«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φέτος αν εφαρμοστούν κανονικά τα ψηφισμένα μέτρα του Μαρτίου» ανέφεραν την Πέμπτη κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

«Το κρίσιμο σημείο είναι στις 23 του μήνα είναι να έχουμε έτοιμα τα 11,6 δισ. ευρώ» ανέφεραν οι οι ίδιες πηγές για τα μέτρα την περιόδου από το 2013 και μετά και ενόψει της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα στις 23-24 Ιουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών, Η εξοικονόμηση θα προέλθει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Η πρόταση αυτή μένει να γίνει αποδεκτή από την τρόικα καθώς δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες ώστε να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων ζητούν αύξηση της θητείας.

Κωδικό κωδικό, δαπάνη προς δαπάνη εξέτασαν εννέα υπουργοί και ένας υφυπουργός τις πιστώσεις του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2012. Συζητήθηκαν επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι δαπάνες σε παιδεία, υγεία, άμυνα, κοινωνική ασφάλιση, και φορείς του Δημοσίου με έμφαση στις επενδύσεις.

Για «θλιβερό προνόμιο» έκανε λόγο υπουργός της κυβέρνησης εξερχόμενος της σύσκεψης ο οποίος καλείται για δεύτερη φορά να περικόψει δαπάνες του υπουργείου του μετά το Φεβρουάριο που είχε κόψει 80 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη αυτή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών εκτός του κ. Στουρνάρα, συμμετείχαν ακόμη οι υπουργοί: Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως Αν. Μανιτάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος και Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Την Παρασκευή θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων, τη Δευτέρα νέα διυπουργική υπό τον κ. Στουρνάρα και την Τετάρτη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε αυτήν θα οριστικοποιηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ των περικοπών για μετά το 2013.

Εχει γίνει επίσης γνωστό ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει δώσει λίστα με ισοδύναμα μέτρα στη τρόικα.