Αν υπάρχει κλίμακα των χωρών της Ευρωζώνης ανάλογα με την κατάστασή τους, η Ελλάδα βρίσκεται στο ένα άκρο και η Ιρλανδία στο άλλο, εκτιμά ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν.

Ο Βάιντμαν υποστηρίζει τη σκληρή στάση «στήριξη έναντι προϋποθέσεων», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθούν «τα κίνητρα για δομικές μεταρρυθμίσεις».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Wirtschaftwoche» που δημοσιεύεται την Πέμπτη, o κ. Βάιντμαν εκτιμά ότι η Ευρωζώνη έχει καλύψει απόσταση για την υπέρβαση της κρίσης χρέους αλλά «δεν πρέπει να υποτιμάται η πορεία που έχουμε μπροστά μας».

Σε ερώτηση για το εάν βλέπει σημάδια ανάκαμψης στις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο επικεφαλής της Bundesbank διαπιστώνει «φωτεινά σημεία». Η τακτική «βοήθειας έναντι δεσμεύσεων δείχνει αποτελέσματα» εκτιμά, λέγοντας πως «σε πολλές χώρες βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνονται τα ελλείμματα».

«Φυσικά και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών» προσθέτει, τονίζοντας: «Στη μία άκρη του φάσματος βρίσκεται η Ιρλανδία και στην άλλη η Ελλάδα. Ακριβώς επειδή έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα κίνητρα για τήρηση των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων» σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει συνταγή για να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα και να σταθεί στα πόδια της, ο πρόεδρος της Bundesbank ανέφερε ότι «ακριβώς αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος προσαρμογής».

«Στο τέλος, κάθε οικονομία πρέπει να μπορεί να σταθεί με τις δικές της δυνάμεις χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό… χωρίς να δαπανά περισσότερο από όσο παράγει» αναφέρει.

Ο Βάιντμαν σημείωσε επίσης ότι εάν η Ευρωζώνη επιτρέπει σε ένα μέλος της να παραβαίνει αυτή την αρχή και να το στηρίζει διαρκώς, τότε «η ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει να έχει συνείδηση των συνεπειών».