Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ολι Ρεν, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Nομισματικές Yποθέσεις καθώς και ο Επίτροπος, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, τις Τράπεζες και τις Υπηρεσίες, θα επισκεφτούν την Αθήνα την 1η και 2 Απριλίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών για Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα (ECOFIN).

Αναλυτικό πρόγραμμα του ECOFIN

Οι συνεδριάσεις θα γίνουν στο Ζάππειο υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στην Αθήνα αναμένεται και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο κ. Ρεν θα λάβει μέρος και στη συνάντηση του EUROGROUP καθώς και στη συνάντηση του μηχανισμού Διευκόλυνσης για Ευρω-Μεσογειακές Επενδύσεις και Εταιρικές Σχέσεις FEMIP (Facility for Euro-Mediterranean Investment and Partnership).
Με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα των δύο μελών του Κολλεγίου της ΕΕ, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε:
«H Ελλάδα, όντας στο τιμόνι της Προεδρίας τους Συμβουλίου της ΕΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων καθ’ όλο το τρέχον εξάμηνο. Την επόμενη εβδομάδα δε, με την παρουσία δύο Επιτρόπων, πραγματοποιούνται στην Αθήνα οι κορυφαίες ίσως Ευρωπαϊκές συναντήσεις σε επίπεδο λήψης αποφάσεων για οικονομικά θέματα: το EUROGROUP και το ECOFIN. Στο επίκεντρο τω συναντήσεων θα βρεθούν αφενός η τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η λήψη σχετικών αποφάσεων και αφετέρου η πορεία της Τραπεζικής Ένωσης, βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.




Στην τελευταία δε πιστώνεται και η πρόσφατη θετική εξέλιξη έγκρισης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών. Επίσης η ατζέντα περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή οικονομική προοπτική, την προώθηση της ανάπτυξης, την οικονομική σταθερότητα και την μελλοντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Για το τελευταίο δόθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δημόσια διαβούλευση μια Πράσινη Βίβλος με στόχο την κάλυψη των τρεχουσών και μελλοντικών επενδυτικών αναγκών της Ευρώπης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης του ECOFIN θα λάβουν χώρα συζητήσεις προετοιμασίας των εαρινών συναντήσεων με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και της συνάντησης των G20.




Η Ελλάδα υποδέχεται αυτές τις πολύ σημαντικές συναντήσεις «με έναν άλλο αέρα». Όχι μόνο γιατί έως τώρα έχει φέρει εις πέρα επάξια την αποστολή της ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ αλλά και γιατί, με βάση και την τελευταία αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, καθίσταται εμφανές ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει ανακτηθεί».