ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης: Η σπάνια εμφάνιση σε κηδεία στο Μονακό 1

Η παρουσία του περιβόητου ζεύγους στην κηδεία υποδήλωνε τη στενή σχέση που είχαν και οι δυο τους με τον πρίγκιπα Ρενιέ και τη Γκρέις του Μονακό.

ΑΠΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μια σπάνια φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Elena's Diary στο Instagram που συλλαμβάνει τη Μαρία Κάλλας και τον Αριστοτέλη Ωνάση σε ένα σπάνιο ενσταντανέ το 1964, στην κηδεία του πρίγκιπα Pierre de Polignac, πατέρα του πρίγκιπα Ρενιέ στο Μονακό.

Η παρουσία του ζεύγους στην κηδεία υποδήλωνε τη στενή σχέση που είχαν και οι δυο τους με το πριγκιπάτο.

Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης: Η σπάνια εμφάνιση σε κηδεία στο Μονακό 2
Power Couples: Γκρέις και Ρενιέ του Μονακό, Μαρία Κάλλας και Αριστοτέλης Ωνάσης στο Μόντε Κάρλο το 1961 (Getty Images/Ideal Image)

Ο Έλληνας Κροίσος είχε την επιχειρηματική του βάση στο Μόντε Κάρλο και συνεργαζόταν στενά με τον πρίγκιπα Ρενιέ. Λέγεται πως ήταν δικη του ιδέα ο πρίγκιπας του Μονακό να επιλέξει μια σύζυγο από το χώρο του θεάματος. Η αρχική του σκέψη ήταν η Μέριλιν Μονρόε, ο Ρενιέ όμως προτίμησε την Γκρέις Κέλι.

Η συμμετοχή του Αριστοτέλη Ωνάση στην κοινωνική ζωή του Μονακό ήταν έντονη. Ο φωτογραφικός φακός είχε απαθανατίσει συχνά την πριγκίπισσα Γκρέις δίπλα στην Τίνα Ωνάση. Οι δυο τους συναγωνίζονταν τόσο σε ομορφιά όσο και σε κομψότητα και έδειχναν να έχουν καλή σχέση. Όμως μετά το χωρισμό της από τον Ωνάση, η Τίνα και η Γκρέις δεν φαίνεται να διατήρησαν καμία επαφή.

Αντίθετα, η Γκρέις έμοιαζε ενθουσιασμένη που η νέα συνοδός του Έλληνα εφοπλιστή ήταν η Μαρία Κάλλας. Εξέχουσα εκπρόσωπος του λυρικού τραγουδιού, ιέρεια μιας υψηλής τέχνης, ήταν ακριβώς το είδος του ανθρώπου που ήθελε να έχει κοντά της η πριγκίπισσα, μια εξίσου καλλιτεχνική φύση, που πλέον όμως είχε έναν νέο ρόλο και ίσως νοσταλγούσε τις ασχολίες του παρελθόντος, όπως άλλωστε συνέβαινε και με την ίδια.

Αν και πριν τον γάμο της με τον πρίγκιπα του Μονακό, η Γκρέις είχε την εντύπωση ότι θα μπορούσε να συνεχίσει επιλεκτικά την καριέρα της, παίζοντας έστω αραιά και που σε ταινίες, ο Ρενιέ θα της το απαγόρευε, προς μεγάλη της απογοήτευση.

"To Μονακό είναι το μόνο μέρος όπου μπορώ να ξεκουραστώ" έλεγε η Μαρία Κάλλας.

Η Κάλλας ωστόσο έδειχνε να απολαμβάνει πολύ περισσότερο από την καριέρα της τον ρόλο της συντρόφου του Ωνάση και ήλπιζε κάποια στιγμή να παντρευτούν. Αυτό ωστόσο δεν συνέβη ποτέ.

«Δεν μπορούμε να το καταπολεμήσουμε, είναι πέρα από τις δυνάμεις μας» είχε πει η Κάλλας στο Μενεγκίνι όταν τον εγκατέλειψε για χάρη του Έλληνα Κροίσου. “Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι γυναίκα” θα εκμυστηρευτόταν αργότερα. Σε αντίθεση με την Τίνα Λιβανού που είχε ανατραφεί στην Αμερική, αλλά και τις περισσότερες γυναίκες που είχε γνωρίσει ο Ωνάσης, η Κάλλας είχε την μοναδική ικανότητα να αποδύεται τον ρόλο της ντίβας και για χάρη του εφοπλιστή να γίνεται μια Ελληνίδα παλαιάς κοπής, που τον φρόντιζε με τον ίδιο τρόπο που τον φρόντιζε η μητέρα του στη Σμύρνη.

Στη «Χριστίνα» η Κάλλας είχε πάντα την έγνοια να του δώσει μια ζακέτα μη τυχόν και κρυώσει, ήξερε ακριβώς πως του αρέσουν τα φαγητά και φρόντιζε να του τα ετοιμάζουν έτσι, τον σέρβιρε η ίδια και ενθουσιαζόταν με τον ρόλο της οικοδέσποινας. Εκείνος όμως την πρόδωσε επιλέγοντας να παντρευτεί την Τζάκι Κένεντι.

Το τέλος του δεσμού της Κάλλας με τον Ωνάση και η διακοπή της συνεργασίας του εφοπλιστή με τους Γκριμάλντι δε σήμανε το τέλος της φιλίας με την Κάλλας. Η ντίβα ήταν συχνά προσκεκλημένη στο Μονακό μέχρι το τέλος της ζωής της, απολαμβάνοντας ήσυχες μέρες στο εξοχικό των Γκριμάλντι. "To Μονακό είναι το μόνο μέρος όπου μπορώ να ξεκουραστώ" έλεγε η Μαρία Κάλλας. Η εκτίμηση που έτρεφε το ζεύγος για την σοπράνο ήταν αυτόφωτη.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ