Μια νέα σελίδα ανοίγει για τη Metavallon, η οποία από το 2011 στηρίζει νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η μετεξέλιξη του accelerator σε επενδυτικό fund ξεκινά την επενδυτική της δραστηριότητα με στόχο την υποστήριξη φιλόδοξων και ταλαντούχων επιχειρηματιών προκειμένου να δημιουργήσουν πρωτοπόρες εταιρείες και να εξελιχθούν σε γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως.
Η Metavallon VC ανακοίνωσε την έναρξη της επενδυτικής της δραστηριότητας με κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συμμετοχών Equifund, την Εθνική Τράπεζα και ιδιώτες επενδυτές.
Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε δύο αρχικά στάδια: pre-seed και seed χρηματοδότησης. Πρόκειται για κεφάλαια που βοηθούν τις επιχειρήσεις στο «στήσιμο» και στα αμέσως επόμενα στάδια. Οι αρχικές τοποθετήσεις είναι έως 400.000 ευρώ.
Σημαντικό στοιχείο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών προτάσεων είναι να βασίζονται σε ένα ολοκληρωμένο πρωτότυπο με ισχυρό IP (intellectual property) και οι ιδρυτές να σχηματίζουν μια αφοσιωμένη και συμπληρωματική ομάδα.
«Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε νέες επιχειρήσεις από την Ελλάδα τόσο με κεφάλαια όσο και με καθοδήγηση στα κρίσιμα αρχικά στάδια και στοχευμένη δικτύωση στην αγορά και σε επενδυτές. Πιστεύουμε ότι με κατάλληλη χρηματοδότηση και υποστήριξη το συσσωρευμένο ταλέντο και το υψηλό γνωσιακό επίπεδο στη χώρα μπορούν γρήγορα να προσφέρουν εμπορική αξία με λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας» δήλωσε η κυρία Αλεξάνδρα Χολή, partner στη Metavallon VC.

Εμπειρία στις ελληνικές startup

Η ομάδα της Metavallon έχει χτίσει μια εξαετή εμπειρία στο ελληνικό startup οικοσύστημα, ενώ δραστηριοποιείται δύο χρόνια σε όλη την Ευρώπη με το FIWARE Accelerate. Από την ίδρυσή της έχει ενδυναμώσει με πρακτικό τρόπο τις προσπάθειες περισσότερων από 320 ιδρυτών εταιρειών σε 13 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία. Μέσα στα έξι χρόνια έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα της Metavallon σημαντικοί συνεργάτες, όπως η Ericsson, η Microsoft, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ALBA Graduate Business School.

Σήμερα, αποστολή της Metavallon VC είναι να επενδύσει και να εργαστεί μαζί με επίδοξους νέους επιχειρηματίες, συμβάλλοντας στο να χτίσουν βιώσιμες επιχειρήσεις, εστιάζοντας στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των νέων τεχνολογιών, της ενέργειας, των μεταφορών, των πράσινων τεχνολογιών, των τεχνολογιών Υγείας, της διαστημικής τεχνολογίας κ.ά.
Στην περίπτωση των pre-seed επενδύσεων, οι εταιρείες συμμετέχουν παράλληλα στο market accelerator της Metavallon VC. Πρόκειται για ένα δομημένο πρόγραμμα 12 εβδομάδων προσανατολισμένο στην αγορά, με τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να λαμβάνουν χώρα στο Σαν Φρανσίσκο.
Η υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων για pre-seed επενδύσεις, με παράλληλη συμμετοχή στο market accelerator της Metavallon VC, θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2018 με καταληκτική ημερομηνία τη 15η Απριλίου. Η ανακοίνωση των πρώτων pre-seed επενδύσεων αναμένεται στα τέλη Ιουνίου, ενώ νωρίτερα, τον Απρίλιο, θα ανακοινωθούν οι seed επενδύσεις.
«Απευθυνόμαστε σε ταλαντούχους, αποφασιστικούς και αφοσιωμένους επιχειρηματίες που αναπτύσσουν υπηρεσίες ή προϊόντα που έχουν στόχο κυρίως άλλες επιχειρήσεις (B2B), χτίζοντας πνευματική ιδιοκτησία και ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής. Οι εταιρείες στις οποίες τοποθετούμαστε έχουν έντονο το στοιχείο της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και δημιουργούν λύσεις που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά» ανέφερε η κυρία Χολή.
Η Metavallon VC, προκειμένου να υποστηρίξει περαιτέρω τις εταιρείες στις οποίες επενδύει, αναπτύσσει στενές συνεργασίες με την αγορά και τη βιομηχανία, ειδικά σε κλάδους όπου υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως αυτούς της ενέργειας, της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), των μεταφορών και της μετακίνησης, της ναυτιλίας, και τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Παράλληλα, συνεργάζεται με σειρά επενδυτικών funds στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, καθώς και με άλλους εγχώριους και διεθνείς υποστηρικτές του οικοσυστήματος της καινοτομίας.

HeliosPlus