Η πρόοδος του ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος αποκρατικοποποιήσεων απασχόλησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα στην δίωρη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη ρευστότητα στην αγορά, για ταχύτερες διαδικασίες στην πρόοδο του ΕΣΠΑ και για τα 181 έργα προτεραιότητας, ενώ συμφώνησαν να αξιοποιήσουν την ΜΟΔ για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν μέτρα απλούστευσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνσης των εισαγωγών και βελτίωσης του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων προμηθειών, για το οποίο, όπως ειπώθηκε, χρειάζονται σοβαρά βήματα για την ολοκλήρωσή του.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι αποτελούν αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ και μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ρυθμιστικών αρχών για τομείς που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, όχι γιατί επιβάλλεται από το εξωτερικό, αλλά για το συμφέρον της χώρας.

Ο επικεφαλής της Task Force, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι είναι εδώ για να υποστηρίξει την κυβέρνηση για την βελτίωση της κατάστασης της χώρας. Το κορυφαίο κοινοτικό στέλεχος δηλωσε εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα του κ. Χατζηδάκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με απτά αποτελέσματα.

Όπως υπογράμμισε, συζητήθηκαν πιθανές λύσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων μέσα από τς διαρθωτικά ταμεία της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής, κ. Γιόχανες Χαν θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Αθήνα.

Αναφορικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, ο κ. Ράιχενμπαχ μίλησε για την παροχή τεχνικής βοήθειας τόσο στο σκέλος των εξαγωγών όσο και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

150 εκατ. ευρώ για τους μικρομεσαίους
Στο περιθώριο της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι ήδη υπεγράφη η απόφαση για την εγγυοδοσία πόρων ύψους 150 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ τόνισαν ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία δείχνει απρόθυμη να διοχετεύσει κονδύλια στη χώρα μας, λόγω της κακής εικόνας της και του φόβου έκθεσης σε χρηματοπιστωτικό κίνδυνο. Από την ΕΤΕπ αναμένονται 350 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό και θα χρειαστεί «μάχη» για την άντλησή τους.

Σε ο,τι αφορά τα μεγάλα οδικά έργα, θα οριστεί διαπραγματευτής που θα αναλάβει το «παζάρι» με την ΕΤΕπ για την μόχλευση πόρων υπέρ των έργων. Αν και όπως τονίζουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, το θέμα των έργων εξαρτάται τόσο από τους παραχωρησιούχους όσο και από τις τράπεζες.