Εξόφληση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων σε 7 ως 15 χρόνια, με επιτόκιο 3%, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο αναμένεται να αποσταλεί την Τετάρτη, στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) προκειμένου να διατυπώσει τις παρατηρήσεις της. Στόχος είναι να κατατεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη Βουλή καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που «καίνε» τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Ειδικότερα, ύστερα από διαβούλευση τεσσάρων μηνών και συζητήσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (η τελική συνάντηση έγινε σήμερα, Τετάρτη, το πρωί) αποφασίστηκε να επιμηκυνθεί ο χρόνος εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων από 5-10 χρόνια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος Ιανουαρίου (σχετική δημοσίευση στο vima.gr), σε 7-15 χρόνια. Όσο για το επιτόκιο, μειώθηκε από το 5% στο 3%.

Τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 500.000.000 ευρώ ενώ εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 10.000 αγρότες.

Εφάπαξ καταβολή ή αλλιώς νέο δάνειο

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή θα πρέπει να εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ, με καταβολή όλου του ποσού. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού, για οποιονδήποτε λόγο, εντός δύο ετών από την έγγραφη ενημέρωση της τράπεζας, αυτό θα θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας από 5 έως 15 ετών, με επιτόκιο 3%.

Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου θα καθορίζεται από την τράπεζα βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.

Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη ή τρίτου, δίδεται το δικαίωμα στην τράπεζα να απαιτήσει την εκμίσθωση του ακινήτου και την εκχώρηση του μισθώματος στην ίδια έως ότου εξοφληθεί το δάνειο.

Η διαδικασία εκμίσθωσης των αγροτικών ακινήτων ανατίθεται στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Στη διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης ως τιμή εκκίνησης θα τίθεται εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του νέου δανείου.

Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν εκμισθωθεί, η τράπεζα προχωρά σε κατάσχεσή του.

Διευκολύνσεις εξόφλησης

Στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς των τροφίμων και της υγείας και προστασίας των ζώων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», προβλέπονται διευκολύνσεις για την εξόφληση ενυπόθηκων δανείων.

Έτσι, όταν το ποσό που οφείλει ο αγρότης στην τράπεζα με τους τόκους έχει ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, τότε το χρέος του θα περιορίζεται στο διπλάσιο του κεφαλαίου. Στην περίπτωση όμως κατά την οποία το ποσό που οφείλει στην τράπεζα δεν έχει ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε, τότε θα καταβάλλει μόνο το 120% της αξίας του δανείου.

Στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιορίζεται από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος ΑΕ, η οποία ήδη τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, στο ακίνητο ή στα ακίνητα τα οποία εξασφαλίζουν την απαίτησή της.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη ρυθμίσεις για θέματα διαχείρισης γης, για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη φυτοπροστασίας, τα ζώα συντροφιάς κλπ.

Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών: Εκκαθάριση σε τρεις μήνες

Κατά τη σημερινή συζήτηση μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για το πολυνομοσχέδιο αναλύθηκαν και τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4015/2011 και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί κατά την εφαρμογή του 4015/2011.

Ειδικότερα, αποφάσισαν ότι πρέπει να ξεκαθαρισθεί η σημερινή κατάσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και προτείνουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών.

Για τον λόγο αυτό θα ανοίξει ως και το τέλος Σεπτεμβρίου το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών προκειμένου να δοθεί έξτρα χρόνος σε συνεταιρισμούς ή ενώσεις να καταθέσουν τα οικονομικά τους στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί η βιωσιμότητά τους.

Στη συνέχεια θα δοθεί εξάμηνη παράταση (με τροπολογία η οποία θα κατατεθεί σύντομα) έως το τέλος του έτους, προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες μετατροπής των ΕΑΣ (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) σε ΑΣ (Αγροτικούς Συνεταιρισμούς) και ΑΕΣ (Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις).

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν 6.800 συνεταιρισμοί εκ των οποίων περίπου 4.000 εκτιμάται ότι είναι ανενεργοί. Μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου 900 συνεταιρισμοί έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για εγγραφή στο μητρώο.

Μάλιστα, όπως τόνισε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, «συμφωνήθηκε να έρθει στη Βουλή ξεχωριστός νόμος-πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού. Γι’ αυτό συστήνεται στο ΥΠΑΑΤ ομάδα σύνταξης και επεξεργασίας προτάσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το βελτιωμένο αυτό θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των συνεταιρισμών το οποίο θα επιλύει σωρευμένα προβλήματα και θα δίνει προοπτική για το μέλλον».

Διαβάστε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.