Τι είναι το «Safe Youth» που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα – Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Τι είναι το «Safe Youth» που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα – Πώς λειτουργεί η εφαρμογή 1
@pexels

Σήμερα το απόγευμα (11/11) ξεκινά η λειτουργία του Safe Youth, ένα panic button για τους νέους και μια εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη σε γονείς και παιδιά.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Η επίσημη λειτουργία του «Safe Youth», του panic button για τους νέους, ξεκινά σήμερα Δευτέρα 11/11, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Το “Safe Youth” είναι σύνθετο, περιέχει πάρα πολλές χρήσεις, ελπίζω πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο», ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στις 7/11.

Συνέχισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας πως «μαζί με το 10201 που λειτουργεί, είναι εργαλεία τα οποία δίνονται στα παιδιά και στους ενηλίκους προκειμένου, όταν υπάρχει ένα θερμό γεγονός, αμέσως να καταγγέλλεται και να σπεύδει η Αστυνομία, ώστε να το αντιμετωπίσουμε».

Επισήμανε ενδεικτικά, μάλιστα, πως «φέτος στο 10μηνο του 2024 έχουμε 12.000 συλλήψεις ανηλίκων. Πέρυσι είχαμε 8.600. Ηλικίες κυρίως από 13 μέχρι 17. Εδώ αφορά και τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικές και πολύ μεγάλες οι ευθύνες των γονέων, η έλλειψη εποπτείας των παιδιών».

Σχετικά με τους ελέγχους σε μπαρ

Σχετικά με τους ελέγχους σε μπαρ για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, ξεκαθάρισε πως η Αστυνομία με την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει ελέγχους για αλκοόλ, όμως τώρα ετοιμάζεται σχετική διάταξη, έτσι ώστε η Αστυνομία να μπορεί. «Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτό το θέμα κυρίως με τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, πάρτι σε κλαμπ και μπαρ για να συλλέξουν κάποια χρήματα. Αυτό, στο τέλος οδηγεί σε ποτά. Αυτό πρέπει να είναι γνωστό στην αστυνομία και η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις τώρα, προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά το νομοθετικό πλαίσιο», κατέληξε.

Περισσότερα για το «Safe Youth»

Σήμερα το απόγευμα (11/11) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του Safe Youth, του panic button για τους νέους, μια εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη σε γονείς και παιδιά.

Το Safe Youth αφορά παιδιά άνω των 12 ετών, χωρίς τη συναίνεση των γονέων, όπως είπε στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου. «Ουσιαστικά η συναίνεση δίνεται με την κατοχή του κινητού σε έναν ανήλικο. Επειδή ακριβώς ένα παιδί μπορεί να κακοποιείται και μέσα στην οικογένεια και να μην μπορεί να φωνάξει «βοήθεια»» είπε.

Τι είναι το «Safe Youth» που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα – Πώς λειτουργεί η εφαρμογή 2

Η κ. Δημογλίδου τόνισε ότι η χρήση της εφαρμογής δεν πρέπει να γίνεται χωρίς λόγο και για αυτό δίνονται πολλά και συγκεκριμένα στοιχεία από τους γονείς. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κινητοποιούμε την Αστυνομία όταν δεν υπάρχει λόγος, είναι και αδίκημα άλλωστε» επισήμανε.

Πώς λειτουργεί το Safe Youth

Για την ενεργοποίηση της εφαρμογής θα απαιτείται η συμπλήρωση συγκεκριμένων στοιχείων όπως το όνομα, το επίθετο, η ηλικία, η ιδιότητα (γονέας, μαθητής). Ο χρήστης θα πρέπει να κάνει αποδοχή στον γεωεντοπισμό της συσκευής του κατά τη χρήση της εφαρμογής.

Όταν ένας ανήλικος ενεργοποιήσει το «κουμπί πανικού», τότε αμέσως ενημερώνεται η Άμεση Δράση πως το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο και αμέσως ενημερώνονται οι αστυνομικοί που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο, είτε ανήκουν στη ΔΙΑΣ, είτε στην ΟΠΚΕ, είτε στο τμήμα της γειτονιάς.

Μέχρι να φτάσουν οι αρχές το παιδί θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να απαντήσει σε ερωτήσεις-κλειδιά που θα εμφανιστούν στην οθόνη του κινητού του σχετικά με το πόσο και από ποιον κινδυνεύει. Έτσι οι αρχές θα έχουν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ