«Ποτέ άλλοτε», όπως αναφέρεται ευρέως στην αγορά, «δεν έχουν μπει τόσο πολλά λεφτά στην Ελλάδα σε τόσο σύντομο διάστημα», καθώς μόνο το τελευταίο δίμηνο κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που καθορίζουν το επενδυτικό παιχνίδι σε όλον τον κόσμο, όπως οι Vanguard, BlackRock, Fidelity, Capital, Pimco που διαχειρίζονται περί τα 10 τρισ. δολάρια, κρατικά ταμεία πλούτου, όπως αυτό της Νορβηγίας που διαχειρίζεται 750 δισ. δολάρια, αλλά και του Κατάρ και της Σιγκαπούρης, καθώς και ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών-κερδοσκόπων, αγόρασαν ελληνικές μετοχές και εταιρικά ομόλογα αξίας 13 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καθώς το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί, διεθνείς εταιρείες-κολοσσοί δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε άμεσες επενδύσεις στη χώρα, καθώς το εγχώριο επιχειρηματικό παιχνίδι φαίνεται να μεταβάλλεται.

Η Ελλάδα ήταν το «πρόσωπο» της κρίσης χρέους και τώρα δείχνει να επιστρέφει, ανέφεραν οι αναλυτές, σημειώνοντας και τη λήξη της τετραετούς εξορίας της από τις διεθνείς αγορές στις 10 Απριλίου, με την έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, στην οποία η ζήτηση ήταν σχεδόν επταπλάσια της προσφοράς.
Στις τράπεζες τοποθέτησαν περί τα 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ελεύθερη διασπορά της μετοχής της Alpha Bank να έχει ξεπεράσει το 30%, καθώς το ΤΧΣ ελέγχει το 69,9% των μετοχών της έναντι του 67% που ελέγχει στην Πειραιώς. Στη Eurobank το ποσοστό του υποχώρησε στο 35%, καθώς το 65% της τράπεζας περνά πλέον σε ιδιωτικά χέρια, ενώ και στην Εθνική μετά την αύξηση κεφαλαίου η συμμετοχή του ΤΧΣ θα υποχωρήσει σε περίπου 67% από το 87% σήμερα. Και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι ξένοι θεσμικοί αναμένεται να τοποθετήσουν εκπροσώπους που θα ασκούν ουσιαστικό έλεγχο όσον αφορά τις τραπεζικές εργασίες, ενώ στην αγορά εκφράζεται η άποψη πως ορισμένες μη σύννομες τραπεζικές πρακτικές που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν θα εκλείψουν πλέον σε μεγάλο βαθμό.
Ο κίνδυνος έχει ελαχιστοποιηθεί

Για τους ξένους επενδυτές, κυρίως του αγγλοσαξονικού κόσμου, αλλά προσφάτως και της Γερμανίας, η χώρα «γυρίζει» σελίδα και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος έχει ελαχιστοποιηθεί. Στο πολιτικό πεδίο, θεωρούν ότι το μεγαλύτερο ρίσκο προερχόταν από τη Χρυσή Αυγή, η δυναμική της οποίας μετά τις δικαστικές εξελίξεις δείχνει να περιορίζεται, ενώ εκτιμούν ότι οι παλινωδίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο άκρατος σε ορισμένες περιπτώσεις λαϊκισμός των πολιτικών όλων των κομμάτων, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν θα είναι σε θέση να μεταβάλουν ουσιαστικά την πορεία της χώρας, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Από την άλλη πλευρά, το εγχώριο επιχειρηματικό τοπίο δείχνει να υπόκεινται σε νέους κανόνες οι οποίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν υπερβολικά από τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις και από τις ισορροπίες που δημιουργούνται σε επίπεδο εταίρων και δανειστών, αλλά και των γεωπολιτικών παραμέτρων. Οι εξελίξεις σε ορισμένους κλάδους, όπως π.χ. των αερομεταφορών, δείχνουν το νέο εγχώριο επιχειρηματικό τοπίο που δημιουργείται, καθώς δίπλα στη συμφωνία εξαγοράς της Ολυμπιακής από την Aegean Airlines έχουμε και την είσοδο στην εγχώρια αγορά της Ryanair αλλά ενδεχομένως και άλλων παικτών.
Οι κατασκευαστές, από την άλλη, πέτυχαν μια καλή συμφωνία για την επανεκκίνηση των έργων σε συνεννόηση με το κράτος και την Ευρώπη, ενώ συνολικά μία ομάδα ξένων πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει παραγωγικούς κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία –λόγω της τεράστιας κρίσης –είναι σήμερα υποτιμημένα, και ότι ως εκ τούτου οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της οικονομίας και οι προοπτικές απόδοσης των επενδύσεων σε αυτήν τα επόμενα έτη θα είναι ευνοϊκές. Σημαντικές επενδύσεις αναμένονται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν π.χ. ένα μπαράζ μεγάλων επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού.
Τι σχεδιάζει η Pfizer

Την ίδια στιγμή μια μεγάλη επένδυση φέρεται ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα η μεγαλύτερη πολυεθνική βιοφαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίως, η Pfizer, η οποία εξετάζει να επενδύσει την ερχόμενη πενταετία περί το 1 δισ. ευρώ. Στελέχη της μάλιστα συναντήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ μετά τις ευρωεκλογές θεωρείται πιθανό να συναντηθούν για τον ίδιο λόγο και με τον Πρωθυπουργό.
Το ότι το κλίμα αλλάζει φαίνεται και από τη διεκδίκηση του 67% του ΟΛΠ από παγκόσμιους κολοσσούς, καθώς πέραν της κινεζικής COSCO, θυγατρικής της China Ocean Shipping (Group) Company, είχαμε την είσοδο στη διεκδίκησή του των APM Terminals του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk, Ports America, που είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης τερματικών λιμενικών σταθμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, Cartesian Capital Group LLC, επενδυτικής εταιρείας (private equity και venture capital fund) που ειδικεύεται στις εναλλακτικές επενδύσεις, International Container Terminal Services (ICTS) και της νεοζηλανδικών συμφερόντων επενδυτικής εταιρείας Utilico Emerging Markets (UEM).

«Πολύς κόσμος κοιτάζει την Ελλάδα σαν story ανάκαμψης και εφέτος η οικονομία θα εμφανίσει θετικές εκπλήξεις σε αυτό το μέτωπο»
εκτιμούσαν διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων, ενώ η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αγορά ομολόγων, εκδίδοντας εταιρικά ομόλογα.
Μετά τις Εθνική και Πειραιώς, η ΔΕΗ προχώρησε στην έκδοση ομολόγων ύψους 700 εκατ. ευρώ, έχοντας αρχικά στόχο τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot του ομίλου Κόκκαλη στην έκδοση ομολόγων 250 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. ευρώ αρχικά. Η ΔΕΗ πούλησε τριετή και πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 4,75% και 5,5% αντίστοιχα, ενώ η Intralot εξέδωσε επταετή ομόλογα με επιτόκιο 6,125%, την ώρα που τον Αύγουστο είχε πουλήσει πενταετείς τίτλους με κουπόνι 9,75%.
Νέες εταιρικές εκδόσεις

Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένονται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες νέες εταιρικές εκδόσεις των Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου του ομώνυμου ομίλου και ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση. Οι δύο εκδόσεις μάλιστα φέρεται ότι θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές, αν και αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω και τους επόμενους μήνες.
Επίσης, η αναμενόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση στις λήξεις των δανείων ως και στα 50 χρόνια, αλλά και η μείωση των επιτοκίων και η μετατροπή τους σε σταθερά από κυμαινόμενα, με παράλληλη, όπως αναμένουν ορισμένοι ξένοι διαχειριστές, τόνωση της ανάπτυξης με νέα κεφάλαια, θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα.

Ο John Paulson και η ΕΥΔΑΠ
To 10% της ΕΥΔΑΠ, έναντι τιμήματος 86 εκατ. ευρώ, αγόρασε από την Πειραιώς ένας από τους πιο πετυχημένους hedge fund managers, ο John Paulson, ο οποίος κατάφερε να γίνει διάσημος το 2007, όταν «έβγαλε» σχεδόν 4 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος πάντως στην αρχή της κρίσης θεωρούσε πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, προκαλώντας μάλιστα τη διάλυση της ζώνης του ευρώ, γεγονός το οποίο θα είναι μεγαλύτερο σοκ για το σύστημα ακόμη και από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers…
Ποιοι έχουν τις τραπεζικές μετοχές
Μετοχές αξίας €20 δισ. που σημειώνουν αποδόσεις άνω του 900% ελέγχουν ξένοι θεσμικοί
Αμερικανικά κυρίως επενδυτικά κεφάλαια, απόρροια και των χαμηλών επιτοκίων που οδηγούσαν στην «απεγνωσμένη» αναζήτηση αποδόσεων, άρχισαν πρώτα από τα μέσα του 2012 να αγοράζουν Ελλάδα, «παίζοντας το στοίχημα της ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης της βούλησης των εταίρων και δανειστών να στηρίξουν τη χώρα.
Τα κέρδη στο Χρηματιστήριο από το χαμηλό των αρχών του Ιουνίου του 2012 ξεπερνούν πλέον ακόμη και το 900%, με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές (εξαιρουμένων, δηλαδή, των 10 δισ. ευρώ που είναι η αξία των μετοχών των νομικών προσώπων και των υπεράκτιων εταιρειών) να ελέγχουν αυτή τη στιγμή (συμπεριλαμβανομένων και των νέων μετοχών των τραπεζών) μετοχές αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στην Εθνική Τράπεζα σημαντικές θέσεις διαθέτουν οι Vanguard, Teachers Advisors, TIAA CREF, BlackRock Fund Advisors, Fidelity και Norges Bank, ενώ περί τα 100 εκατ. μετοχές κατέχει ο όμιλος Λάτση. Στους μετόχους των τραπεζών φέρεται να συγκαταλέγονται και ορισμένα γνωστά ονόματα επενδυτών όπως οι Dan Loeb της Third Point, ο Seth Clarmann του Baupost (Πειραιώς), ο John Paulson (Alpha Bank) και ο Prem Watsa της Fairfax (Eurobank).
Στην τελευταία συμμετέχουν επίσης οι Financial Holdings Limited, η WLR Recovery Fund V, L.P. και άλλα επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC, η Capital Research and Management Company, που ενεργεί υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστριας επενδύσεων με διακριτική ευχέρεια για λογαριασμό και εξ ονόματος ορισμένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται, η Mackenzie Financial Corporation, υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστριας επενδύσεων με διακριτική ευχέρεια για λογαριασμό και εξ ονόματος ορισμένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται, ορισμένα κεφάλαια της Fidelity Management & Research Company και η Brookfield International Bank Inc. Ο David Einhorn της Green Light Capital φέρεται ότι συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank και της Πειραιώς, ενώ τα κρατικά ταμεία πλούτου της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης έχουν πάρει θέσεις σε όλες τις τράπεζες.

«Η Ελλάδα ήταν το σύμβολο της κρίσης χρέους και τώρα επιστρέφει»
ανέφερε στο Bloomberg ο Juan Esteban Valencia, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale.

Προβλέψεις για ανάπτυξη 1% το 2014
Μετά το καλοκαίρι αναμένεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει πρόσθετη αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα (OSI) με τη μορφή της επιμήκυνσης της περιόδου ωρίμασης για τα δάνεια διάσωσης και μειώσεις επιτοκίων. Από την πλευρά της, η Deutsche Bank προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2014 (+2,3% το 2015) έναντι πρόβλεψης 0,8% της Credit Suisse και προβλέψεων για μηδενική ανάπτυξη από τη Morgan Stanley, την ώρα που η Citi επιμένει για συνέχιση της ύφεσης.
Ανάπτυξη 0,3% το 2014 και 1,2% το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα και η Moody’s θεωρώντας ότι το νέο –περισσότερο εξαγωγικά προσανατολισμένο –μοντέλο της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του κλάδου από αρνητικές σε ουδέτερες.
Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η επανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές και διεθνείς αγορές κεφαλαίου θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών πιέσεων και σε σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας του κλάδου το 2015. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται ότι θα κορυφωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2015 στο 37% και αναλυτές της αγοράς προβλέπουν θετικές εκπλήξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ