Με το προσφυγικό ζήτημα να αποκτά διαστάσεις δυσανάλογες με τις δυνατότητες της χώρας, οι προορισμοί παρακολουθούν τις συνέπειες να αντικατοπτρίζονται στη ζήτηση. Η χρονιά εξελίσσεται καθαρά σε χρονιά «της τελευταίας στιγμής», με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και τους ταξιδιώτες να ρισκάρουν ακόμη και να μείνουν στη χώρα τους, εάν δεν νιώσουν αρκετά ασφαλείς για την επιλογή τους. Το στίγμα για την εξέλιξη της σεζόν θα δώσει η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), ειδικά εφέτος, που η ταξιδιωτική βιομηχανία εστιάζει στο Προσφυγικό.

«Το Προσφυγικό έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης»
υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Εχοντας συμμετάσχει σε τουριστικές εκθέσεις σε Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Ιταλία και στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σερβία), το τελευταίο διάστημα ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι οι προσφυγικές ροές στη χώρα και η διαχείριση του προβλήματος αποτελούν «καθημερινό προβληματισμό στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές». Από την άλλη, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι «ένα πιο τεχνικό ζήτημα και δεν επηρεάζει τόσο».
Με το early booking να έχει «κλείσει» στη Δυτική Μεσόγειο, οι δυνητικοί ταξιδιώτες στρέφονται στα ανατολικά, εξετάζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο, με κριτήριο ποιος προορισμός είναι πιο ασφαλής. «Στην Ελλάδα φαίνεται ότι οι νησιωτικοί προορισμοί έχουν πληγεί, όντας στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων. Η χερσαία χώρα αναδεικνύεται ως εναλλακτική, με τη Χαλκιδική να προσελκύει το ενδιαφέρον». Στα Βαλκάνια παρατηρείται προβληματισμός για το Προσφυγικό και τη γενικότερη έκβασή του, αλλά κυρίως «υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε σχέση με την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων» τονίζει ο κ. Τάσιος, με βασικό ερώτημα «αν θα είναι ανοιχτοί οι δρόμοι». Οπως αναφέρει, η ηπειρωτική χώρα και ο χειμερινός τουρισμός έχουν πληγεί από τα μπλόκα. «Ενδεχομένως όμως να μην αντέξει και ο θερινός τουρισμός».
Την τελευταία στιγμή


«Η χρονιά θα είναι ξεκάθαρα late booking» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, εκτιμώντας ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος θα φέρουν κάποιες κρατήσεις. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι δυτικές αγορές βαδίζουν «πολύ προς τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», την ώρα που η Ισπανία «έχει απορροφήσει όλη την αγορά». Εξάλλου, εφέτος το προϊόν της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου τιμολογιακά είναι αυξημένο κατά 10%-20%. Παρ’ όλα αυτά, «οι ταξιδιώτες δεν κοιτούν πρώτα την τιμή, αλλά την ασφάλεια. Και ο ίδιος λόγος είναι που τους κάνει να αποφεύγουν την Τουρκία. Για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη ερωτηματικό».

«Θέλουμε πλήρη αναστροφή της δυσμενούς εικόνας του προηγούμενου χρόνου»
υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου. Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό ζήτημα στο νησί, αλλά και για την «αδράνεια από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της αρνητικής εικόνας για τον προορισμό. «Το 2015 κλείσαμε με 501.000 πρόσφυγες, όταν στο σύνολο της χώρας ήρθαν 870.000» λέει. «Η Ιταλία είχε 150.000».
Ηδη τον Οκτώβριο η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου, με επιστολή της στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ζητεί συνεργασία της Marketing Greece με την Περιφέρεια. Οι αφίξεις «καταρρέουν, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Τουρκία» αναφέρει.
Συναγερμός στη Λέσβο


«Ορισμένες κρατήσεις ακυρώθηκαν και από τη Δύση και από την Ανατολή. Οι προκρατήσεις αυτή την περίοδο καλύπτουν μόλις το 5% του συνόλου» εξηγεί, με τη μείωση των πτήσεων τσάρτερ να αγγίζει «το 70%-80%». Σε αυτό «φταίει και η γεωπολιτική ένταση». Η βασική πελατεία είναι Ολλανδοί και Βρετανοί, αλλά από αυτές τις αγορές εισπράττουν προβληματισμό. Ελπίδα αποτελεί η ρωσική αγορά, εφόσον συνδεθεί απευθείας αεροπορικά με το νησί. Την ίδια ώρα, «οι tour operators «ξεγυμνώνουν» τους ξενοδόχους, αλλά, ακόμη και αν γίνουν εκπτώσεις, είναι αμφίβολο αν θα έρθουν πελάτες» υποστηρίζει. «Οι περισσότεροι operators μείωσαν τα τσάρτερ ή τα μοίρασαν με άλλους. Αν ηρεμήσουν τα πράγματα, μπορεί αργότερα να έχουμε κάποια κίνηση, αλλά τα πλάνα των εταιρειών έχουν κλείσει» προσθέτει.
Διαχωρισμός


Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη για «πιστή εφαρμογή των Διεθνών και Κοινοτικών Συνθηκών, ώστε να αναθεωρηθεί η Ελλάδα στην ΕΕ ως ενιαία οντότητα, διαχωρίζοντας το νησιωτικό της τμήμα, αλλά και να γίνει αναλογικός επιμερισμός των ροών και τον πόρων».

«Η σύνδεση της Κω με το Προσφυγικό ήταν κάτι που δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν το καλοκαίρι του 2015, με τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προφανώς δεν έχουν ξεχαστεί ακόμη, αφού επέφεραν την πρωτοφανή πτώση στις προκρατήσεις»
δηλώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου. «Για την ώρα, τα νούμερα είναι απογοητευτικά: -19% η Γερμανία, -17% η Αγγλία, -35% η Σκανδιναβία, -42% η Ολλανδία», με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην Πολωνία (-65%), «η οποία κατά τη διάρκεια του 2015 ανέβηκε σε τρίτη αγορά για την Κω. Το γενικό νούμερο για την ώρα είναι στο -36%. Εχουμε όμως κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να τα αναστρέψουμε ή να τα περιορίσουμε σε μονοψήφιο αρνητικό αριθμό» εκτιμά. «Χρειάζεται ένας αγώνας δρόμου, μπορούμε όμως να εγγυηθούμε ότι πλέον διαχειριζόμαστε τις ροές –άλλωστε η Κως το τελευταίο διάστημα σημειώνει πολύ χαμηλά νούμερα σε αφίξεις προσφύγων και μεταναστών».Εκφράζει όμως «την ανησυχία όλων μας με τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», με την ΕΕ «όχι απλά να μην καταφέρνει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό, αλλά να πετάει το μπαλάκι στην Ελλάδα, εγκλωβίζοντας σε αυτήν χιλιάδες ψυχές».

«Οι tour operatorsζητούν διασφαλίσεις για την ορθολογική διαχείριση των προσφυγικών ροών».
Υπάρχει η πρόθεση συνεργασίας προκειμένου να διατηρηθούν οι πτήσεις, «γίνονται εκατέρωθεν προσπάθειες για την αύξηση της ζήτησης και ευελπιστούμε να το καταφέρουμε» υποστηρίζει. Εκφράζει ωστόσο ανησυχία «ως προς το ότι μικροί tour operators, που δεν καταφέρνουν να σταθούν, προχωρούν σε ακυρώσεις συμβολαίων, γεγονός που πλήττει αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης, το φαινόμενο της έντονης εποχικότητας όπως και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν την τουριστική χρονιά του 2016 για την Κω» καταλήγει.


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Η χώρα μας έχει ήδη πτώση 10% στις κρατήσεις

Σε ενημέρωση του γερμανικού tour operator DER touristik, ο διευθύνων σύμβουλός του κ. Rolf-Dieter Maltzahn επεσήμανε το προβληματικά χαμηλό επίπεδο των κρατήσεων σε Ρόδο και Κω, κυρίως λόγω του Προσφυγικού.
Στην Κω οι κρατήσεις έχουν μειωθεί ως και 70% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Ρόδο κατά περίπου 50%.
Η Κρήτη, αντίθετα, παρουσιάζει αύξηση 30%, ενώ μικρή άνοδο έχει και η Κέρκυρα. Συνολικά η χώρα έχει πτώση 10% εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στην Κω και της μικρότερης αλλά σημαντικής μείωσης στη Ρόδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ