Η πρώτη λοταρία αποδείξεων είναι γεγονός. Χίλιοι πολίτες που χρησιμοποίησαν μέσα στον Οκτώβριο πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές ή μετέφεραν ποσά από λογαριασμούς τους σε δηλωμένους λογαριασμούς επαγγελματιών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών κληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης και κέρδισαν από 1.000 ευρώ.
Η ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχε «πέσει» για αρκετή ώρα το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς 4.556.328 πολίτες που συμμετείχαν στην κλήρωση με 1 δισεκατομμύριο λαχνούς προσπαθούσαν να μάθουν αν τελικά ήταν μέσα στους 1.000 τυχερούς. Η αξία των αποδείξεων που μπήκαν στις κληρώσεις ήταν 2 δισ. ευρώ και ο αριθμός των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα 8.254.535. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να γίνουν και άλλες κληρώσεις όπου συνολικά 10.000 νικητές θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ καθώς θα αφορά συναλλαγές από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2017 καθώς και του περασμένου μήνα Νοεμβρίου.Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί μέσα από την όλη διαδικασία που γίνεται αυτόματα και χωρίς οι πολίτες να κάνουν κάτι σύνθετο να περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή που σημειώνεται ιδιαίτερα σε καθημερινές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα στην παροχή υπηρεσιών από διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών, ή στη μη έκδοση αποδείξεων από καταστήματα κ.τ.λ. Σε ειδική εφαρμογή στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) μπορεί ο καθένας να βρει το πλήθος των λαχνών που αντιστοιχούν σε κάθε φορολογούμενο. Για την πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet (που χρησιμοποιούνται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων).
Τα 1.000 ευρώ που προκύπτουν από την κλήρωση είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Για αξία συνολικών συναλλαγών έως 100 ευρώ αντιστοιχούν 100 λαχνοί, για 500 ευρώ 300 λαχνοί, για 1.000 ευρώ 467 λαχνοί, για 2.000 ευρώ 717 λαχνοί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ