Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία κατοχής ακινήτων, καθώς και στην υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, του γνωστού εντύπου Ε9, επήλθαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο ώστε να είναι εφικτός ο υπολογισμός του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και η Εφορία να παρακολουθεί τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία πολιτών και επιχειρήσεων. «Το Βήμα» παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό για το ποιοι και πώς πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε9 για τα ακίνητα και να το υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Εφορία. Η προθεσμία τρέχει και λήγει στις 30 Μαΐου.

Η αρμόδια Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών καταγράφει καθημερινά εκατοντάδες ερωτήματα αναφορικά με τη συμπλήρωση του νέου Εντύπου Ε9. Στο πλαίσιο αυτό ετοίμασε έναν χρηστικό οδηγό, βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζονται σήμερα κατ΄αποκλειστικότητα.
Το έντυπο Ε9 κρύβει αρκετές «παγίδες» οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετη φορολογία αν οι φορολογούμενοι δεν το συμπληρώσουν σωστά.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους νομιμοποίηση ή τακτοποίηση αυθαίρετα κτίσματα ή ημιυπαίθριους και άλλους χώρους κατά το περασμένο έτος αλλά και εκείνοι που είχαν ρυθμίσει αντίστοιχους χώρους τα προηγούμενα χρόνια και δεν τους είχαν δηλώσει στο Ε9.
Είναι προφανές ότι με τη δήλωση των χώρων αυτών αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου και θα επιβληθεί υψηλότερη φορολογία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Με το νέο φορολογικό νόμο που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2014, επιβλήθηκε ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τροποποιήθηκε η νομοθεσία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (του εντύπου Ε9) για να καλύπτει τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ, θεσμοθετήθηκε η άμεση (εντός 30 ημερών) και διαρκής ενημέρωση του Περιουσιολογίου ακινήτων και καταργήθηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, η δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 έχει αποβιώσει, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ από όλους τους κληρονόμους ή από πληρεξούσιο.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες
Το έτος κατασκευής του ακινήτου αναγράφεται όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή από την τελευταία αναθεώρησή της. Σε περίπτωση ενιαίου κτίσματος, τμήματα του οποίου έχουν διαφορετική παλαιότητα, έτος κατασκευής είναι το έτος έκδοσης της νεότερης οικοδομικής άδειας. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, ως έτος έκδοσής της λαμβάνεται το έτος κατασκευής το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο.
Η επιφάνεια βοηθητικών χώρων αποθηκών, κολυμβητικών δεξαμενών και θέσεων στάθμευσης που αποτελούν, κατά τον τίτλο κτήσης ή τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, παρακολούθημα κτίσματος αναγράφονται στην ίδια γραμμή ως βοηθητικοί χώροι αυτού. Εφόσον δεν προκύπτει η επιφάνεια της θέσης στάθμευσης, η επιφάνεια αυτής θεωρείται ότι είναι 20τ.μ.
Οταν υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά ή διαφορετικά εμπράγματα δικαιώματα επί του ιδίου ακινήτου, αυτά αναγράφονται σε χωριστές γραμμές.
Δεν αναγράφονται στοιχεία κτίσματος όταν υπάρχει παντελής έλλειψη στέγης. Αν υπάρχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες του κτίσματος, που το καθιστούν μη λειτουργικό, τότε αναγράφεται ως ημιτελές.
Στη στήλη 30 του Πίνακα 1 θα πρέπει επιλέγεται από λίστα ΝΑΙ εάν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή ΟΧΙεάν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.
Σε περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθεί το πεδίο 31. Ο φορολογούμενοςθα πρέπει να συμπληρώσει τα εννιά πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, κι αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.
Επίσης στη στήλη 27 συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (παράδειγμα 280550505015/0/24)ή ο κωδικόςακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Διαβάστε επίσης τα παρακάτω άρθρα:

Ποιοι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση υποβολής Ε9

Εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα

Επαγγελματικά ακίνητα και κατοικίες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ