Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν το αργότερο έως την Παρασκευή 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων τραπεζιτών στο Reuters.

Με τα κεφάλαια αυτά, τα οποία θα λάβουν σε υψηλής αξιολόγησης ομόλογα του EFSF, θα μπορέσουν να ξανασυμμετάσχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, αντλώντας ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη δεδομένου του κλίματος ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο καιρό οδηγώντας και σε αύξηση των εκροών καταθέσεων.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) θα λάβουν έως την Παρασκευή 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους, είπαν κορυφαίοι τραπεζίτες την Τρίτη στο Reuters.

«Το αργότερο έως την Παρασκευή θα τα λάβουμε, ίσως και αύριο», δήλωσε υψηλόβαθμος τραπεζίτης σε έναν από τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της χώρας ζητώντας ανωνυμία.

Λίγο αργότερα και δεύτερος τραπεζίτης επιβεβαίωσε ότι το ποσό αναμένεται να ληφθεί έως την Παρασκευή.

Οι τράπεζες με τα 18 δισ. ευρώ που θα λάβουν, σε υψηλής αξιολόγησης ομόλογα του EFSF, θα μπορέσουν να ξανασυμμετάσχουν στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, αντλώντας ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος.

«Με τα 18 δισ. ευρώ που θα λάβουμε σε ομόλογα EFSF θα ξανασυμμετάσχουμε στις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», δήλωσε ο τραπεζίτης.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ, καθώς τα εποπτικά κεφάλαιά τους είχαν υποχωρήσει σημαντικά ή μηδενιστεί μετά τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψαν λόγω της συμμετοχής τους στο PSI.

Οι τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζα της Ελλάδας, τον ELA.