Tο Mνημόνιο είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, τόνισε τη Δευτέρα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο περιθώριο του οποίου συναντήθηκε με τους κ.κ. Γ. Ζανιά και Ι. Στουρνάρα.

Η πρώτη προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να θέσει ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά, σημείωσε.

Κατά την ομιλία του, το μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας παραμένει στο 15% σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Όπως επισήμανε, στους πολίτες και κυρίως στους πολιτικούς δεν αρέσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, ενώ προσέθεσε ότι οι δράσεις στήριξης της Ελλάδας με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, δεδομένων των επιδόσεων της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η «χαλάρωση» των δημοσιονομικών στόχων για την τόνωση της ανάπτυξης προϋποθέτει πλήρη αποτύπωση των επιπτώσεων της επιλογής αυτής, σημείωσε και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να «χαλαρώσει» τους όρους του Μνημονίου.

Ο κ. Άσμουσεν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στα εξής βήματα:

– Να καταλήξει σε δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 – 2014.

– Να προχωρήσει άμεσα στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

– Να προχωρήσει άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις.

– Να εφαρμόσει τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.

– Να απελευθερώσει τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και να εφαρμόσει το σχέδιο Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα.

Βερολίνο: οι στόχοι για την Ελλάδα δεν αλλάζουν

Στην τήρηση των δεσμεύσεων και των στόχων του ελληνικού προγράμματος επιμένει το Βερολίνο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επαναλαμβάνει πως τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Όλα βρίσκονται στα χέρια της Ελλάδας» τόνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Μάρτιν Κότχαους, σημειώνοντας πως η τρόικα θα διαβουλευτεί με τη νέα κυβέρνηση και θα εκτιμήσει την κατάσταση με δεδομένες τις ήδη ανειλημμένενες δεσμεύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Γιοργκ Άσμουσεν περί δυνατότητας αλλαγής μεμονωμένων μέτρων χωρίς να αλλάζουν ωστόσο οι στόχοι του προγράμματος, ο κ. Κότχαους τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό που είναι και πρέπει να εφαρμοστεί», διευκρινίζοντας πως μία νέα κυβέρνηση μπορεί, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, να πει ότι θέλει να εφαρμόσει λιτότητα, αλλά αντί ενός μέτρου να προτιμά ένα άλλο με το ίδιο αποτέλεσμα.

«Αν λοιπόν κάποιος μπορεί να πει ότι αντί του φόρου Χ, ο οποίος είναι υπερβολικά υψηλός, θα ήταν καλύτερα να αυξηθεί ο φόρος Ψ, με το αποτέλεσμα ίδιο, αυτό έχει ήδη συζητηθεί κατά το παρελθόν, αλλά πάντα υπό την σαφή επικεφαλίδα «Για τους στόχους, το περιεχόμενο και τα ορόσημα, πού, πότε πώς και τι πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης, δεν αλλάζει τίποτα» είπε ο Κότχαους.

Η τρόικα, συνέχισε, θα διαβουλευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα εκτιμήσει την κατάσταση, τονίζοντας πως «είναι καλή πρακτική να μιλούμε πάντα με κάθε νέα κυβέρνηση, αλλά είναι καλή πρακτική επίσης κάθε νέα κυβέρνηση να τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί κατά το παρελθόν και όσα έχουν υποσχεθεί».

Διαψεύδει η Γερμανία τα περί προετοιμασίας της για ελληνική χρεοκοπία

Σχετικά με δημοσίευμα του Focus που ήθελε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι προετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην κατηγορηματική διάψευση του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, που είχε κάνει λόγο για «ανοησίες».

Η γερμανική κυβέρνηση, σημείωσε, «προσπαθεί εδώ και χρόνια, όχι για κάτι άλλο, αλλά για την σταθεροποίηση της Ελλάδας και την οικονομική εξυγίανσή της. Κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα τρέχει και λειτουργεί ώστε η οικονομία να σταθεροποιηθεί με μακροπρόθεσμη προοπτική».

«Προσφερθήκαμε να στείλουμε υπαλλήλους στην Ελλάδα, οι οποίοι θα βοηθήσουν την ανάπτυξη», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «εδώ και δυόμισι χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη».