Το Eurogroup έδωσε χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή προκειμένου να ζητήσει η Ελλάδα επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Η επέκταση, όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενέχει περιθώρια ευελιξίας, αλλά συνεπάγεται δεσμεύσεις.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε από τον Γερούν Ντάσελμπλουμ, κάνοντας λόγο για «παράλογη και μη αποδεκτή επιμονή» ορισμένων κύκλων για εφαρμογή του μνημονίου.

Ο πρόεδος του Eurogroup

Το «γενικό αίσθημα» ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να ζητήσει η Ελλάδα μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ώστε να υπάρχει χρόνος, καποιοί μήνες για να συζητήσουμε τις επόμενες διευθετήσεις, τόνισε ο πρόεδος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος μετέφερε απογοήτευση των μελών του Eurogroup για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος μετά τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων τις προηγούμενες ημέρες.

Επί της διαδικασίας ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η μπλάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και αναμένεται μια κίνηση από την ελληνική πλευρά. Αφησε ανοιχτό ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε αυτή τη βδομάδα για να συμφωνήσουμε», υπονοώντας σαφώς ότι αυτό είναι το περιθώριο που δίδεται στην Ελλάδα.
Σε ερώτημα τις θα γίνει από την 1η Μαρτίου και μετά αν η Ελλάδα δεν ζητήσει παράταση, ο κ. Ντάσιλεμπλουμ είπε ότι έχοντας ακούσει για μια λύση-γέφυρα από τον κ. Βαρουφάκη εκτιμά ότι κάτι τέτοιο ακούγεται ως επέκταση του προγράμματος και ως εκ τούτου πιστεύσει ότι μπορέι να βρεθεί λύσει.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμα για αλλαγή μέτρων όχι όμως μονομερώς καθώς η αίτηση πρέπει να έρχεται με κοστολογημένες εναλλακτικές λύσεις. Πέραν αυτού ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ζητείται δέσμευση της Ελλάδας για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων, ότι δεν θα εκτροχιαστεί ο Προϋπολογισμός και ότι το τρέχον πρόγραμμα θα παραμείνει σε γενικές γραμμές (broadly) εντός τροχιάς.

«Να είμαστε λογικοί
»

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λυση πέρα από το αίτημα για μια παράταση του προγράμματος» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. «Πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολογικοί» τόνισε.
«Οχι» σε Σύνοδο Κορυφής
Ο κ. Ντάισελμλουμ προέτρεψε την Ελλάδα να αρχίσει «αν χρειαστεί, ήδη από απόψε» τις διαδικασίες για να ζητήσει παράταση.
«Μίλησα με τον κ. Τουσκ και δεν είχε καμία πρόθεση να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ότι αφήνει το θέμα στο Eurogroup» είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα.
Πολλά κείμενα
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους που σημείωναν ότι η Ελλάδα ενίσταται γιατί παρουσιάστηκε άλλο κείμενο από αυτό που είχε συμφωνηθεί μαζί της, κ. Ντάισελμλουμ επιβεβαίωσε ότι συντάχθηκαν διάφορα κείμενα, ορισμένα και με τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς.

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τον κ, Ντάισελμλουμ ότι παρουσίασε στο Eurοgroup κείμενο που είχε συμφωνήσει με τον κ. Σόιμπλε και όχι αυτό που συζήτησε η Αθήνα με την Κομισιόν και τον ίδιο.

Λαγκάρντ: Λεφτά μόνο με αξιολόγηση
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εκταμιευθούν δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ (ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016) εάν δεν υπάρξει μια επιτυχημένη αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τόσο οι δόσεις όσο τα περίπου 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα πρέπει να δοθούν πίσω στο Λουξεμβούργο (στον EFSF/ESM).