Η Ελλάδα πρέπει να αδράξει ευκαιρίες προτού χαθεί περισσότερος χρόνος και η δυναμική εξασθενήσει, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Roche Hellas κ. Alexander Zehnder. Σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» τονίζει ότι ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να λειτουργήσεια ως ένας από τους μηχανισμούς που θα επαναφέρουν την οικονομία της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Σύμφωνα με τον κ. Zehnder, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη λογική της περαιτέρω συρρίκνωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και να υιοθετήσει μια πιο θετική και ενεργή στάση, υποστηρίζοντας την καινοτομία στον τομέα της Υγείας. Τότε, προσθέτει, ο τομέας θα αναπτυχθεί εκ των πραγμάτων, δημιουργώντας δυναμική και συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.
Κύριε Zehnder, ποια είναι η άποψή σας για τη φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα τού σήμερα;
«Ο φαρμακευτικός κλάδος έχει αποδείξει επανειλημμένως την αξία του και τη συμβολή του στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ακόμη και κατά την πρόσφατη δυσμενή συγκυρία, διατηρώντας μια εκτεταμένη αλυσίδα αξίας και αποφέροντας στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Αναπόφευκτα, ο κλάδος υπέστη τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Οι επακόλουθες διαδοχικές μειώσεις της φαρμακευτικής δαπάνης, το πάγωμα της εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων και η πίεση υπό την οποία λειτουργεί η αγορά του φαρμάκου επέτειναν περαιτέρω τη διαμόρφωση ενός δυσμενούς περιβάλλοντος. Μολαταύτα, ο κλάδος αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και το μέλλον προδιαγράφεται ευνοϊκό υπό την προϋπόθεση λήψης επικουρικών υποστηρικτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό των συνολικών δαπανών Υγείας και το ξεκλείδωμα της δυναμικής του κλάδου, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης».

Πώς κρίνετε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας; Πιστεύετε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση;
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο θετική και ενεργή στάση, υποστηρίζοντας την καινοτομία στον τομέα της Υγείας, καθώς και να απομακρυνθεί από τη λογική της περαιτέρω συρρίκνωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ενα νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τομέα της Υγείας και τον εξορθολογισμό της δαπάνης φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση. Οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις και τα προσφάτως υιοθετημένα μέτρα είναι θετικά και ορισμένα από αυτά, μάλιστα, τα ανέμενε ο κλάδος εδώ και καιρό, όπως π.χ. την τιμολόγηση νέων καινοτόμων φαρμάκων για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερο από δύο χρόνια. Στη Roche πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του συστήματος Υγείας, θα πρέπει να στοχεύει στον σχεδιασμό και στην παροχή υπηρεσιών Υγείας υψηλής ποιότητας και απόδοσης, συνυπολογίζοντας τη σχέση κόστους – οφέλους».
Πώς θα κινηθεί η Roche Hellas το 2014; Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθείτε ως εταιρεία;
«Η εξατομικευμένη θεραπεία και η κλινική έρευνα συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες της Roche Hellas για το 2014 και εξής. Η Roche επιδιώκει να προσφέρει πραγματική καινοτομία, αναπτύσσοντας φάρμακα στο πλαίσιο της εξατομικευμένης θεραπείας, τα οποία παρατείνουν και βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, επιτρέποντας παράλληλα την αποτελεσματική και ορθολογική χρήση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι η παροχή της κατάλληλης θεραπείας για την κατάλληλη ομάδα ασθενών, την κατάλληλη στιγμή. Με βάση τις γνώσεις για γενετικές και άλλες βιολογικές διαφοροποιήσεις των ασθενών, τα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να είναι ολοένα και πιο προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι ήδη μια πραγματικότητα στη Roche, σε πολλές νόσους, όπως ο καρκίνος του μαστού, η ηπατίτιδα και ο HIV.
Την ίδια στιγμή, η διεξαγωγή κλινικών μελετών στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Roche Hellas. Η Roche Hellas ήδη διεξάγει 31 κλινικές μελέτες σε 170 ενεργά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το 2013 περισσότεροι από 1.200 ασθενείς επωφελήθηκαν από τα νέα φάρμακα και τις καινοτόμες θεραπείες μας με τη συμμετοχή τους στις διεξαγόμενες κλινικές μελέτες.
Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενειών, η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε αυτές παραμένει μια σημαντική πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό, η Roche Hellas έχει σχεδιάσει για το 2014 ένα ειδικό Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς της στην κοινωνία και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ειδικότερα».
Πιστεύετε ότι υπάρχουν πεδία στον ευρύτερο κλάδο της Υγείας στην Ελλάδα τα οποία ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα έπρεπε να είχαν αξιοποιήσει περισσότερο; Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευκαιρίες που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες;
«Σαφώς και υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να αδράξει η Ελλάδα προτού χαθεί περισσότερος χρόνος και η δυναμική εξασθενήσει. Ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να λειτουργήσει ως ένας από τους μηχανισμούς που θα επαναφέρουν την οικονομία της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Συγκεκριμένα, αν η Ελλάδα υιοθετήσει μια φιλική προς την κλινική έρευνα στρατηγική, υποστηρίζοντας την καινοτομία, ο τομέας θα αναπτυχθεί εκ των πραγμάτων, δημιουργώντας δυναμική και συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.
Εχει αποδειχθεί ότι κάθε νέα θέση εργασίας στην κλινική έρευνα δημιουργεί άλλες τρεις θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού στην ευρύτερη αλυσίδα αξίας του τομέα. Μόνον η Roche Hellas απασχολεί στην κλινική έρευνα περισσότερους από 50 υψηλά εξειδικευμένους επιστήμονες. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει εκατομμύρια σε επενδύσεις στην κλινική έρευνα, απορροφώντας μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών διαθέσιμων πόρων, και τώρα έχει έλθει η ώρα να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική βασισμένη στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ