Εντονη κινητικότητα καταγράφει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια τουριστική υποδομή, καθώς πλέον συνοδεύεται και από πρόθεση για αγορά. Το καλοκαίρι αναμένεται θερμό, με τις πράξεις ακόμα να είναι περιορισμένες, ωστόσο οι διερευνητικές ενέργειες είναι πολλές.

Κίνηση που επισφραγίζει τη νέα περίοδο στο επενδυτικό κλίμα είναι η πώληση του Gerakina Beach, η οποία «κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», μεταξύ της ιδιοκτήτριας Εθνικής Τράπεζας και του νέου σχήματος από τη συνεργασία της Oaktree Capital Management με τη Σάνη ΑΕ.
Πρώτη συμφωνία


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελικό τίμημα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τράπεζας, οι οποίες είχαν οριστεί κατ’ ελάχιστον στα 17 εκατ. ευρώ. Το κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στον συνοικισμό Γερακινής στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, δυναμικότητας 503 δωματίων – 955 κλινών, εμβαδού 24.000 τ.μ. σε οικόπεδο 87 στρεμμάτων περίπου, ήταν ένας από τους στόχους του νέου σχήματος, ενώ είχε βγει σε δύο διαγωνισμούς οι οποίοι κηρύχθηκαν άγονοι.
Η πολυετής συνεργασία που υπέγραψαν το αμερικανικό επενδυτικό fund, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 80 δισ. δολάρια, με τον όμιλο Σάνη στις 26 Μαρτίου φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια νέα αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων – resorts στην Ελλάδα και η πρώτη μονάδα της είναι το Oceania Club στη Χαλκιδική, που ανήκει στη Σάνη ΑΕ.
Η κατάλληλη ώρα


Η δυναμική που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός από το 2013 και η ακόμα μεγαλύτερη άνοδος που αναμένεται τη φετινή χρονιά, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, βελτιώνουν το περιβάλλον. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς real estate, το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα εφέτος «έχει ανέβει κατακόρυφα». Βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι το ότι οι τιμές είναι σχεδόν στο κατώτατο όριο και οι επενδυτές θεωρούν ότι είναι το καλύτερο σημείο για να μπουν, η θέση της χώρας στην ευρωζώνη δεν είναι τόσο επικίνδυνη πια και υπάρχει αρκετή ρευστότητα και αρκετή επιθετική διάθεση.
Το τοπίο «έχει αλλάξει τελείως» και υπάρχει μια «κοσμογονία κεφαλαίων» που μπαίνουν στην Ελλάδα, σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι. Για deals μέσα στο καλοκαίρι κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, τόσο από τις τράπεζες όσο και από ιδιώτες.

«Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα»
ακόμα, υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, και καθοριστικοί παράγοντες για τις εξελίξεις είναι το νομοθετικό πλαίσιο σε θέματα όπως ο αιγιαλός, οι δασικές εκτάσεις κ.ά., το αποτέλεσμα των εκλογών με την πολιτική σταθερότητα να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα, η χρηματοδότηση από τις τράπεζες, αλλά και ο αναπτυξιακός παράγοντας, μια και υπάρχουν εκκρεμότητες από τον παλιό νόμο.
Υπάρχει ένα momentum που εντείνεται μετά τις επιτυχημένες συμφωνίες του ΤΑΙΠΕΔ σε Κέρκυρα, Χαλκιδική και Αττική και «με τη συνεργασία της Oaktree Capital Management με τη Σάνη ΑΕ. να είναι καταλυτική» δηλώνει η γενική διευθύντρια της Αθηναϊκής Οικονομικής και εκπρόσωπος της Jones Lang LaSalle στην Ελλάδα, κυρία Δίκα Αγαπητίδου, τονίζοντας τον σεβασμό που συγκεντρώνει η Oaktree μεταξύ των επενδυτικών funds. «Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν έμπρακτα μεγάλο ενδιαφέρον για τα επαγγελματικά ακίνητα στη χώρα μας το τελευταίο 12μηνο και πρώτα στις προτιμήσεις τους έρχονται τα κτίρια γραφείων και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα» προσθέτει.
Απόδοση


Στο στόχαστρο των επενδυτών προτιμητέο είναι το έτοιμο προϊόν αντί έργου κατασκευής για να αποφύγουν γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Υπάρχουν αιτήματα για «έτοιμο προϊόν» και μάλιστα για χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από μία υφιστάμενες μονάδες. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, πάντα κοντά στη θάλασσα, μια και έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από Ρώσους για τη Χαλκιδική, ενώ τα πιο πολλά κεφάλαια είναι πολυεθνικά ή αμερικανικής προέλευσης.
Την ίδια ώρα οι απαιτήσεις των ξενοδόχων που αναζητούσαν αγοραστή έχουν ανέβει. Η αγορά κινούνταν σε επίπεδα distress μέχρι το 2013, κάτι που άρχισε να αλλάζει από το β’ εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Το ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα ενταθεί σε τομείς όπως τα εμπορικά και τα επενδυτικά ακίνητα ή distress χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τα τελευταία να εκτιμάται ότι είναι θέμα πολιτικής κάθε τράπεζας το πώς θα τα χειριστεί.
Συμφωνία-ορόσημο ο Αστέρας
  • Συμφωνία-ορόσημο ήταν η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ» στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP τον Δεκέμβριο του 2013.
  • Εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος μέσα στο καλοκαίρι για τη μεταβίβαση των μετοχών, από τον Νοέμβριο και μετά σύμφωνα με πληροφορίες θα αρχίσουν οι εργασίες ανακαίνισης.
  • Εν τω μεταξύ, το τουριστικό συγκρότημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για τη σεζόν, με τον κύκλο εργασιών να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ όλα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της χρονιάς θα είναι καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις.
  • Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η κίνηση στην πλαζ του Αστέρα (Astir Beach), με την κίνηση το α’ τρίμηνο του 2014 να καταγράφει αύξηση 20%.
  • Η αμερικανική αγορά παραμένει ισχυρή στο συγκρότημα και εφέτος παρουσιάζει έντονα σημάδια ανάκαμψης, ενδεικτικά της αλλαγής της εικόνας της χώρας. Παράλληλα, η Αστήρ Παλάς έχει ήδη δρομολογήσει τη λύση της σύμβασής της με την εταιρεία Starwood Hotels & Resorts, η οποία ωστόσο θα γίνει ομαλά μέσα στο 2014.

Στο στόχαστρο Κρήτη, Χαλκιδική και Κέρκυρα
Αύξηση του ενδιαφέροντος από διεθνή brands για την ανάληψη διαχείρισης μονάδων της ξενοδοχειακής αγοράς

Στις κινήσεις που έχουν συμβάλει στην αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται η συμφωνία για τον Αστέρα και το Ελληνικό, οι επενδύσεις της Dolphin Capital Investors με τη νέα σύνθετη τουριστική επένδυση στην Κέα, στην Κρήτη και στην πρώτη μονάδα Nikki Beach που θα λειτουργήσει εφέτος στο Πόρτο Χέλι. Επίσης, η επένδυση της Portfolio International Holding Limited στην Ιθάκη και η πρόσφατη αγορά της έκτασης στο Παλιούρι Χαλκιδικής από τον κ. Ιβάν Σαββίδη. Την ίδια ώρα η COCO-MAT Hotels and Resorts βρίσκεται κοντά στην αγορά δύο μονάδων στις Κυκλάδες, ενώ η Intercontinental έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναλάβει τη διαχείριση μονάδας στη Σαντορίνη, η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί από την Aθήναιον ΑΕ.
Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χαλκιδική υπολογίζονται συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Σε αυτές περιλαμβάνεται η έκταση 253 στρεμμάτων στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας της Χαλκιδικής, που πέρασε στα τέλη του 2013 από το ΤΑΙΠΕΔ στους κ.κ. Ιωάννη και Γιώργο Μεντεκίδη με τίμημα 9,61 εκατ. ευρώ.

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές και από διεθνήbrandsγια την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά»
υποστηρίζει ο Managing Consultant της GBR Consulting κ. Στέφαν Μέρκενχοφ. Υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές και τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν πίεση από τις τράπεζες, ωστόσο «η ψυχολογία έχει αλλάξει» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι η αυξημένη κίνηση από πέρυσι και ιδιαίτερα εφέτος, με τις μονάδες να είναι σε λειτουργία και να έχουν πληρότητα για μεγαλύτερο διάστημα, δημιουργεί αισιοδοξία και κινητικότητα στο ταμείο. Μέχρι στιγμής οι ενέργειες στην πλειονότητά τους αφορούν την ανάληψη διαχείρισης μονάδων, κάτι που, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, «δεν έχει κόστος».
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η Κέρκυρα μετά την επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη, με τις εξελίξεις να δημιουργούν νέες προϋποθέσεις για το νησί την επόμενη πενταετία, το οποίο, παρότι ανεπτυγμένο τουριστικά, δεν είχε παρουσία διεθνών αλυσίδων. Μέσω του brand πέντε αστέρων Angsana Hotels and Resorts, η Banyan Tree αναλαμβάνει τη διαχείριση του παλιού ξενοδοχείου San Stefano στις Μπενίτσες, που προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2017. Αντίστοιχα, η Fairmont ανέλαβε τη διαχείριση του Club Med στο χωριό Υψος από τη ρωσικών συμφερόντων ιδιοκτήτρια Corfu Gardens ΑΚΤΞΕ. Στην έκταση 265 στρεμμάτων η ξενοδοχειακή αλυσίδα, μέλος του ομίλου FRHI Hotels and Resorts, σκοπεύει να κατασκευάσει ξενοδοχείο δυναμικότητας 180 δωματίων και 40 βίλες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ