Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τις δομικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να επιστρέψει στις αγορές στέλνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Γερμανός υπουργός ερωτάται για την έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις που διαπιστώνει η τρόικα στην Ελλάδα και για το αν έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι θα πράξει ό,τι χρειάζεται ώστε να μην υπάρχουν αναταράξεις εξαιτίας της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο.

«Η προσπάθεια του Σαμαρά είναι ηράκλεια», υπογραμμίζει ο Β.Σόιμπλε.

Όπως προσθέτει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και ότι ο λαός αντιμετωπίζει μία μεγάλη κρίση δημοσιονομικής προσαρμογής. «Όμως, δεν υπάρχει δρόμος για να παρακαμφθούν αυτές οι προσπάθειες», σημειώνει.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», υπογραμμίζει «αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει εύκολη λύση αν θέλει η Ελλάδα να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές».

» Για λόγους εσωτερικής πολιτικής, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστέρησε. Τώρα η τρόικα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια πρέπει να εξάγει συμπεράσματα. Όμως είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να εξηγήσει στο λαό τι είναι απαραίτητο για τη χώρα», καταλήγει.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για την κατάσταση του Ισπανικού τραπεζικού συστήματος ο κ. Σόϊμπλε έδειξε θετικός: «Χάρις στους μηχανισμούς αλληλεγγύης, το θέμα των Ισπανικών τραπεζών δεν είναι πλέον πηγή ανησυχίας για τη σταθερότητα του ευρώ» είπε.

Επίσης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις επιλογές του Μάριο Μόντι: «Η Ιταλία δεν θα έχει πρόβλημα» είπε, «γιατί παίρνει σήμερα τις καλές αποφάσεις που είχαν αναβληθεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Ο Μάριο Μόντι είναι μια τύχη για την Ιταλία και για την Ευρώπη».

Στο ερώτημα του Γάλλου δημοσιογράφου εάν η Γερμανία είχε ενοχληθεί από τις αρχικές προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ να αναπτύξει διμερές συμμαχίες με την Ιταλία και την Ισπανία, ο κ. Σόϊμπλε δήλωσε άγνοια: «Δεν γνωρίζουμε μια τέτοια ειδική συμμαχία» απάντησε. «Και εμείς έχουμε στενές σχέσεις με Ιταλούς και Ισπανούς (…) δεν υπάρχουν θέματα ζήλιας στην Ευρώπη, γιατί η Ένωση και η ευρωζώνη βασίζονται στη δικτύωση ανάμεσα στα μέλη τους» είπε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να προσέχουν ώστε οι άλλοι ευρωπαϊκοί εταίροι να μη θεωρούν ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να αποφασίζουν για τα πάντα. Έχουν το ρόλο της ατμομηχανής της Ευρώπης, όμως και οι άλλοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες».

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την πορεία της προς μια «πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση» ο κ. Σόϊμπλε υπογράμμισε: «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε για να τα καταφέρουμε. Η Ένωση δεν θα γίνει σύμφωνα με το γερμανικό ή το γαλλικό πρότυπο. Θα είναι μια συνθέτη αλχημία βασισμένη στη σύνθεση της πολυποικιλότητας των ευρωπαϊκών πολιτισμών. Όμως, ας είμαστε σαφείς : Δεν θέλουμε ένα ευρωπαϊκό υπέρ-κράτος με ακόμα μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο με μια νέα ανακατανομή των εξουσιών ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ένωσης.

Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να δρα στους τομείς των κοινών συμφερόντων, ιδιαίτερα στην νομισματική, οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά σε μια παγκοσμιοποιημένη διεθνή κοινότητα» κατέληξε ο κ. Σόϊμπλε.