«Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας είναι αισιόδοξοι και επαινούν την πρόοδο της χρεωμένης χώρας» γράφει στο νέο του τεύχος το γερμανικό περιοδικό «Stern». «Ωστόσο στην πολιτική κυριαρχεί απαράλλαχτα η παλιά κλίκα των πλουσίων και ισχυρών. Και ενώ οι απλοί πολίτες υποφέρουν από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, η ελίτ εξακολουθεί να εξαπατά το κράτος». Το περιοδικό επιχειρεί να καταγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα μέσα από συνομιλίες με πολίτες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η Ελλάδα επαινείται τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των δημοσιονομικών, τη μείωση του ελλείμματος, την επίτευξη ανάπτυξη της τάξης του 0,6%, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. «Μόνο που οι αριθμοί δεν λένε τίποτα σχετικά με το εάν άλλαξε κάτι στο ελληνικό σύστημα: στη διαφθορά, την υπερβολική γραφειοκρατία, την οικογενειοκρατία, τη συγκυβέρνηση με τους άπληστους ολιγάρχες. Οι αριθμοί δεν αποκαλύπτουν ούτε πώς η κρίση άλλαξε την κοινωνία. Διαμορφώθηκε άραγε η αντίληψη ότι ένα κράτος μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν όλοι πληρώνουν τους φόρους;» σημειώνει το δημοσίευμα.

Υπάλληλος του ΣΔΟΕ που αναφέρεται μόνο με το μικρό όνομα Κωνσταντίνος Α. μεταξύ άλλων δηλώνει ότι η μείωση του προσωπικού στο ένα τρίτο χαρακτηρίζεται ως αναδιοργάνωση, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιθυμεί να εμποδίσει τη σύλληψη ισχυρών προσώπων, προσώπων που ανήκουν στους κυβερνητικούς κύκλους. Προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα ασκήθηκαν διώξεις κατά γνωστών προσωπικοτήτων, που όμως είχαν ήδη χάσει την επιρροή τους, Από τα 2062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25, σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «Στη λίστα υπήρχε και το όνομα συνεργάτη του πρωθυπουργού Σαμαρά. Ο δικηγόρος ήταν διαχειριστής λογαριασμού που κατά καιρούς διέθετε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.».

Ως περαιτέρω μελανά σημεία αναφέρονται ο ΕΝΦΙΑ και η γενικότερη αδυναμία των Ελλήνων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, η ανεργία της τάξης του 27%, η καταβολή επιδόματος ανεργίας μόνο για ένα έτος, η μαύρη οικονομία, τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών και η αποζημίωση κατασκευαστών οδικών έργων ποσού 350 εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από την είσπραξη διοδίων.

Ο συνομιλητής των ρεπόρτερ κ. Καρκατσούλης τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέραν του αδιαφανούς και απαρχαιωμένου συστήματος δημόσιας διοίκησης, είναι οι υπουργοί που διαμορφώθηκαν υπό το παλιό πελατειακό σύστημα, η έλλειψη συντονισμού – έχουν γίνει μόλις δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά – αλλά και η συχνή αλλαγή των υπουργών, που έχει ως αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις.

Συνεργάτης της Task Force που δεν κατονομάζεται δηλώνει ότι «Κανείς εκ των συνεργατών που ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν τους Έλληνες δεν έχει πετύχει το στόχο του ούτε στο περίπου. Εδώ μαθαίνει κάποιος να είναι υπομονετικός». Ως επιτυχίες της Task Force κατονομάζονται η αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας και η μερική μείωση της φορολογικής γραφειοκρατίας. Ως προς την κριτική που ασκείται στην Task Force ότι δεν παρεμβαίνουν αρκετά, ο εν λόγω συνεργάτης τονίζει ότι μπορούν να δράσουν μόνο όταν το ζητήσουν οι Έλληνες. «Και αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια».

Οι δημοσιογράφοι συνομιλούν με τον Κώστα Μπαξεβάνη, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως τον πιο γνωστό εκπρόσωπο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, και τονίζεται ότι λόγω των αποκαλυπτικών ρεπορτάζ του έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο 45 φορές από το 2012, χωρίς να καταδικαστεί ποτέ. Ο κ. Μπαξεβάνης δηλώνει ότι για πρώτη φορά φοβάται για τη ζωή του και γίνεται αναφορά στο περιστατικό «διάρρηξης» στην κατοικία του. Η πιο πρόσφατη έρευνά του αφορά στην υπόθεση χρηματισμού του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη από επιχειρηματία με το ποσό των 7.000 ευρώ. Μοναδική συνέπεια του σκανδάλου, μια ακόμη αγωγή κατά του Μπαξεβάνη.

Το ρεπορτάζ καταγράφει επίσης τις απόψεις των επιχειρηματιών Τίμου Μελισσάρη και Γιάννη Αραμπατζή. Ο μεν πρώτος αναφέρεται στην ύπαρξη εταιριών ζόμπι, στα προνόμια επιχειρηματιών όπως ο κ. Λάτσης που εξαγόρασε το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό για 915 εκατομμύρια ευρώ και στην αποτυχία είσπραξης των 50 δισεκατομμυρίων από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Nanophos κ. Αραμπατζής αναφέρεται στην αποτυχία δημιουργίας στο Λαύριο ενός τεχνολογικού πάρκου κατά το πρότυπο της Silicon Valley, τονίζοντας ότι λείπουν αναπτυξιακά προγράμματα.

Το δημοσίευμα καταλήγει με δηλώσεις του καθηγητή πολιτικών επιστημών Δημήτρη Χαραλάμπη, ο οποίος επικεντρώνεται στο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας. Από την έναρξη της κρίσης 130.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με αποτέλεσμα η χώρα να παραλύει. Εκτιμά ότι σύντομα το 90% των πολιτών θα βρίσκεται στο κατώτατο όριο διαβίωσης, ενώ το υπόλοιπο 10% θα λυμαίνεται το κράτος, όπως έκανε πάντοτε. «Αναρωτιέμαι εάν αυτό ήταν η βούληση της Ευρώπης» διερωτάται ο καθηγητής.