Καθώς, όπως εκτιμάται, ο κόσμος σήμερα διάγει τη δεύτερη «χρυσή εποχή» δημιουργίας πλούτου μετά από αυτήν του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, δεν είναι να απορεί κανείς που οι ανισότητες εντείνονται, αφού το 8,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 85,3% του παγκόσμιου πλούτου, την ώρα που το 69,8% του πληθυσμού του πλανήτη μοιράζεται μόλις το 2,9% του πλούτου. Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group (BCG), ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε το τελευταίο 12μηνο κατά 12% φθάνοντας στα 164 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά δυόμισι και πλέον φορές το ΑΕΠ (75 τρισ. δολάρια) στον κόσμο. Την ίδια ώρα, ενώ οι εκατομμυριούχοι με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων αναμένεται εφέτος να ξεπεράσουν τις 220.000 και το κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων στο οποίο ανήκει ένας στα 3 εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.500 μέλη, περί τα 10 τρισ. δολάρια των πλουσίων αυτού του κόσμου, σύμφωνα με την BCG, βρίσκονται «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους.
Από αυτά τα 2,4 τρισ. δολάρια είναι τοποθετημένα στην Ελβετία, στο offshore banking της οποίας, σύμφωνα με διεθνή τραπεζικά στελέχη με γνώση του αντικειμένου, εκτιμάται πως βρήκε καταφύγιο και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) ύψους 140 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 40% εξ αυτών εκτιμάται ότι αφορά βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα. Στις λίστες ελβετικών τραπεζών και εξειδικευμένων εταιρειών που συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους πλούσιους αυτού του κόσμου (με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) υπάρχουν 576 Ελληνες που διαθέτουν περιουσία 88 δισ. δολαρίων. Στις σχετικές λίστες των Wealth-X, π.χ., συμπεριλαμβάνονται 11 έλληνες δισεκατομμυριούχοι που διαθέτουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα 565 Ελληνες (με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) εμφανίζονται με συνολική περιουσία 70 δισ. δολαρίων. Οι απλώς εκατομμυριούχοι Ελληνες, από την άλλη πλευρά, έχουν υπολογιστεί από την ελβετική Julius Baer σε 34.723.

Σύμφωνα με την καταγραφή των κροίσων από τη Wealth-Χ, μια εξειδικευμένη εταιρεία που συγκεντρώνει πληροφορίες για λογαριασμό και των τμημάτων αξιοποίησης περιουσίας των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 211.275 εκατομμυριούχοι με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων, ενώ την ερχόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 260.000. Από τη λίστα αυτή το 1% περίπου αφορά απλώς τους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι από 2.325 το 2014 αναμένεται εφέτος να αυξηθούν στους 2.508, με πρόβλεψη να ξεπεράσουν τους 3.800 την ερχόμενη πενταετία.
Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της BCG, ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος από τα 164 τρισ. δολάρια το 2014 την ερχόμενη πενταετία θα ξεπεράσει τα 222 τρισ. δολάρια. Η Βόρεια Αμερική με 51 τρισ. δολάρια ιδιωτικού πλούτου παραμένει η πλουσιότερη περιοχή του κόσμου. Η Ασία (εκτός Ιαπωνίας) ξεπέρασε την Ευρώπη –Ανατολική, 2,9 τρισ. και Δυτική, 39,6 τρισ. –για να γίνει η δεύτερη πλουσιότερη περιοχή του κόσμου με 47 τρισ. και με πρόβλεψη να ξεπεράσει τα 57 τρισ. το 2016. Την επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι ο «νέος κόσμος», δηλαδή η Ασία εκτός Ιαπωνίας, η Μέση Ανατολή και η Αφρική αλλά και η Λατινική Αμερική με την Ανατολική Ευρώπη, θα αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό, κερδίζοντας έτσι μερίδιο αγοράς στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου έναντι του «παλαιού κόσμου», δηλαδή της Βόρειας Αμερικής και της ευρωζώνης.
Οι πλούσιοι αυτού του κόσμου πάντως έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 10 τρισ. δολαρίων, τα οποία αυξήθηκαν μάλιστα 7% τους τελευταίους 12 μήνες, δηλαδή κατά περίπου 600 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία της BCG, η Ελβετία αντιπροσωπεύει το 25% του συνόλου των υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και η χώρα παραμένει υπό έντονη πίεση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών φορολογικών αρχών, ενώ ακολουθούν Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, που αντιπροσωπεύουν τη σημαντικότερη πρόκληση για τη θέση της Ελβετίας στον κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών καθώς έχουν κερδίσει παγκόσμιο μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 16%.
Η Καραϊβική και ο Παναμάς παρέμειναν το τελευταίο 12μηνο οι αγαπημένοι προορισμοί για τον πλούτο που προερχόταν από τη Βόρεια Αμερική, ενώ από την Ευρώπη τα περισσότερα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στην Ελβετία, ενώ ακολουθούν τα νησιά της Μάγχης και του Δουβλίνου και το Λουξεμβούργο.
Ανισορροπίες
Η πυραμίδα του πλούτου
Το 0,7% των κροίσων του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 44% του πλούτου, καθώς οι οικονομικές ελίτ του πλανήτη σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της μεγάλης ύφεσης του 2008 που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος πλούτος να έχει πια ξεπεράσει σε απόλυτο αριθμό τα προ κρίσης υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα το 69,8% των φτωχών ελέγχει το 2,9% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ η μεσαία τάξη, που εκτιμάται στο 21,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχει το 11,8% του πλούτου.
Παράλληλα ένα 7,9% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει στους πλούσιους του κόσμου καθώς ελέγχει το 41,3% του παγκόσμιου πλούτου, πράγμα που σημαίνει πως, αν σε αυτή την κατηγορία προσθέσουμε και το 0,7% των κροίσων, τότε συνολικά το 8,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 85,3% του παγκόσμιου πλούτου.
Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης από τις εδραιωμένες ανεπτυγμένες οικονομίες προς τις αναδυόμενες αγορές εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τις ερχόμενες δεκαετίες παράγοντας νέο πλούτο κυρίως στην Ασία.


Ποια είναι τα πλουσιότερα ζευγάρια του πλανήτη
Δύο είναι σίγουρα καλύτερα από έναν όταν πρόκειται για τον πλούτο και τη δύναμη

Καθώς, όπως λέγεται, δύο είναι σίγουρα καλύτερα από έναν όταν πρόκειται για τον πλούτο και τη δύναμη, η Wealth-X κατήρτισε μια λίστα με τα 10 πιο πλούσια ζευγάρια του πλανήτη. Το 70% των ζευγαριών-κροίσων προέρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Κίνα. Το 60% είναι αυτοδημιούργητοι, με το 40% να αποκτά τον πλούτο του μέσω κληρονομιάς.
Ο Bill και η Melinda Gates βρίσκονται στην κορυφή της λίστας αυτής με συνδυασμένη περιουσία που εκτιμάται στα 85,7 δισ. δολάρια. Ο Bill, συνιδρυτής της Microsoft το 1975, παντρεύτηκε τη Melinda που ήταν υπάλληλος της εταιρείας το 1994. Το ζευγάρι έχει δύο κόρες και έναν γιο και το 2000 ίδρυσαν το Bill & Melinda Gates Foundation, ενώ το 2010 με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Warren Buffett σχημάτισαν το Giving Pledge που στόχο έχει να παρακινήσει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες.
Ο ισπανός μεγιστάνας του λιανεμπορίου Amancio Ortega Gaona και η δεύτερη σύζυγός του Flora Pérez έχουν περιουσία 70,7 δισ. δολαρίων καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον σχετικό πίνακα. Ο Ortega παντρεύτηκε τη Flora το 2001 και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Amancio Ortega, ενώ έχει τρία παιδιά, δύο από τον πρώτο γάμο του και ένα με την Pérez.
Την τρίτη θέση στη λίστα κατέχει ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet και η Astrid Menks με περιουσία 65 δισ. δολαρίων και, όπως και οι δύο πρώτοι, είναι αυτοδημιούργητος.
Στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση ακολουθούν οι κληρονόμοι David και Julia Koch με 47,5 δισ. δολάρια και Charles και Elizabeth Koch με 47,4 δισ. δολάρια, ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται ο κινέζος μεγιστάνας Wang Jianlin και η σύζυγός του Lin Ning με 40,7 δισ. δολάρια.
Ακολουθούν οι Jeff και Mackenzie Bezos με 39,8 δισ. δολάρια και οι Bernard Arnault και Helene Mercier με 38,7 δισ. δολάρια από τη Γαλλία. Στην προτελευταία θέση με περιουσία 38,5 δισ. δολαρίων συναντάμε το νεότερο ζευγάρι της λίστας. Πρόκειται για τον Mark Zuckerberg (31 ετών), συνιδρυτή του Facebook, και την Priscilla Chan (30 ετών). Το ζευγάρι συναντήθηκε στο Χάρβαρντ το 2004 και παντρεύτηκαν, όπως αναφέρεται, σε μια χαμηλών τόνων, απλή γαμήλια τελετή στο Πάλο Aλτο στο σπίτι τους το 2012. Τέλος, τη λίστα των 10 πλουσιότερων ζευγαριών-οικογενειών του κόσμου συμπληρώνει το ζευγάρι των κληρονόμων James και Lynne Waltonαπό τις ΗΠΑ με περιουσία 36,2 δισ. δολαρίων.
Ενας τυπικός μέσος δισεκατομμυριούχος διαθέτει περιουσία 3,1 τρισ. δολαρίων, καθαρά μετρητά 600 εκατ. δολαρίων και είναι μέσης ηλικίας 63 ετών. Συνολικά στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων τέσσερις θεωρούνται σήμερα μεγαδισεκατομμυριούχοι καθώς διαθέτουν περιουσία άνω των 50 δισ. δολαρίων (πρόκειται για τους αυτοδημιούργητους κροίσους Μπιλ Γκέιτς, Κάρλος Σλιμ, Αμάνσιο Ορτέγκα και Γουόρεν Μπάφετ).
Επίσης 16 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν περιουσία από 25 ως 50 δισ. δολάρια, 88 από 10 ως 25 δισ. δολάρια, 169 από 5 ως 10 δισ. δολάρια, 732 από 2 ως 5 δισ. δολάρια και 1.316 από 1 ως 2 δισ. δολάρια.
Ως το 2020 αναμένεται οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως να φθάσουν τους 3.873 καθώς, όπως εκτιμάται, την ερχόμενη πενταετία νέος πλούτος 8,5 τρισ. δολαρίων θα δημιουργηθεί στον κόσμο, με την Ασία να θεωρείται ο μεγάλος νικητής, καθώς, όπως αναφέρεται, ο δραματικός εκσυγχρονισμός των οικονομιών της Ασίας θεωρείται μαζί με την Αναγέννηση και τη Βιομηχανική Επανάσταση μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας.
Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους (775), αφού αποτελεί το σπιτικό για το ένα τρίτο εξ αυτών, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν ως χώρα τους περισσότερους (571), ακολουθούμενες από την Κίνα (190), το Ηνωμένο Βασίλειο (130) και τη Γερμανία (123). Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων (37,8%) το τελευταίο 12μηνο. Στην Ασία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων (18,7%). Στην Ασία από τους 55 νέους δισεκατομμυριούχους οι 33 προέρχονταν από την Κίνα.
Σχεδόν το 35% των δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι συγκεντρωμένο σε 20 πόλεις, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (87,7%) είναι άντρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ