Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις υποδέχτηκε η αγορά την πρόσκληση της Ελλάδας προς τους κατόχους 20 ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ να τα ανταλλάξουν με 5 νέα ομόλογα αναφοράς, μια κίνηση που στόχο έχει να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς ελληνικών ομολόγων πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 5,09%, του 5ετούς κινείται στο 4,12% και του 2ετούς στο 2,93%, με την αγορά να δείχνει ότι είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό το επικείμενο swap των ομολόγων, καθώς τα spreads υποχώρησαν εν αναμονή της είδησης. Ορισμένα funds πάντως, τα οποία ψάχνουν για αποδόσεις, θέλουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους παρά τους φόβους σχετικά με το αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, έστω και αν γίνει με ήπιο τρόπο, αλλά και η συνέχιση της ανόδου κυρίως των αμερικανικών επιτοκίων περιορίζουν ούτως ή άλλως τις ευκαιρίες στις ομολογιακές αγορές παγκοσμίως.
Η πρόταση ανταλλαγής αφορά 20 ομόλογα που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, γνωστού ως PSI, όπου οι ομολογιούχοι υπέστησαν κούρεμα 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που διακρατούσαν. Αναλυτές της αγοράς ανέφεραν πως η κίνηση είναι θετική, διότι σημαίνει μεγαλύτερη ρευστότητα για την αγορά. Τα νέα ομόλογα θα έχουν 5ετή, 10ετή, 15ετή, 17ετή και 25ετή διάρκεια.
Η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων δεν θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ η μέση διάρκειά τους θα παραμείνει η ίδια με τα παλαιά ομόλογα. Το 80% περίπου του ελληνικού χρέους αξίας 320 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή διακρατείται από τους επίσημους δανειστές της χώρας, ενώ περίπου 40 δισ. ευρώ διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Περίπου τα δύο τρίτα των ομολόγων προς ανταλλαγή διακρατούνται από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και ελληνικές τράπεζες. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που διακρατούν ομόλογα περίπου 6 δισ. ευρώ περίπου θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων. Για την αγορά, η ανταλλαγή (swap) της σειράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων χαμηλής ρευστότητας σε 5 νέα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σκοπό έχει την καμπύλη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, ώστε να έχει μια πιο φυσιολογική μορφή, καθώς και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητά τους.
Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη υποχωρούσε καθώς το ευρώ ενισχυόταν στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών εβδομάδων, επιτρέποντας την ανάκαμψη της αγοράς χρέους μετά τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας. Η ενίσχυση του ευρώ, που πιέζει πτωτικά τον πληθωρισμό, συνδέεται άμεσα με την αγορά ομολόγων, ενώ η πτώση της απόδοσης των ομολόγων στις ΗΠΑ και οι αδύναμες αγορές μετοχών ενίσχυαν τη ζήτηση για «ασφαλή» ομόλογα, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν τα ομόλογα του πυρήνα στην ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση της Ελλάδας είναι προαιρετική και λήγει στις 19.00 ώρα Ελλάδας στις 28 Νοεμβρίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 5η Δεκεμβρίου. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και Merrill Lynch.

HeliosPlus