Κάτι τρέχει με τους φόρους. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ήδη διαπίστωσαν μείωση μισθών και συντάξεων λόγω της αυξημένης παρακράτησης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσή τους και βλέπουν ότι το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν εφέτος είναι πολύ υψηλότερο λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών προκαταβολής φόρου, ενώ πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ. Και όλα αυτά εν μέσω αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης, των έμμεσων φόρων και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.
Το στοίχημα που πάει να κερδίσει το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή αυτό της αύξησης των εσόδων, φαντάζει αρκετά φιλόδοξο, αν δεν καταφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να εισπράξουν σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σε σύνολο 90 δισ. ευρώ εισπράξιμα θεωρούνται μόλις τα 15 δισ. ευρώ).
Εκρηκτικό μείγμα


Η σημαντική μείωση του αφορολογήτου ειδικά για όσους έχουν από δύο παιδιά και κάτω, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία από έκτακτη γίνεται πλέον μόνιμη, τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών συντελεστών για όσους εισπράττουν ενοίκια και άλλες φορολογικές παρεμβάσεις αποτελούν ένα εκρηκτικό φορολογικό μείγμα όχι μόνο για τους επαγγελματίες και τους εισοδηματίες, οι οποίοι φαίνεται να είναι οι πρώτοι που πλήττονται από τη φορολογία, αλλά και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Και να σκεφθεί κανείς ότι ακόμη δεν έχουν αρχίσει να πληρώνονται οι φόροι του 2015. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Ιουλίου και οι υπόλοιπες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Οσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα από μισθό ή σύνταξη διαπίστωσαν στα τέλη Ιουνίου μειωμένες αποδοχές λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου.
Μισθωτός έγγαμος χωρίς παιδιά με μισθό 850 ευρώ έλαβε στο τέλος του μήνα 19 ευρώ λιγότερα λόγω αυξημένης παρακράτησης αλλά και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα ο συγκεκριμένος μισθωτός όταν θα υποβάλει φορολογική δήλωση το 2017 θα κληθεί να πληρώσει και πρόσθετο φόρο γιατί η αυξημένη παρακράτηση δεν υπολογίστηκε αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου αλλά από τη μισθοδοσία του Ιουνίου.
Σημαντικές μειώσεις διαπίστωσαν όμως και οι συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 795 ευρώ διαπίστωσε όταν πήγε στο ΑΤΜ ότι ήταν μειωμένη κατά 17 ευρώ.
Ειδικά εφέτος χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν μείωση στα εισοδήματά τους το 2015 θα διαπιστώσουν ότι πιάνονται στη δαγκάνα των τεκμηρίων. Αυτό διότι μπορεί κάποιος να δηλώσει π.χ. πραγματικά εισοδήματα 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια, αν πληρώνει ενοίκιο, αν στέλνει το παιδί του στο φροντιστήριο κ.τ.λ., να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και να φορολογηθεί επί πλασματικού εισοδήματος.
Τι μπορεί να κάνει ο φορολογούμενος σε αυτή την περίπτωση; Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γνωρίζει το τεκμαρτό εισόδημα που θα του προκύψει με βάση την οικογενειακή του κατάσταση και τα περιουσιακά στοιχεία του. Εφόσον γνωρίζει π.χ. ότι ξεπερνά το τεκμαρτό εισόδημα το πραγματικό κατά 5.000 ευρώ θα πρέπει να συμπληρώσει στους αντίστοιχους κωδικούς περί ανάλωσης κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών (κωδικοί 787-788) αυτό το ποσό. Οχι υψηλότερο, γιατί μπορεί να χρειαστεί και τα υπόλοιπα χρόνια να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου για να γλιτώσει τα τεκμήρια.
Ως τις 15 Ιουλίου (τελευταία προθεσμία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων) περισσότεροι από 1.300.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το έντυπο της Εφορίας αν δεν θέλουν να είναι εκπρόθεσμοι και να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ συν προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής.
Τελευταία προθεσμία


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε χθες ότι άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί και αυτό διότι θα πρέπει αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων να ξεκινήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ. Εντός του Αυγούστου –εκτός απροόπτου το πρώτο 15ήμερο –θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ.
Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες θα λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016. Αν όμως στο υπουργείο Οικονομικών δεν καταφέρουν να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά εντός του Αυγούστου, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι θα «πέσει» όλος ο ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις δόσεις.

Περικοπές σε ΕΚΑΣ – μερίσματα – επικουρικές
Ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους

Το πρώτο σοκ περίμενε τους συνταξιούχους κατά την πληρωμή της σύνταξης του Ιουλίου –την προηγούμενη εβδομάδα –καθώς έγινε η πρώτη περικοπή στο ΕΚΑΣ για περίπου 144.000 συνταξιούχους, ενώ ακολούθησε η ψυχρολουσία των συνταξιούχων του Δημοσίου (285.000 άτομα) που έλαβαν μειωμένο μέρισμα –από 11% ως και 63% –από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
Το σοκ ήταν μεγαλύτερο καθώς άλλαξε η ημερομηνία καταβολής της επικουρικής σύνταξης με αποτέλεσμα τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων να εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις.
Οι επικουρικές συντάξεις θα πιστωθούν αυτή την εβδομάδα, αλλά και αυτές θα περικόπτονται, εφόσον το συνολικό ποσό (κύριας και επικουρικής) ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μεικτά, ήτοι 1.180 καθαρά. Οι περικοπές που θα κυμαίνονται από 4% ως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής, θα εμφανισθούν στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, αλλά θα είναι αναδρομικές από την 1η Ιουλίου 2016.
Ακολουθούν μειώσεις ως και 15% στα εφάπαξ βοηθήματα με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, αλλά και στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ.
Το ΙΚΑ σε εγκύκλιό του αναφέρει ότι τα ποσά ΕΚΑΣ που έχουν καταβληθεί σε μη δικαιούχους κατά τον μήνα Ιούνιο θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται κατά το τρέχον έτος, με τελευταία τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2016.

Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι με ανάλογη διαδικασία, με μηνιαίες δόσεις ως το τέλος του έτους, που όμως δεν θα υπερβαίνουν τα 80 ευρώ τον μήνα, θα γίνει η παρακράτηση των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 ως 31/5/2016, με τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονταν για το έτος 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ