Το αργότερο ως τις αρχές Αυγούστου θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως οι αναλήψεις μετρητών για όλες τις καταθέσεις που γίνονται στις τράπεζες σε φυσική μορφή μετά το «πράσινο φως» από τους θεσμούς και την έγκριση του ΔΣ της ΕΚΤ για τη χαλάρωση των capital controls. Πρόκειται για ένα αίτημα που από πέρυσι έχουν υποβάλει οι τράπεζες στις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί ως σήμερα λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της χώρας, αλλά και του ηθικού κινδύνου, την αδικία δηλαδή σε βάρος όσων αποταμιευτών εμπιστεύθηκαν ως την εξαγγελία του δημοψηφίσματος τον εγχώριο κλάδο.
Μετά τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το μόνο που απομένει είναι η μετάπτωση των συστημάτων των τραπεζών στο νέο καθεστώς. Αυτό θα γίνει μέσα στο ερχόμενο πενθήμερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο συστημικοί όμιλοι δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί για αυτήν την αλλαγή. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκτιμηθεί η ακριβής ημέρα εφαρμογής της καθώς θα πρέπει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος να είναι έτοιμο για την άρση των περιορισμών στο νέο χρήμα. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα έχουν τελειώσει το πολύ σε μία εβδομάδα.
Στόχος εισροές 2-3 δισ. ευρώ


Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι στο τελευταίο πεντάμηνο του έτους μπορεί να υπάρξει εισροή χαρτονομισμάτων 2-3 δισ. ευρώ στο σύστημα. «Αναμένουμε καταθέσεις μικρών ποσών από πολλούς πελάτες που φυλλάσουν χρήματα στο σπίτι» υπογραμμίζει τραπεζική πηγή. Μαζί με τις ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, αλλά και τα όποια εμβάσματα από το εξωτερικό, αναμένεται να αναπληρωθούν οι εκροές που θα προέλθουν από το μπαράζ πληρωμών φόρων που ξεκινά στα τέλη του μήνα και τις αναλήψεις μετρητών. Στο πλαίσιο αυτό, η καταθετική βάση αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2016, στα επίπεδα των 123 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και τον Δεκέμβριο του 2015. Σημειώνεται ότι η άνοδος των υπολοίπων τον Ιούνιο έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2 δισ. ευρώ, ενώ και ο Ιούλιος αναμένεται ελαφρά θετικός.
Με στόχο τη μεγιστοποίηση των εισροών θα ξεκινήσουν άμεσα καμπάνιες προβολής προϊόντων που απευθύνονται αποκλειστικά σε πελάτες με χρήματα στο… στρώμα. Ηδη όλοι οι όμιλοι προσφέρουν για τα μετρητά προνομιακά επιτόκια που φτάνουν ως και το 1,30% σε ειδικούς προθεσμιακούς λογαριασμούς βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Επιπλέον, έχουν συνδέσει καταθετικά προγράμματα με μορφές επιβράβευσης που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμες μόνο στους κατόχους των καρτών. Με τον τρόπο αυτόν η καθαρή απόδοση μπορεί να φτάσει ως και το 7% σε ετησιοποιημένη βάση. Επιπλέον, η καταβολή τόκων σε είδος δεν φορολογείται αυξάνοντας εν τέλει το καθαρό κέρδος για τον καταθέτη.
Οι υπόλοιπες αλλαγές


Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται η άρση των περιορισμών για τις νέες καταθέσεις να έχει αναδρομική ισχύ, π.χ. από τις 30/6. Εκτός από το νέο χρήμα, θα υπάρξη χαλάρωση των capital controls και σε άλλες συναλλαγές. Συγκεκριμένα:
  • Σωρευτική ανάληψη ως και 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες έναντι 420 ευρώ ανά εβδομάδα σήμερα για το παλαιό χρήμα.
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% για τα χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα με έμβασμα από το εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα μέσω Ιnternet πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών.
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων για την αποστολή εμβασμάτων σε λογαριασμούς στο εξωτερικό από τα 1.000 ευρώ τουλάχιστον στις 2.000 ευρώ.
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
  • Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών, καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ