Αν και οι αγορές είχαν προεξοφλήσει με πιθανότητες 80% ότι η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, εν τούτοις η προκήρυξή τους οδηγεί στην αρχή μιας περιόδου αβεβαιότητας, καθώς επενδυτές, οικονομολόγοι και αναλυτές «βλέπουν» πως η χώρα έχει μπροστά της τουλάχιστον ένα δύσκολο εξάμηνο που μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες ατραπούς ή να φέρει καλύτερες ημέρες για την οικονομία και υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές.
Τα σενάρια φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί προβάδισμα (χωρίς όμως να μπορεί να επιτύχει αυτοδυναμία), ωστόσο είναι ασαφές το σκηνικό των συσχετισμών που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, αυξάνοντας τους κινδύνους. Για τις αγορές, αν η όποια νέα κυβέρνηση υιοθετήσει µια πιο επιθετική προσέγγιση απέναντι στους δανειστές, καθώς ο συστηµικός κίνδυνος στην ευρωζώνη από το «ελληνικό πρόβληµα» έχει ελαχιστοποιηθεί, η αντίδραση των εταίρων δεν θα αφήσει περιθώρια στη χώρα, η οποία δεν αποκλείεται να εισέλθει σε νέα στενωπό, απόρροια και της ασφυξίας στην οικονοµία που θα οδηγήσει σε νέα ύφεση.
Η επίτευξη συμφωνίας


Αν όμως η χώρα, ενδεχομένως μέσω και της επίτευξης μιας στοιχειώδους πολιτικής συναίνεσης, «κλείσει» με τους δανειστές και εταίρους έστω και μια συμφωνία για το χρέος που μπορεί να περιλαμβάνει και ρήτρα ανάπτυξης, θα βρεθεί συντομότερα εκτός Μνημονίου, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει και η ελληνική αγορά θα δώσει σημαντικά κέρδη (ακόμη και άνω του 50%) στους επενδυτές.
Η πολιτική αβεβαιότητα αυξήθηκε στην Ελλάδα, καθώς η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές, παρατηρεί η Citigroup. Με βάση τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά καθώς δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία δεν είναι ξεκάθαρο με ποιον μπορεί να συνεργαστεί την επόμενη μέρα, με τις εύλογες επιλογές να περιλαμβάνουν το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ.

Περίοδος αβεβαιότητας


Καθώς πάντως μπορεί να κατέβουν στις εκλογές και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, την ώρα που η πρόθεση ψήφου μπορεί να μεταβληθεί, δεν θα πρέπει, όπως αναφέρει, να θεωρείται δεδομένη η νίκη του. Μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για την Ελλάδα «βλέπει» και η Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός μεταξύ μιας νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και η αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Για την Commerzbank, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ρίξει τους τόνους όπως λέει, δεν αναμένεται να επιτύχει αυτοδυναμία, δύσκολα θα λάβουν χώρα δραματικές αλλαγές στην Ελλάδα, ενώ στο θέμα των συνεργασιών ανακηρύσσει ρυθμιστή το Ποτάμι.
Για την HSBC πάλι, που δεν αποκλείει και νέες εκλογές τον Μάρτιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιλέξει συμφωνία με τους πιστωτές ή χρεοκοπία. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι δημοσκοπήσεις δεικνύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει, χωρίς όμως να επιτύχει αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες.
Αν τελικά υπάρξει και δεύτερη εκλογική διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα χαλαρώσει κάποιες από τις θέσεις του, στην προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους από το Κέντρο.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις


Το πρώτο θέμα που θα αντιμετωπίσει η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόσο για την τελευταία δόση όσο και για την προληπτική πιστωτική γραμμή που μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει κάποια πρόσβαση στις αγορές, αλλά και στην ΕΚΤ να αποκτά ελληνικά ενεργητικά. Πάντως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολες, ενώ η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία για το χρέος, αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να μη δημιουργεί ελλείμματα, κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θυσιάσει μέρος του κοινωνικού του προγράμματος.
Η J.P. Morgan εκτιμά πως υπάρχουν πιθανότητες μικρότερες του 50% να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ ή να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός, μια εξέλιξη που θα μείωνε σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο, οδηγώντας μάλιστα τη χώρα σε έξοδο από το Μνημόνιο. Το πιο πιθανό σενάριο (πιθανότητες άνω του 50%) είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μια συμφωνία με τους δανειστές θα επέλθει ύστερα από δύσκολες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, κάτι που στο μεσοδιάστημα θα επιτείνει την αντίδραση των αγορών. Το κακό σενάριο της μη επίτευξης συμφωνίας, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα να φλερτάρει ακόμη και με την έξοδο από το ευρώ, συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες.


Goldman Sachs
Η Ελλάδα χρειάζεται ως 15 δισ. ευρώ το 2015

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση από 6 ως 15 δισ. ευρώ από τους εταίρους της το 2015 για να πληρώσει υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως η νέα κυβέρνηση οφείλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους διεθνείς πιστωτές και να μη θέσει στο περιθώριο τις μεταρρυθμίσεις, καθώς η στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ θα τεθεί άμεσα σε αμφισβήτηση.
Πάντως όπως αναφέρει, όλα τα μεγάλα ελληνικά κόμματα έχουν υποστηρίξει ότι δεν επιθυμούν χρεοκοπία της χώρας. Ετσι, επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα αυξάνει τους κινδύνους γύρω από τη δέσμευση της χώρας στα σχέδια προσαρμογής, στοιχείο που πιθανότατα θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα αυξάνουν τον κίνδυνο αναφορικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, ανέφερε η Fitch, τονίζοντας ότι η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές, παγώνοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
Καθώς το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις περιορίζεται δεν μπορεί να προβλέψει κανείς την έκβαση των εκλογών, αν και καθίσταται μάλλον απίθανη η αυτοδυναμία του. Οπως εκτιμά πάντως υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού μεταξύ της τρόικας της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη και αν την εξουσία της χώρας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ , αν και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ πιο έντονες.
Για την Barclays ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επιδείξει σημάδια ότι μετριάζει την πολιτική του, θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να επιτύχει μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους ώστε η τρόικα να ξεκλειδώσει την απαραίτητη χρηματοδοτική υποστήριξη. Σημείο-κλειδί αποτελεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει η ΕΚΤ, καθώς προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές των κρατικών ομολόγων που θα προχωρήσει στο πλαίσιο ενός διευρυμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι να υπάρχει σε ισχύ το πρόγραμμα της τρόικας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ