Προς νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για την απομείωσή του σε «βιώσιμα επίπεδα» πιέζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς ανησυχεί τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου. Με άλλα λόγια ο εκτροχιασμός από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγεί την Ελλάδα σε ένα δεύτερο κούρεμα, αυτή τη φορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του αποκαλούμενου «επίσημου τομέα».

Οι τρεις υπό εξέταση λύσεις αφορούν είτε την άμεση διαγραφή χρέους από μέρους των δανειστών της χώρας είτε έμμεση ελάφρυνση του δανειακού βάρους μέσω μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται στους πιστωτές. Σημειώνεται ότι μόνο οι τόκοι που καλείται να καταβάλει η Ελλάδα την ερχόμενη διετία ανέρχονται σε 39 δισ. δολάρια (31,5 δισ. ευρώ). Όμως η πρώτη λύση φαίνεται να απορρίπτεται εξαρχής λόγω της (δεδομένης εκ των προτέρων) άρνησης του Βερολίνου.

Μία τρίτη εναλλακτική, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα που επικαλείται πηγές από το ΔΝΤ, θα ήταν η απευθείας στήριξη των ελληνικών τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση) από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το Σεπτέμβριο προκειμένου τα κεφάλαια αυτά (περίπου 50 δισ. ευρώ) να μην προστεθούν στο συσσωρευμένο χρέος του ελληνικού δημοσίου.

Από την πλευρά του Ταμείου δεν έγινε κανένα σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα της WSJ.