ΤΟ ΒΗΜΑ logo

AI

Ο Emmanuel Macron μοιράστηκε δικά του deepfake για να σχολιάσει τους κινδύνους του ΑΙ

Ο Emmanuel Macron μοιράστηκε δικά του deepfake για να σχολιάσει τους κινδύνους του ΑΙ 1
Instagram

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο που μοιράστηκε ο Γάλλος πρόεδρος στα social media, εν όψει της συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο κανονικοποιείται η συγκεκριμένη τεχνολογία.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron, χρησιμοποίησε βίντεο deepfake που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη για να προωθήσει την έναρξη του AI Action Summit, το οποίο πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Macron αντιδρά σε ένα μοντάζ όπου εμφανίζεται μέσω deepfake σε δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, σχολιάζοντας: "Πολύ καλή δουλειά!"

Τους τελευταίους μήνες, παρόμοια βίντεο που δείχνουν τον Macron σε γνωστά μέσα έχουν γίνει viral στα γαλλικά κοινωνικά δίκτυα.

Τον Οκτώβριο, ο ίδιος είχε δηλώσει στο Variety ότι τα deepfakes "μπορούν να αποτελέσουν μορφή παρενόχλησης" για ορισμένα άτομα. Παράλληλα, αρκετοί ειδικοί εκφράζουν ανησυχία ότι η κανονικοποίησή τους μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη διάκριση της αλήθειας από την ψευδή πληροφορία.

Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στους λογαριασμούς του Προέδρου στο Instagram, στο X και στο TikTok, παρουσιάζει τον Macron σε διάφορα σκηνικά: σε ένα euro disco hit της δεκαετίας του ’80, σε ένα hair tutorial από influencer, καθώς και στη διάσημη τηλεοπτική σειρά δράσης MacGyver.

Ο Macron αναγνωρίζει ότι έχει γίνει meme σε συγκεκριμένους κύκλους των κοινωνικών δικτύων και σχολιάζει: "Είναι αρκετά καλοφτιαγμένο, με έκανε να γελάσω."

Ωστόσο, προσθέτει με πιο σοβαρό τόνο: "Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πραγματικά σημαντικά πράγματα: να μεταμορφώσουμε την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια και τη ζωή στην κοινωνία μας." Τονίζει επίσης ότι "Η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο αυτής της επανάστασης, ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες μας."

Οι απόψεις των ειδικών και οι ρυθμιστικές προκλήσεις

Το βίντεο δημοσιεύτηκε λίγο πριν την έναρξη του διήμερου παγκόσμιου AI Summit στο Παρίσι, το οποίο συγκεντρώνει ηγέτες, τεχνολογικά στελέχη και ακαδημαϊκούς για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία, τη διακυβέρνηση και το περιβάλλον.

Ο Paul McKay, αναλυτής της τεχνολογικής εταιρείας Forrester, σχολίασε: "Το deepfake του Προέδρου Macron μπορεί να φαίνεται αβλαβές ως μέσο προώθησης του AI Summit, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να ενθαρρύνεται. Η διάδοση των deepfakes δυσκολεύει τη διάκριση μεταξύ αληθινών και ψευδών πληροφοριών."

Ο Dr. Richard Whittle από το Salford Business School προειδοποίησε για τον κίνδυνο κανονικοποίησης των deepfakes τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και από απατεώνες. "Είναι σημαντικό να επιστήσουμε την προσοχή σε αυτή την απειλή, αλλά η παρουσίαση του πόσο εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη υιοθέτησή τους."

Ο Prof. Philip Howard, πρόεδρος του International Panel on the Information Environment, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται "με καινοτόμους, μερικές φορές διασκεδαστικούς τρόπους, όπως φαίνεται από το πρόσφατο βίντεο του Macron." Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι "τέτοια βίντεο συχνά δημοσιεύονται όταν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια επικοινωνία δεν είναι σαφείς."

Νομικές και θεσμικές εξελίξεις

Η συζήτηση στη γαλλική πολιτική σκηνή επικεντρώνεται στο αν ο Macron υποβαθμίζει τη σοβαρότητα των deepfake βίντεο, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο.

Τον Οκτώβριο, ο Macron είχε δηλώσει στο Variety ότι τα deepfakes "μπορούν να παραπληροφορήσουν, κάτι που μπορεί να διαταράξει τις δημοκρατίες μας." Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις "με την επιβολή ευθύνης σε όσους διαδίδουν αυτό το περιεχόμενο, ώστε να το μετριάζουν."

Ο νέος AI Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ρυθμίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, δέχθηκε κριτική στο Summit για το ότι μπορεί να επιβραδύνει την καινοτομία. Παράλληλα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό, ανοιχτού κώδικα AI μοντέλο, με προϋπολογισμό €37,4 εκατομμυρίων.

Ένα παγκόσμιο κείμενο διακήρυξης κοινών στόχων και ηθικών δεσμεύσεων για την AI αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος του Summit. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα το υπογράψουν.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ