Συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,1% και κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προβλέπει η Τράπεζα της Γαλλίας, εξέλιξη η οποία εφόσον υλοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση της χώρας σε κατάσταση ύφεσης.

Και τούτο, καθώς ήδη από τις αρχές Ιουλίου, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας είχε ανακοινώσει ότι αναμένει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Εάν οι προβλέψεις του επιβεβαιωθούν η οικονομία της Γαλλίας θα εισέλθει και τυπικά σε κατάσταση ύφεσης, η οποία προσδιορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης του ΑΕΠ.

Η Γαλλία εξήλθε τελευταία φορά από την ύφεση την Άνοιξη του 2009. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 η οικονομική ανάπτυξη της χώρας υπήρξε μηδενική.

Επίσης στις αρχές Ιουλίου, η γαλλική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις της σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση 0,3% το 2012 και περίπου 1,2% το 2013, έναντι 0,4% και 1,7%, αντιστοίχως, που εκτιμούσε
προηγουμένως.

Την 1η Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, παραδέχθηκε ότι είναι «ανήσυχος» σχετικά με τα στοιχεία περί ανάπτυξης, αλλά προέβλεψε ότι δεν θα απαιτηθεί αναθεώρησή τους για το 2012.