ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Σώμα σε reset mode- Τι προσφέρει στον οργανισμό η νηστεία του Πάσχα

Σώμα σε reset mode- Τι προσφέρει στον οργανισμό η νηστεία του Πάσχα 1
iStock

Η νηστεία του Πάσχα κάνει καλό και αυτά είναι τα 5+1 οφέλη στην υγεία μας.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η νηστεία του Πάσχα, η μεγαλύτερη και αυστηρότερη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα για να κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο, λίγο πριν την Ανάσταση. Αν και πρόκειται για μια βαθιά πνευματική διαδικασία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επιλέγουν και για λόγους υγείας, αφού η αποχή (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) από ζωικά προϊόντα και η στροφή σε φυτικής προέλευσης τροφές συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Σώμα σε reset mode- Τι προσφέρει στον οργανισμό η νηστεία του Πάσχα 2
@Pexels

1. Μείωση χοληστερίνης και κορεσμένων λιπαρών

Η νηστεία περιλαμβάνει αποχή από κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα — τις κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Αυτή η αλλαγή στη διατροφή συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών από όσπρια, λαχανικά και φρούτα ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτό το αποτέλεσμα.

2. Φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού

Η νηστεία αποτελεί μια φυσική μορφή αποτοξίνωσης. Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και ζωικών λιπών ξεκουράζει το συκώτι και διευκολύνει την αποβολή τοξινών. Η ενισχυμένη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών κατά την περίοδο της νηστείας καθαρίζει το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο, προσφέροντας αναζωογόνηση.

3. Ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, η διατροφή βασίζεται σε ελαφρύτερα γεύματα, πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε λιπαρά. Αυτό βοηθά στην καλύτερη πέψη και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, επιτρέποντας στο πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει πιο ξεκούραστα και αποδοτικά.

Σώμα σε reset mode- Τι προσφέρει στον οργανισμό η νηστεία του Πάσχα 3
@Pexels

4. Σταθεροποίηση του σακχάρου

Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μέσω οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και λαχανικών βοηθά στη σταθεροποίηση του γλυκαιμικού δείκτη. Έτσι, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις και τα «σκαμπανεβάσματα» ενέργειας.

5. Τόνωση του ανοσοποιητικού

Η διατροφή της νηστείας είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν φυσικά την άμυνα του οργανισμού. Τα φυτικά τρόφιμα προσφέρουν πολυφαινόλες, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε λοιμώξεις και ασθένειες.

6. Ευκαιρία για ισορροπημένη διατροφή και ανανέωση

Η περίοδος της νηστείας είναι ιδανική για να επαναπροσδιορίσει κανείς τις διατροφικές του συνήθειες. Η εστίαση σε απλές, φυσικές τροφές, η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων προϊόντων, καθώς και η αποφυγή υπερβολών, δίνουν την ευκαιρία για μια «επανεκκίνηση» του οργανισμού αλλά και της σχέσης μας με το φαγητό.

Επομένως, η νηστεία του Πάσχα δεν είναι απλώς μια θρησκευτική πρακτική. Είναι μια ευκαιρία για βαθιά πνευματική και σωματική ανανέωση. Αν ακολουθηθεί με προσοχή και ισορροπία - χωρίς υπερβολική κατανάλωση ψωμιού, τηγανητών ή υδατανθράκων- μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην υγεία και την ευεξία μας. Άλλωστε, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, «νους υγιής εν σώματι υγιεί»- και η νηστεία υπηρετεί και τα δύο.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ