Τον παλμό της σεζόν δίνουν οι αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις, μεταφέροντας την πλειονότητα των ξένων τουριστών στη χώρα. Περισσότερες από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για την Ελλάδα το 2014, μισές από τις οποίες κατευθύνονται στην Αθήνα, προορισμός ο οποίος αναμένεται να έχει από 700.000 ως και 1 εκατ. επιπλέον επισκέπτες. Ηδη προδιαγράφεται μεγάλη άνοδος από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σε ερωτηματικό παραμένουν η Ρωσία, σε συνέχεια της περσινής της δυναμικής, και η Ουκρανία.

Ο στόχος για την εφετινή χρονιά έχει τεθεί στα 18,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις και στα 13 δισ. ευρώ έσοδα, τα οποία, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, «κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο θα καταφέρουμε να πιάσουμε, αλλά και θα ξεπεράσουμε». Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός στην Ανοιχτή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ την Τετάρτη ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «ετοιμαστείτε για πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες που θα υποδεχθεί φέτος η χώρα µας».
Την ίδια ώρα, με 13 εκατ. διαθέσιμες θέσεις, 1,150 εκατ. περισσότερες από το 2013, 120 προορισμούς σε 32 χώρες, 87 εξωτερικού (εκ των οποίων οι 17 νέοι) και 33 εσωτερικού, από οκτώ ελληνικές βάσεις, θα διανύσει το 2014 η Aegean, προγραμματίζοντας 100.000 πτήσεις. Το 2013 η εταιρεία μετέφερε 8,8 εκατ. επιβάτες, 300.000 περισσότερους από τις αρχικές εκτιμήσεις. Από την πλευρά των low cost εταιρειών, περί τα 4 εκατ. επιβάτες σχεδιάζει να φέρει στην Ελλάδα η Ryanair, αυξάνοντας τις πτήσεις της από 154 σε 222 ανά εβδομάδα και επεκτείνοντας τα δρομολόγιά της από το φθινόπωρο.
Μύκονος και Σαντορίνη


Αύξηση 25% σε αναμενόμενα αεροσκάφη προσδοκά το αεροδρόμιο της Μυκόνου, σε σχέση με το 2013, καθώς «πυκνώνουν τα δρομολόγια από Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία και Ισραήλ» σημειώνει ο αερολιμενάρχης κ. Αθανάσιος Κόλλιας και προσθέτει ότι η κίνηση κορυφώνεται από 15 Ιουνίου ως 15 Σεπτεμβρίου, με τα δρομολόγια να συνεχίζονται ως τις αρχές Νοεμβρίου. Εξάλλου στις 3 Μαΐου η British Airways εγκαινίασε απευθείας προγραμματισμένες πτήσεις στη Μύκονο και τη Σαντορίνη από το αεροδρόμιο Χίθροου. Μεγάλη είναι η αύξηση και από Κωνσταντινούπολη από τις εταιρείες Atlas και Bora Jet, οι οποίες εφέτος θα έχουν καθημερινά δρομολόγια. Ενώ στις νέες αγορές εντάσσεται η Πολωνία και η Ρωσία που επανέρχεται με απευθείας πτήση έπειτα από αρκετά χρόνια.
Αύξηση 10%-12% και 700 ως 750 περισσότερα αεροπλάνα αναμένονται εφέτος στη Σαντορίνη, λέει ο αερολιμενάρχης Σαντορίνης κ. Ηλίας Τανισκίδης. Αυξημένα είναι τα καθιερωμένα δρομολόγια, ενώ τον προορισμό προσεγγίζουν απευθείας νέες εταιρείες, όπως η British Airways και η Germania ενώ και η Pegasus ξεκινά σύνδεση με Κωνσταντινούπολη.
Χανιά και Ηράκλειο


«Αύξηση πάνω από 20%» δείχνει ο προγραμματισμός για την εφετινή περίοδο στο αεροδρόμιο Χανίων «και περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη» σημειώνει ο αερολιμενάρχης Χανίων κ. Σταύρος Καστρινάκης. Το 2013 το αεροδρόμιο παρουσίασε αύξηση 19,84% σε σχέση με το 2012, με 859.580 αφίξεις από 717.249, μετά και την έναρξη λειτουργίας της βάσης της Ryanair. Υπάρχει σημαντική αύξηση στα slots σε όλες τις εταιρείες, συμπληρώνει, ενώ εφέτος και οι πτήσεις της Ryanair είναι αυξημένες από πέρυσι σε 70-75 την εβδομάδα, καθώς παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα από την 1η Απριλίου που ξεκίνησαν. Βασική αγορά για τον προορισμό παραμένει η σκανδιναβική, η οποία επίσης είναι ενισχυμένη, ενώ και από τη Ρωσία υπάρχει ένδειξη για αύξηση των πτήσεων, αν και η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή.
Ανοδο 8%-10% εκτιμά ότι θα παρουσιάσει η αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου κ. Γεώργιος Πλιάκας, σε συνέχεια της αύξησης 17,15% το 2013, με 2.475.927 αφίξεις από 2.113.501 το 2012. Ο ίδιος επισημαίνει την αύξηση 60% τον Απρίλιο σε σχέση με το 2013, χάρη στην κίνηση του Πάσχα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο «δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αύξησης», γιατί και ο προορισμός έχει φθάσει στα όρια της δυναμικότητάς του, σχολιάζει. Κατά συνέπεια, περιθώρια αύξησης έχουν πλέον ο Μάιος και ο Οκτώβριος, ενώ προγραμματισμένες πτήσεις υπάρχουν ως και τα μέσα Νοεμβρίου.
«Αστέρια» οι ελληνικοί προορισμοί
«Οι ελληνικοί προορισμοί έχουν μια ισχυρή ανταπόκριση στους ιταλούς τουρίστες. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να αυξήσουμε την προσφορά μας για το καλοκαίρι του 2014 και ελπίζουμε ότι τα νέα δρομολόγια θα εκτιμηθούν όσο και αυτά που λειτουργούμε τις τελευταίες καλοκαιρινές σεζόν» δηλώνει η Commercial Country Manager της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Volotea, κυρία Βαλέρια Ρεμπάστι.

«Τα δρομολόγια από την Ιταλία με προορισμό ορισμένα ελληνικά νησιά είναι τα «αστέρια» της Volotea»
προσθέτει αναφερόμενη στις πτήσεις από τη Βενετία, τη Νάπολι και το Μπάρι.
Το καλοκαίρι η εταιρεία λειτουργεί εννέα δρομολόγια από τη Βενετία, με νέους προορισμούς την Πρέβεζα – Λευκάδα και τη Σάμο και τα καθιερωμένα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο, Κω και Σκιάθο. Ειδικά τα δρομολόγια προς Μύκονο και Σαντορίνη φθάνουν σε ημερήσια συχνότητα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.


Πτήσεις έως τον Δεκέμβριο στην Καλαμάτα
Αύξηση μέχρι 40% της κίνησης έφερε η νέα τιμολογιακή πολιτική στα νησιά της άγονης γραμμής

Η σεζόν άρχισε στις 23 Φεβρουαρίου και αναµένεται να διαρκέσει µε πτήσεις έως τα µέσα Δεκεµβρίου, τονίζει ο αερολιµενάρχης Καλαµάτας κ. Δηµήτρης Μανδηλάρης. Ο ίδιος εκτιµά ότι η αύξηση το 2014 θα κυµανθεί σε ποσοστό 25% σε σχέση µε το 2013, χρονιά που επίσης το αεροδρόµιο της Καλαµάτας εµφάνισε εξαιρετική άνοδο 61,25% σε σχέση µε το 2012, µε 57.967 αφίξεις από 35.948. Παράλληλα επισηµαίνει ότι το τελικό αποτέλεσµα θα εξαρτηθεί και από τη διακύµανση της κίνησης από Ρωσία και Ουκρανία, ενώ αναφέρεται στους νέους προορισµούς που έχει εισαγάγει η Aegean, συνδέοντας Παρίσι, Μόναχο και Ντύσελντορφ, αλλά και η Small Planet για Πόζναν και Κατοβίτσε (Πολωνία). Επίσης, η Condor θα ενώσει Μόναχο, Στουτγάρδη και Ντύσελντορφ, ενώ η easyJet συνεχίζει το δροµολόγιο από Λονδίνο, προσθέτοντας εφέτος και το Αµβούργο.
Εν τω μεταξύ, έως 40% έφθασε η αύξηση στην κίνηση προορισμών της άγονης γραμμής, όπως η Ικαρία και η Κάλυμνος, χάρη στη νέα τιμολογιακή πολιτική για τιςάγονεςγραμμές, με βάση στοιχεία της Aegean για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Τα Κύθηρα και η Σκύροςείχαν άνοδο 30%, ενώ η Λέρος, η Κάρπαθος και η Σκιάθος πάνω από 10%. «Είναι εντυπωσιακή η αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί» τονίζει ο δήμαρχος Σκύρου κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, αναφερόμενος σε «μια σωστή επιχειρηματική κίνηση» που έγινε από την Aegean το 2011 με ένα πολύ ελκυστικό σε τιμή εισιτήριο. Ο ίδιος τονίζει ότι η ενέργεια άλλαξε την τοπική οικονομία, αν και ακόμα η τουριστική σεζόν δεν ξεπερνά τον ενάμιση μήνα. «Εφέτος το Πάσχα τα αεροπλάνα έρχονταν υπερπλήρη» τονίζει και προσθέτει ότι για το 2014 αυξάνεται η συχνότητα των δρομολογίων σε τρεις φορές και από τον Ιούλιο τέσσερις φορές την εβδομάδα. «Είναι το πιο σοβαρό πράγμα που έχει γίνει στο νησί» λέει ο δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης αναφερόμενος στην τακτική αεροπορική σύνδεση, η οποία διπλασιάζεται το καλοκαίρι, και τονίζοντας την πολύ μεγάλη ζήτηση που έχει η Μήλος. «Το εισιτήριο για τη Μήλο είναι πολύ φθηνό» σχολιάζει και εκτιμά ότι η κίνηση θα ενισχυθεί κατά 20%-25% σε σχέση με πέρυσι, χρονιά που ο προορισμός πάλι παρουσίασε άνοδο περίπου 25%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ