Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO, με τίτλο Enigma, κάνει πρεμιέρα στις 24 Ιουνίου στο HBO και επιχειρεί κάτι σπάνιο: να κοιτάξει κατάματα το κόστος και την αξιοπρέπεια της ύπαρξης.
Με αφετηρία τις ζωές της Amanda Lear, της αείμνηστης April Ashley και άλλων εμβληματικών μορφών των ‘60s και ‘70s, το Enigma ξετυλίγει ιστορίες γυναικών που “διεκδίκησαν την ταυτότητά τους ως γυναίκες στο δικαστήριο της κοινής γνώμης,” όπως αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου.
Σε σκηνοθεσία της Zackary Drucker (The Lady and the Dale, The Stroll), το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Sundance Film Festival 2025, φέρνοντας στο φως όχι μόνο προσωπικές αφηγήσεις αλλά και την πολυπλοκότητα του να επιμένεις να υπάρχεις, όταν η ίδια η κοινωνία προσπαθεί να σε διαγράψει.
Με υλικό αρχείου και φρέσκες συνεντεύξεις, το Enigma αγκαλιάζει τις «ποικίλες και σύνθετες εμπειρίες» των Lear και Ashley και καταγράφει «το τίμημα τού να ζεις την αλήθεια σου».