Θετικά ξεκινά το 2018 για το ευρώ, αγγίζοντας υψηλό τεσσάρων μηνών σε σχέση με το δολάριο. To κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε στα 1,2046 δολάρια, φτάνοντας κοντά στο υψηλό των 1,2092 δολαρίων του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, καθώς βρίσκει στήριξη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Οι αναλυτές νομισμάτων των μεγάλων διεθνών τραπεζών προβλέπουν μάλιστα συνέχιση της ανόδου έναντι του δολαρίου το 2018.
Η Credit Agricole συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν στην οποιαδήποτε πιθανή βουτιά του ευρώ και να διατηρήσουν τις long (ανοδικές) τους θέσεις τους στο νόμισμα. Θετική στάση διατηρεί για το ευρώ και η Nomura, προβλέποντας πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,28 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.
Η Deutsche Bank προβλέπει πως το 2018 τα «γεράκια» της ΕΚΤ θα ενισχυθούν πιέζοντας σχετικά με τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας. Οπως εκτιμά πάντως, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται στα μέσα του 2019. Για ορισμένους αναλυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν το 2019, κυρίως λόγω περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων, αν και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης ενδεχομένως αποτρέψει μία περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του 2018.
Για τη γερμανική τράπεζα, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ αναμένεται να κυμανθεί στο τέλος του έτους στο 1,20, ενώ την ίδια ισοτιμία προβλέπει και η Goldman Sachs, που εμφανίζεται θετική για το κοινό νόμισμα. Στο 1,25 στο τέλος του 2018 και στο 1,30 το 2019 ως προς το δολάριο «βλέπει» την ισοτιμία του ευρώ και η UBS. Τέλος, η Citigroup αναμένει ισχυροποίηση του ευρώ στο 1,24 ως προς το δολάριο ως το τέλος του 2018, ενώ το αμερικανικό νόμισμα σύμφωνα με τη StormHarbour London αναμένεται να αποδυναμωθεί κι άλλο κατά το 2018, κυρίως έναντι του ευρώ φθάνοντας το 1,30. Το ευρώ, όπως εκτιμά, θα συνεχίσει την άνοδό του έναντι των κυρίων και αναδυομένων νομισμάτων.
Η Societe Generale προβλέπει ότι το ευρώ θα ενισχυθεί σε 1,25 δολάρια στα μέσα του έτους. Καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, οι εκκρεμότητες αφορούν τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, τις εξελίξεις γύρω από τις ιταλικές εκλογές, καθώς και το Brexit. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το 2018, με τα σκωτσέζικα ντους να διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς για κάθε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις υπάρχει κάτι αρνητικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υποστηρίζουν ορισμένοι. Το μόνο σίγουρο, λένε, είναι ότι η μεταβατική περίοδος μετά τον Μάρτιο του 2019 είναι απαραίτητη, καθώς πολύ δύσκολα θα έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα μέχρι τότε.

HeliosPlus