Η νηστεία του Πάσχα, η μεγαλύτερη και αυστηρότερη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα για να κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο, λίγο πριν την Ανάσταση. Αν και πρόκειται για μια βαθιά πνευματική διαδικασία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επιλέγουν και για λόγους υγείας, αφού η αποχή (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) από ζωικά προϊόντα και η στροφή σε φυτικής προέλευσης τροφές συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

1. Μείωση χοληστερίνης και κορεσμένων λιπαρών
Η νηστεία περιλαμβάνει αποχή από κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα — τις κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Αυτή η αλλαγή στη διατροφή συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών από όσπρια, λαχανικά και φρούτα ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτό το αποτέλεσμα.