Με πολλά αγκάθια και παγίδες, που αν δεν διορθωθούν κινδυνεύει να μην ψηφιστεί από κυβερνητικούς βουλευτές, κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή πολυνομοσχέδιο 98 σελίδων που περιλαμβάνει τον νέο φόρο ακινήτων και αλλαγές σε διάφορα φορολογικά πεδία.

Ο νέος φόρος επιβαρύνει τους πάντες, ακόμη και τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες για να εξαιρεθούν θα πρέπει πέραν των αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων να πληρούν και έναν ακόμη όρο που στα αφτιά των περισσοτέρων ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο: να μη χρωστούν στην Εφορία και σε ασφαλιστικό ταμείο ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όρος είχε περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια απαλείφθηκε, για να εμφανιστεί και πάλι με «επισημότητες» στο τελικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Μάλιστα, τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί προκειμένου κάποιος να εξαιρεθεί του φόρου ή να μειωθεί σημαντικά είναι πολύ χαμηλά και από τη στιγμή που λαμβάνονται υπόψη όχι τα πραγματικά εισοδήματα αλλά τα τεκμαρτά, τότε είναι δεδομένο ότι τελικά πολύ μικρός αριθμός ιδιοκτητών θα μπορέσει να ενταχθεί στις όποιες ευνοϊκές διατάξεις.
Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που επιβαρύνουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα ξενοίκιαστα χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς καμία απαλλαγή. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι κατά τη συζήτηση της Βουλής υπάρχουν κάποια περιθώρια να γίνουν διορθώσεις, όχι όμως σημαντικά. Και αυτό διότι η τρόικα δεν συμφωνεί να γίνουν περισσότερες φοροεκπτώσεις, γιατί όπως υποστηρίζει δεν πρόκειται να πιαστεί ο στόχος των εσόδων.
Από τη μεριά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων μιλά για «ληξιαρχική πράξη θανάτου της αστικής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη της χώρας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οικοδομή και την κτηματαγορά».
Η ΠΟΜΙΔΑ μιλά για διπλό ληστρικό φόρο σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους αστικών ακινήτων προκειμένου να απαλλαγεί η εκλογική πελατεία της επαρχίας και επισημαίνει ότι το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα υπολογίζεται με βάση εικονικές αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να υπάρξουν δραστική μείωση του φόρου για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά το πρότυπο των αγροτικών ακινήτων, δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτων από τους ιδιοκτήτες προς το Δημόσιο για εξόφληση τρεχουσών και μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων και αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας.
Οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν την επιβολή φόρου σε κάθε διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα, οικόπεδο, χωράφι από το 1ο τετραγωνικό χωρίς αφορολόγητο. Ο φόρος στα κτίσματα κυμαίνεται από 2 ευρώ έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης όπου βρίσκεται το ακίνητο.
Τα καινούργια ακίνητα (μέχρι 4ετίας) θα πληρώνουν 25% παραπάνω φόρο από τα παλιά, ενώ παγίδα πρόσθετης φορολογίας αποτελούν η ηλικία του ακινήτου, ο όροφος, η πρόσοψη.
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει αναλυτικό πίνακα με τον φόρο που αντιστοιχεί σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. για όλες τις κατηγορίες ηλικιών και για όλες τις τιμές ζώνης της επικράτειας. Αξίζει να τονιστεί ότι εφόσον έχει κάποιος μόνο ένα διαμέρισμα, τότε ο νέος φόρος σε σύγκριση με το χαράτσι του 2013 είναι μειωμένος κατά μέσον όρο 40-50 ευρώ. Ωστόσο, χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πιαστούν στην παγίδα του νέου ΦΑΠ εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της ατομικής τους περιουσίας ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.


Πώς φορολογούνται οικόπεδα και αγροτεμάχια
Πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία για να εξαιρεθούν θα πρέπει να μη χρωστούν στην Εφορία

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των οικοπέδων ο βασικός φόρος κυμαίνεται από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα στις πολύ ακριβές περιοχές με 25 διαφορετικά κλιμάκια. Ο φόρος για τα οικόπεδα δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή ζώνης αλλά και από τον συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου, τον συντελεστή εμπορικότητας κτλ.
Νέος φόρος επιβάλλεται για πρώτη φορά και στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, με τον βασικό φόρο να κυμαίνεται από 1 ευρώ έως 3 ευρώ ανά στρέμμα ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το χωράφι. Υπάρχουν αυξομειώσεις ανάλογα με τη χρήση και ειδικότερα για δασικά ο φόρος κυμαίνεται από 0,1 ευρώ έως 0,3 ευρώ το στρέμμα, για βοσκοτόπους από 0,5 ευρώ έως 1,5 ευρώ το στρέμμα, για καλλιέργειες από 2 ευρώ έως 6,6 ευρώ το στρέμμα και για τα αγροτεμάχια με κατοικία (όχι κύρια) από 5 ευρώ έως 15 ευρώ το στρέμμα. Εξαιρούνται από τη φορολογία ακίνητα αγροτικής χρήσης (στάνες, κοτέτσια, αποθήκες κτλ.)
Για τις εξαιρέσεις, οικογένειες με έως 3 παιδιά, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία θα πρέπει:
1. Να έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό).
2. Το κάθε παιδί της οικογένειας αυξάνει το όριο μόλις κατά 1.000 ευρώ.
3. Να μη χρωστούν σε Εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο ούτε 1 ευρώ.
Εξάλλου, διπλός φόρος επιβάλλεται και σε όσους έχουν ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και άνω, ενώ μειωμένος φόρος κατά 60% επιβάλλεται στα ημιτελή ακίνητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ