Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέπεμψε την κρίσιμη απόφαση για την πληρωμή ή όχι του ομολόγου των 435 εκ. ευρώ, το οποίο υπάγεται σε ξένο δίκαιο και λήγει στις 15 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης. Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στο σύνολο των ομολόγων αξίας περίπου 6,5 δισ. ευρώ που δεν μπήκαν στο PSI.

«Πρέπει κάποιος από την ελληνική πλευρά να λάβει μια απόφαση» δήλωσαν την Τετάρτη στο «Βήμα» πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιλογή που θα γίνει αφορά τόσο τη χώρα μας όσο και την τρόικα η οποία ζητεί να ενημερωθεί. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ό,τι και να συμβεί με το ομόλογο των 435 εκ. ευρώ υπάρχει σειρά κινδύνων και χρειάζεται «σκέψη, ανάλυση και συνεννόηση».

Αν το ομόλογο πληρωθεί στο άρτιο υπάρχει κίνδυνος να επιτεθούν με νομικά μέσα στην Ελλάδα ομολογιούχοι που αποδέχθηκαν εθελοντικά το κούρεμα ή μπήκαν σε αυτό μετά από την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs) καταγγέλλοντας άνιση μεταχείριση. Σε αυτή την περίπτωση θα ανακύψει ζήτημα και με τους Ελληνες μικρο-ομολογιούχους που επίσης μπήκαν στο κούρεμα και υπέστησαν πολύ σοβαρές απώλειες.

Η Ελλάδα θα πρέπει επομένως να αποφασίσει αν θα αρνηθεί να καταβάλλει έστω και ένα ευρώ τα ομόλογα ή θα εφαρμόσει το σχήμα του PSI. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CDS και ο κίνδυνος νομικών προσφυγών διεθνώς.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να πάρουν απόφαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαΐου λήγουν επίσης ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τα οποία θα πληρωθούν κανονικά εφόσον εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση των 5,3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι παραμένει τυπικά στη θέση και ότι έχει υποβάλλει από τη Δευτέρα την παραίτησή του μαζί με τους άλλους Υπουργούς. Εκτίμησε επίσης ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η χώρα θα εκπροσωπηθεί είτε από υπουργό νέας κυβέρνησης είτε από υπουργό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οριστεί. Πάντως η κράτηση των εισιτηρίων από το επιτελείο του έχει γίνει, για κάθε ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πηγές από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν όπως αναμενόταν ότι η προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου επίσκεψη της τρόικας ενδέχεται να αναβληθεί λόγω της συνέχισης των διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης.