Αυξάνεται ο αριθμός των αυτόλογων μεταμοσχεύσεων και στην Ελλάδα. Αυτόλογη ονομάζεται η μεταμόσχευση στην οποία το μόσχευμα προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή.
Η καθηγήτρια Ιστολογίας Εμβρυολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κυρία Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου τονίζει ότι το υγιές αυτομόσχευμα εξαρχής θεωρούνταν το καλύτερο μόσχευμα για την αντιμετώπιση των κακοήθων ασθενειών. «Πριν από την οργάνωση τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων κανένας ασθενής δεν διέθετε αυτομόσχευμα, με αποτέλεσμα να καταφεύγει, σε όσες περιπτώσεις ήταν εφικτό, στην αναζήτηση ιστοσυμβατού αλλογενούς μοσχεύματος, στην καλύτερη των περιπτώσεων μέσα από την οικογένειά του και στη χειρότερη από άγνωστο συμβατό δότη μέσω μιας δημόσιας τράπεζας. Οι αλλογενείς μη συγγενικές μεταμοσχεύσεις έχουν πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με τις αυτόλογες και με μεγάλα ποσοστά απόρριψης παρά την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη ιστοσυμβατότητα. Ο αριθμός των αυτόλογων μεταμοσχεύσεων, ιδιαίτερα για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα, αυξάνεται και στη χώρα μας ακολουθώντας τη διεθνή πορεία, σύμφωνα με ανακοινώσεις των πεπραγμένων μεταμοσχευτικών κέντρων στη χώρα μας» αναφέρει.
Οπως σημειώνει η καθηγήτρια, τα στοιχείατου Παγκόσμιου Δικτύου που καταγράφει τις μεταμοσχεύσεις του ομφαλικού αίματος και του μυελού των οστών καιδόθηκαν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 2010 αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική που θα ακολουθήσουν τα κράτη σχετικά με τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.327 επιστημονικές ομάδες από 71 χώρες. Καταγράφηκαν όλα τα είδη των μεταμοσχεύσεων, αυτόλογων και αλλογενών, που πραγματοποιήθηκαν από τις συμμετέχουσες ομάδες για τη θεραπεία κακοήθων, κληρονομικών και αυτοάνοσων ασθενειών. Το 2006 πραγματοποιήθηκαν 50.417 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 28.901 (57%) ήταν αυτόλογες και οι 21.516 (43%) ήταν αλλογενείς. Από τις 21.516 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις στις 11.928 (55,4%) τα βλαστοκύτταρα προέρχονταν μέσα από την οικογένεια και στις 9.588 (44,5%) από τη δημόσια τράπεζα. Αρα η πραγματική προσφορά της οικογένειας προς την κοινωνία στο σύνολο των μεταμοσχεύσεων ήταν 40.829 μοσχεύματα, το 86%, και της δημόσιας 9.588, το 14%.
Στο ίδιο ακριβώς ποσοστό κυμαίνονται και οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αιματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παπανικολάου τον Μάιο του 2013. Συγκεκριμένα για τη θεραπεία της λευχαιμίας και του λεμφώματος το 2012 στο Νοσοκομείο Παπανικολάου έγιναν 90 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 57 ήταν αυτόλογες (ποσοστό 63%),οι 19 από γονείς και αδέλφια και μόνο οι 14 (ποσοστό 15,5%) από δημόσια τράπεζα. Επομένως συνολικά το 2012 το 84% των μοσχευμάτων του Νοσοκομείου Παπανικολάου προήλθαν από την οικογένεια και μόνο το 14% από τη δημόσια τράπεζα, ποσοστά που συμφωνούν απόλυτα με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις έχουν το πλεονέκτημα ότι ο ασθενής και το μόσχευμα δεν κινδυνεύουν από απόρριψη και ο ασθενής δεν λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την προστασία του μοσχεύματος και του οργανισμού του»
εξηγεί.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι η κλασική μεταμόσχευση θα αποτελεί παρελθόν και θα δώσει τη θέση της στη γονιδιακή θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων η οποία θα εφαρμόζεται στα λεμφοκύτταρα του ασθενούς. Ηδηη μέθοδος έχει πάρει έγκριση το 2013 από τονFDAκαι έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ στους 150 πρώτους ασθενείς με λευχαιμία, καρκίνο του παγκρέατος και του μεσοθηλίου. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και με λιγότερες επιπλοκές για τους ασθενείς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ