Στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας για την έξοδο από την κρίση θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Εθνική Τράπεζα από την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank, τόνισε μιλώντας στο σώμα των μετόχων της τράπεζαςο διευθύνων σύμβουλός της Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη συναλλαγή πώλησης της κεφαλαιακής συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας και των εταιριών του Ομίλου στις αλλοδαπές θυγατρικές εταιρίες Finansbank και Finans Leasing.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2015, η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε συμφωνία πώλησης της κεφαλαιακής της αυτής συμμετοχής στην Qatar National Bank, με το ύψος της συναλλαγής να ανέρχεται σε 3,5δισ. ευρώ, αποτελούμενο από την καταβολή του τιμήματος των 2,75δισ. ευρώ για την απόκτηση του πακέτου μετοχών, και 900εκατ. δολαρίωνγια την αποπληρωμή των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η ΕΤΕ στην Finansbank.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση,ο κ. Φραγκιαδάκης υπογράμμισε ότι ηεπιτυχία μιας επένδυσης κρίνεται από όλες τις φάσεις της: την εξαγορά, τη διακράτηση και την έξοδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ηΕθνική Τράπεζα που αγόρασε την Finansbank είναι άλλη τράπεζα από αυτήν που πουλά την Finansbank».
Όπως είπε ο κ.Φραγκιαδάκης, η χώρα έχει τώραανάγκη από ρευστότητα, κι ως εκ τούτουείναι προτιμότερο τα κεφάλαια από την Finansbank να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση.
Σημειώνεται ότι τα 2 δισ. ευρώ από την πώληση της τράπεζας θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos)που εκδόθηκαν για τη λήψη κρατικής βοήθειας στο πλαίσιο των τελευταίων stress tests.
Με τα επιπλέον κεφάλαια, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού ομίλου θα διαμορφωθεί στο 19,6%.
Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης της τράπεζας, με ετήσιο όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του δανεισμού μέσω του ELA.
Το όφελος από την αποπληρωμή τωνCoCos υπολογίζεται σε150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αναφερόμενος στο τίμημα της συναλλαγής, οκ. Φραγκιαδάκηςείπε ότι είναι υψηλότερο από το μέσο όρο των deals που γίνονται στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα έχει όφελος στη ρευστότητά της και μέσω της αποπληρωμής ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης από τη Finansbank ύψους 910 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά τηςη πρόεδρος της Εθνικής ΤράπεζαςΛούκα Κατσέλη ανέλυσε στην ομιλία της τους άξονες της στρατηγικής του ελληνικού ομίλου στη μετά Finansbank εποχή.
Όπως είπε, οι στόχοι είναι τρεις:
– Η χρηματοδότηση των υγιών και καινοτόμωνεπιχειρήσεων, που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.
Έμφαση θα δοθεί στους τομείςτης ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής, ενώ θα υπάρξει και ειδικό πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
– Η αναβάθμιση του πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης προς την κατεύθυνσηενίσχυσης του ελέγχου, της εποπτείας και της διαφάνειας.
– Ηοικοδόμηση μιας νέας εταιρικής εμπιστοσύνης με τιςεπιχειρήσεις και με ιδιώτες πελάτες, στο πλαίσιο της διαχείρισης των καθυστερήσεων, η οποία θα γίνει μεκοινωνική ευαισθησία.