Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής» ΔΕΗ έκλεισε και σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα καταθέσει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.

Σε συνδυασμό με την επικείμενη μεταβίβαση του 66% του ΑΔΜΗΕ (αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού από το ΔΣ της ΔΕΗ) το τοπίο στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας μεταβάλλεται δραστικά, ενώ οι αλλαγές θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με την πώληση του 17% της ΔΕΗ το 2016. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της εισόδου νέων παικτών στην αγορά.

«Η δημιουργία και η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή. Θα υπάρξει αυτόματα ανταγωνισμός με τη μεγάλη ΔΕΗ, η οποία όμως θα έχει σημαντικά οφέλη από την πώληση»
ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Η «προίκα»


Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΔΕΗ θα εισφέρει το 30% της δυναμικότητάς της στη «μικρή» ΔΕΗ, ήτοι 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη (κυρίως από τις μονάδες στην Πτολεμαΐδα), 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, στη «μικρή» ΔΕΗ θα δοθεί «προίκα» το 30% του προσωπικού, το 30% του πελατολογίου και πρόσβαση σε ορυχείο λιγνίτη.
Η συναλλαγή δεν αφορά πώληση μετοχών αλλά στοιχεία ενεργητικού της ΔΕΗ. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας της ΔΕΗ –υπάρχουν οφειλές πελατών άνω του 1,1 δισ. ευρώ –και για τη μείωση του δανεισμού που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και έχει προκύψει σε μεγάλο βαθμό από την αδυναμία της επιχείρησης να εισπράξει τις απαιτήσεις της.
Επίσης, θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου του 1999 με τον οποίο καθορίστηκαν τα εμπράγματα δικαιώματα των εργαζομένων επί της ΔΕΗ για το ασφαλιστικό ταμείο. Εκτοτε, το Δημόσιο καταβάλλει ετησίως 500 εκατ. ευρώ. Τα ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι πελάτες θα επιλέξουν να πάνε στη «μικρή» ΔΕΗ, καθώς στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ο πελάτης είναι ελεύθερος να επιλέξει τον προμηθευτή του, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνίζεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.
Ουσιαστικά θα πρέπει να πεισθούν περίπου 1,8 εκατομμύρια πελάτες να έχουν προμηθευτή τον ιδιώτη ιδιοκτήτη της «μικρής» ΔΕΗ. Βεβαίως, τη διανομή θα εξακολουθεί να την κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος ανάλογα με τα κόστη από τις δύο πλέον ΔΕΗ θα διαμορφώνει το τελικό τιμολόγιο. Υπάρχει δηλαδή και το ενδεχόμενο η «μικρή» ΔΕΗ να είναι πιο φθηνή, οπότε να καταγραφούν διαρροές πελατών από τη μεγάλη ΔΕΗ.
Ενδιαφερόμενοι


Εξυπακούεται πως το τίμημα για τη «μικρή» ΔΕΗ θα αποτελέσει πυξίδα για την πώληση του 17% της ΔΕΗ ώστε το μερίδιο του Δημοσίου στην επιχείρηση ηλεκτρισμού να μειωθεί στο 34%. Ενδιαφερόμενοι για τη μικρή ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα είναι όλοι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί (π.χ. Elpedison, ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil) οι οποίοι έχουν ως καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν το μείγμα της παραγωγής τους με πιο φθηνή πρώτη ύλη όπως οι λιγνίτες και τα νερά. Επειδή όμως η επένδυση είναι αρκετά μεγάλη, θα πρέπει να εξασφαλίσουν διεθνείς συμμαχίες, όπως π.χ. η πρόσφατη συνεργασία ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ με York Capital. Σοβαρό και πραγματικό ενδιαφέρον για τη «μικρή» ΔΕΗ από το εξωτερικό έχει δείξει η γερμανική RWE.
Οι επίδοξοι επενδυτές της «μικρής» ΔΕΗ θα καθορίσουν το τίμημά τους λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία την τελευταία τριετία σωρευτικά φθάνει το 18%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ