Την Τρίτη αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των οροσήμων που καθυστερούν. Ο «γύρος» των επικεφαλής αναμένεται να διαρκέσει τρεις ως τέσσερις ημέρες και ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα βγουν θα επιστρέψουν για την επίσημη αξιολόγηση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Στη δεύτερη –και απευκταία –περίπτωση καθίσταται επιτακτική η αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που δεν αποδέχεται προς το παρόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η τρόικα απορρίπτει προς το παρόν τις προτάσεις της κυβέρνησης για ισοδύναμα και έτσι αναζητούνται από μηδενική βάση εναλλακτικές λύσεις για τα παρακάτω μέτρα:
  • Να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Απαιτούνται ισοδύναμα 168 εκατ.ευρώγια εφέτος και 240εκατ. ευρώγια το 2016.
  • Τη μη επιβολή αύξησης του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων από 11% σε 15% για ετήσια έσοδα ως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, Αθήνα και Βρυξέλλες ανησυχούν ότι θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να καλυφθούν τα 49 ορόσημα (milestones) του Σεπτεμβρίου, καθώς η διαδικασία βρίσκεται «έναν μήνα πίσω» λόγω των εκλογών.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάλυψε ένα μέρος των υποχρεώσεων, ωστόσο εκκρεμεί «ουρά» που θα πρέπει να καλυφθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες με δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις 27 Οκτωβρίου.

Ο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλη ότι ο εφαρμοστικός νόμος που ψηφίστηκε την Παρασκευή το βράδυ καλύπτει το πολύ 15 από τα 48 προαπαιτούμενα.

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης θα δοθεί μετά από συνδερίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ).Θα προηγηθεί αποτίμηση του Euro Working Group το οποίο θα συνδεριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης μεθαύριο Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου.

Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει με τους επικεφαλής της τρόικας το περιεχόμενο του δεύτερου πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει πολύ βαρύτερα μέτρα αλλά θα μπορούσε, αν ψηφιστεί, να ξεκλειδώσει τρία κρίσιμα ζητήματα:

  • Την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
  • Την έναρξη της αξιολόγησης.
  • Την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων (προβλέπεται στην οδηγία που θα ισχύει από 1.1.2016).
Αντικείμενο της συζήτησης με την τρόικα θα είναι η –υπερφιλόδοξη για κάποιους –συγχώνευση των υποχρεώσεων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Στη λίστα περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, το κόψιμο του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων και, κυρίως, το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από τη νέα χρονιά. Παραλλήλως η ολοκλήρωση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και στα σουπερμάρκετ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή η εξεύρεσηεναλλακτικούσχεδίου) και η ανακοίνωση της τελικής, δεσμευτικής ημερομηνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει τέλος να έχει ολοκληρωθεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Τι περιλαμβάνει δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

1. Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού:

  • στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις
  • αύξηση εισφορών ΟΓΑ
  • νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ
  • κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ
3. Κατάργηση ΕΚΑΣ – Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους
4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους – Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς
5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια
6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%
7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο – Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Κομισιόν: Με στόχο να κλείσουν τα προαπαιτούμενα φτάνει το κουαρτέτο στην Αθήνα

Την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και ειδικότερα την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτουμένων, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, θα αξιολογήσουν οι επικεφαλής των θεσμών αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Η κ. Μπράτιχαρτ ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη ως Παρασκευή, ενώ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Π. Μισκοβισί, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τη συμβατότητα των προαπαιτουμένων που ψηφίστηκαν πρόσφατα με τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων αναμένεται να συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αποδεσμεύσει την επόμενη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ.