Η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, του δεύτερου σε μέγεθος ασφαλιστικού οργανισμού της Ευρώπης με 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, ήταν αναγκαστική, δηλώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα». Υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί πια ελλείμματα και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Φιλοδοξεί δε να είναι τόσο υγιής οικονομικά όσο και αποτελεσματικός στη διανομή των παροχών του στους ασφαλισμένους. Αναφερόμενος ο κ. Κοντός στο νέο ενιαίο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ) επισημαίνει ότι θα δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα συγκρατήσει έναν μεγάλο όγκο περιστατικών που σήμερα επιβαρύνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Κύριε Κοντέ, μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ τι να περιμένουμε; Τι περισσότερο θα προσφέρει στους ασφαλισμένους το νέο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας;
«Κεντρικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ελλήνων πολιτών. Το νέο ενιαίο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ), μέσα από τη λειτουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου (με 24ωρη λειτουργία) και κυρίως με την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, θα δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες (ακόμη και στους ανασφάλιστους), σε ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θα συγκρατήσει έναν μεγάλο όγκο περιστατικών που σήμερα επιβαρύνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Από την άλλη πλευρά, ο ΕΟΠΥΥ συμπληρωματικά θα αγοράζει υπηρεσίες (επισκέψεις, ιατρικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις) τις οποίες θα παρέχει στους ασφαλισμένους του, στη βάση των υγειονομικών αναγκών κάθε περιοχής».
Ο ΕΟΠΥΥ είχε κλείσει μόνο δύο χρόνια λειτουργίας με την προηγούμενη μορφή του. Ηταν αναγκαία η αλλαγή του χαρακτήρα του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
«Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ασφαλιστικός οργανισμός της Ευρώπης με 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Συνεργάζεται με περισσότερους από 60.000 παρόχους και προμηθευτές. Είναι επίσης υποχρεωμένος να διαχειριστεί και όλες τις εκκρεμότητες τις οποίες έχει κληρονομήσει από το παρελθόν των παλιών ταμείων περίθαλψης, που είναι πολλές και σε πολλές περιπτώσεις σύνθετες.
Από την άλλη πλευρά, η ενοποίηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε έναν φορέα ήταν πια επείγουσα και αναγκαία. Με την έννοια αυτή, η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή η μετατροπή του σε αγοραστή και πάροχο-διανομέα υπηρεσιών υγείας και όχι πλέον και σε παραγωγό υπηρεσιών, ήταν αναγκαστική από τα πράγματα. Στόχος όλων μας είναι η αλλαγή αυτή να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και να εξορθολογίσει την αγορά υπηρεσιών υγείας».
Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και ποιο το έλλειμμά του; Δύναται να γίνει ένα υγιές Ταμείο;
«Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 φθάνει τα 6,6 δισ. ευρώ. Είναι ισοσκελισμένος, επαρκής και βιώσιμος. Τα βασικά του μεγέθη, δηλαδή οι δαπάνες για παροχές ασθενειών, κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2013, δηλαδή 1,640 δισ. ευρώ για το 2014 έναντι 1,671 δισ. για το 2013. Μόνο για τη φαρμακευτική δαπάνη υπήρξε μια προϋπολογιστική μείωση κατά 330 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία ωστόσο αναμένεται να καλυφθεί από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, την αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στην αγορά φαρμάκου, αλλά και από την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων περιορισμού της υπερσυνταγογράφησης. Σε κάθε περίπτωση όμως η μείωση αυτή δεν θα επιτρέψουμε να στερήσει από τους ασφαλισμένους την απαραίτητη φαρμακευτική περίθαλψη. Συμπερασματικά, ο προϋπολογισμός του 2014 δεν θα δημιουργήσει έλλειμμα, όπως άλλωστε και ο προϋπολογισμός του 2013. Ο ΕΟΠΥΥ δεν δημιουργεί πια ελλείμματα και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Για να το πετύχουμε αυτό, πέρα από τους ελέγχους για την παραβατικότητα, παράλληλα με τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της σπατάλης εφαρμόζουμε και μέτρα που εξασφαλίζουν τη μη υπέρβαση του προϋπολογισμού. Αναφέρομαι στο rebate (έκπτωση) και στο clawback (επιστροφή), μέτρα που δεν επιτρέπουν την υπέρβαση του καθορισμένου προϋπολογισμού.
Με βάση όλα τα παραπάνω, κυρίως όμως με την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με νέα δυναμικά εργαλεία διαπραγμάτευσης με τους παρόχους, ο Οργανισμός φιλοδοξεί να είναι τόσο υγιής οικονομικά όσο και αποτελεσματικός στη διανομή των παροχών του στους ασφαλισμένους».
Τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ σε παρόχους και προμηθευτές;


«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ αφορούν παλαιότερες υποχρεώσεις των Ταμείων Υγείας, πριν από τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Από ένα σύνολο περίπου 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποπληρώσει περίπου 1,15 δισ. Τα υπόλοιπα προωθούνται προς αποπληρωμή και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως αταξινόμητα ή ελλιπή παραστατικά, μη συμβατά μηχανογραφικά αρχεία, μη συμβασιοποιημένες απαιτήσεις, καθώς και άλλα σύνθετα προβλήματα τα οποία κάνουν το έργο μας ακόμη πιο δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι όμως δουλεύουν συστηματικά για τον σκοπό αυτόν και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η σημαντική αυτή υποχρέωσή μας.
Οι τρέχουσες πληρωμές έχουν αποκτήσει τακτικότητα και συνέπεια και η καθυστέρηση που παρατηρείται δεν ξεπερνά τους τέσσερις-πέντε μήνες. Στόχος μας είναι τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές».
Θα αλλάξει ο Κανονισμός Παροχών και προς ποια κατεύθυνση;
«Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ είναι ανάγκη να αναμορφωθεί. Ηδη με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έχει συσταθεί Επιτροπή αναμόρφωσης του ΕΚΠΥ με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεών του, τη διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν και επιβάρυναν τους ασφαλισμένους, καθώς και την αποφυγή καταχρηστικής εφαρμογής και υπερχρεώσεων. Μετά το τέλος του έργου της Επιτροπής θα γίνει διαβούλευση τόσο με τους εκπροσώπους των χρηστών όσο και με τους εκπροσώπους των παρόχων.
Σε κάθε περίπτωση ο Κανονισμός Παροχών θα διασφαλίζει επάρκεια και ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ