που προκάλεσε πολύ γέλιο στους παρευρισκόμενους ήταν το… ρουσφέτι που ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης, Διονύσης Χατζηδάκης ( ή όπως διαφορετικά ονομάζεται «πιο μητσοτακικός πεθαίνεις» κι ας είναι και κουμπάρος του…Βερύκιου).

***
Ιδιαίτερα επικοινωνιακός ο επί πολλά χρόνια πετυχημένος δήμαρχος, ανέβηκε στο βήμα και απευθυνόμενος στον υπουργό είπε: «Κανονίστε να κάνετε έκπτωση 50% στα τέλη τηλεφωνίας που πληρώνουν οι σχολικές επιτροπές της περιοχής. Σας το λέω: Εχω ήδη προσφορά από άλλη εταιρεία με 40%. Δώστε μου την υπόσχέσή σας για να μη φύγω». Κι έπεσαν όλοι κάτω από τα γέλια…

HeliosPlus