Τη δέσμευση τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας να γίνει «ό,τι είναι δυνατό» για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη «σημειώνουν» μετά την ανεπίσημη συνάντησή τους ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ΗΠΑ και Γερμανία θα συνεχίσουν την στενή συνεργασία με τους εταίρους τους.

Χαιρετίζοντας την επάνοδο της Ιρλανδίας στις αγορές και την τήρηση των πορτογαλικών στόχων, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης και τα περαιτέρω βήματα ενοποίησής της.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο γερμανικό νησί Συλτ, όπου κάνει διακοπές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αργότερα εντός της ημέρας, ο Γκάιτνερ θα πάει στην Φρανκφούρτη, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στην κοινή τους ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, Σόιμπλε και Γκάιτνερ τονίζουν τη σημασία διεθνούς συνεργασίας και συντονισμού για αντιμετώπιση των παγκόσμιων μακροοικονομικών ανισορροπιών και την επιστροφή σε ανάπτυξη.

Πέραν των «ευσήμων» σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες «προχωρούν σε εκτενείς δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις».

Σόιμπλε και Γκάιντερ, καταλήγει η ανακοίνωση, «τόνισαν εκ νέου την ανάγκη να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της κρίσης εμπιστοσύνης, και σημειώνουν τις πρόσφατες αναφορές των ευρωπαϊκών φορέων αποφάσεων να προχωρήσουν σε κάθε απαραίτητο βήμα για την σταθερότητα στην Ευρωζώνη».