Τη μεγάλη ανάγκη των επιχειρήσεων για την αναδιάρθρωση των χρεών τους προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές αναδεικνύουν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (OCW).
Εταιρείες που διεκδικούν τη δεύτερη ευκαιρία στον οικονομικό στίβο καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από την πολυετή κρίση εμφανίζονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που τηρεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και υποβάλλουν αιτήσεις διακανονισμού των υπερήμερων οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα», από τις 3 Αυγούστου 2017 ως και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2018 έχουν ξεκινήσει να συμπληρώνουν τις αιτήσεις υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό 15.550 νομικά πρόσωπα. Το μέγεθος των οφειλών τους ξεπερνά τα 604,5 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από αυτές τις 15.550 αιτήσεις μόλις 15 έχουν ρυθμιστεί.
Η ανάγνωση αυτών των στοιχείων είναι διπλή: Από τη μία πλευρά, μερίδα της αγοράς και η αντιπολίτευση παρατηρούν ότι η διαδικασία είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα.

Mεγάλη ψαλίδα

Ωστόσο από την πλευρά της ΕΓΔΙΧ στελέχη της σημειώνουν ότι «ναι μεν πράγματι η ψαλίδα του αριθμού της υποβολής αιτήσεων και της τελικής ρύθμισης είναι μεγάλη, ωστόσο αυτό που εμείς διαπιστώνουμε είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών αναμένει να δει τα πρώτα αποτελέσματα διευθέτησης χρεών προκειμένου να διαπιστώσει αν αξίζει τον κόπο να υποβάλει κάποιος αίτηση».

Διαγραφή προστίμων

Οι πρώτες 15 αποφάσεις εν μέσω δυσκολιών για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας –μόλις πρόσφατα συνδέθηκαν σε αυτήν η ΑΑΔΕ (εφορίες), τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία –εκδόθηκαν και δείχνουν τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός.
Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Ενδεικτικά, σε μια περίπτωση, με συνολική οφειλή 22.869,58 ευρώ διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις 2.886,9 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 19.982,68 ευρώ θα αποπληρωθούν σε 120 δόσεις. Ως αποτέλεσμα αντί για μηνιαίες δόσεις περί τα 2.000 ευρώ (αποπληρωμή αρχικής οφειλής σε 12 δόσεις) ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει το χρέος του με μηνιαία δόση περί τα 200 ευρώ.
Μεταξύ αυτών καταγράφηκε και περίπτωση διαγραφής μέρους και διευθέτησης της υπόλοιπης οφειλής σε δόσεις άνω των τριών ετών επιχείρησης που χρωστούσε σε τέσσερις πιστωτές. Πρόκειται για εταιρεία παροχής υπηρεσιών με χρέος περί τα 700.000 ευρώ προς ιδιώτες προμηθευτές και Δημόσιο. Το Δημόσιο προσέφερε «κούρεμα» προσαυξήσεων 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, και δύο από τους τρεις ιδιώτες δέχθηκαν αποπληρωμή της οφειλής σε δόσεις άνω των τριών ετών. Ο βασικός προμηθευτής θα εξοφληθεί άμεσα. Οπως σχολιάζουν στελέχη της Ειδικής Γραμματείας, «πρόκειται για μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι ακόμα και ένας διακανονισμός με τη βοήθεια του Δημοσίου και διευκόλυνση εκ μέρους των μικρότερων πιστωτών μπορεί να καταστήσει ένα χρέος βιώσιμο και άρα μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, διασώζοντας τις θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με πηγές της ΕΓΔΙΧ, πλέον οι διαδικασίες στην υποβολή των αιτήσεων είναι αυτοματοποιημένες και δεν χρειάζεται ο επιχειρηματίας που συμπληρώνει την αίτησή του να αναζητεί ο ίδιος τα δικαιολογητικά για την επισύναψή τους, καθώς αυτά τα επισυνάπτει αυτόματα το σύστημα της πλατφόρμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτούνται πάνω από 20 έγγραφα.
Πολλοί επιχειρηματίες πάντως αναμένουν αποφάσεις ρύθμισης χρεών σε περισσοτέρους εκ των ενός ή δύο πιστωτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Ειδικής Γραμματείας σύντομα θα υπάρξουν και τέτοιες, οπότε και αναμένεται να κινητοποιηθούν περισσότεροι οφειλέτες.
Οπως προαναφέρθηκε, στο εξάμηνο λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών σε διαδικασία συμπλήρωσης αίτησης υπαγωγής βρίσκονται 15.550 εταιρείες. Από αυτές οι 5.126 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, κ.λπ).
Μάλιστα έχει πιστοποιηθεί σχεδόν για τους μισούς, ήτοι 2.702 νομικά πρόσωπα, πως πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το helpdesk της ΕΓΔΙΧ έχει απαντήσει σε περισσότερα από5.000emails ενδιαφερομένων με κάθε λογής απορίες σχετικά με τη συμπλήρωση της αίτησης.
Οριστικά έχουν υποβληθεί 520 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 153 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών 27 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, 15 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
Για τις 367 αιτήσεις που εμπλέκουν πολλούς πιστωτές, οι 342 έχουν ανατεθεί σε συντονιστές και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος πληρότητας. Σε 225 περιπτώσεις έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 104 από αυτές έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 91 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Οπως προαναφέρθηκε, σε μία περίπτωση η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Σε λειτουργία η e-πλατφόρμα για χρέη ως 50.000 ευρώ

Ακρως ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία των πρώτων ημερών λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ για τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ως 50.000 ευρώ, ανά πιστωτή, μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο τις πρώτες τρεις ημέρες (5 ως 7 Φεβρουαρίου) μπήκαν στην πλατφόρμα 3.843 ενδιαφερόμενοι για τη ρύθμιση των χρεών τους. Από αυτούς 3.176 ξεκίνησαν να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους. Οι 1.934 καταχώρισαν τα απαιτούμενα στοιχεία. Για 1.242 βεβαιώθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να υπαχθούν στον διακανονισμό των οφειλών τους.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών της ΕΓΔΙΧ θέλουν λίγο πριν από το καλοκαίρι να είναι έτοιμες και οι αντίστοιχες διαδικασίες αυτόματης ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και για εκείνους που έχουν χρέη κάτω των 20.000 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ