Βασική αποστολή του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού) είναι να προσφέρει παιδεία ανωτάτου επιπέδου – με διεθνή κριτήρια – στους πιο άξιους υποψηφίους και να καλλιεργεί στους μαθητές του εκείνες τις ικανότητες της ψυχής, του σώματος και του πνεύματος που είναι αναγκαίες για κάθε υπεύθυνο πολίτη της Ελλάδας και του κόσμου.
Οι βασικές αρχές, οι επιδιώξεις και τα στοιχεία της κουλτούρας του ΕΕΙ, αποτελούν σταθερό άξονα από την ίδρυσή του το 1925. Η διάχυση του «Κολλεγιακού πνεύματος» πραγματοποιείται τόσο μέσα από διαφορετικές μορφές επικοινωνίας, όσο και μέσα από τη συμμετοχή όλων των μελών της Κολλεγιακής κοινότητας σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που στηρίζουν και προάγουν αυτή την κουλτούρα. Η συμμετοχή των εργαζομένων σε όλες αυτές τις δραστηριότητες και η προσφορά τους αναγνωρίζονται ιδιαίτερα από το σχολείο. Ενας ιδιαίτερα σημαντικός τρόπος αναγνώρισης της προσπάθειας των εργαζομένων και των σημαντικών επιτευγμάτων είναι η ειδική μνεία και αναφορά αυτών στις σημαντικές εκδηλώσεις του σχολείου, καθώς και στα ενημερωτικά έντυπα. H αναγνώριση-ενθάρρυνση της ιδιαίτερης προσφοράς εκπαιδευτικών πραγματοποιείται με την τιμητική απονομή έξι Ακαδημαϊκών Εδρών σε καθηγητές και δασκάλους του σχολείου. Επίσης μία φορά το χρόνο πραγματοποιείται η εκδήλωση «Τιμώντας το Δάσκαλο».
Ειδική εκδήλωση εορτασμού πραγματοποιήθηκε πέρυσι για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του Κολλεγίου Ψυχικού, στην οποία τιμήθηκαν όλοι όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και εξέλιξή του.
Παρά το μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο ΕΕΙ, η φροντίδα και η αλληλοϋποστήριξη είναι αντίστοιχη ενός οικογενειακού περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν: επιπλέον ημέρες άδειας, σημαντικές εκπτώσεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες και πρόγραμμα συμπληρωματικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης/ασφάλειας ζωής. Επιπλέον, παρέχεται εξατομικευμένη βοήθεια σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων του προσωπικού ή των μελών της οικογενείας τους.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΕΙ διοργανώνονται διάφορες συλλογικές εκδηλώσεις, όπως ετήσιο δείπνο του Διοικητικού Συμβουλίου για όλο το προσωπικό του ΕΕΙ, εκδήλωση για την κοπή της πίτας, συμμετοχή του προσωπικού στην τελετή αποφοίτησης μαθητών και το δείπνο που ακολουθεί..
Το ΕΕΙ, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Προγράμματος Σχολικής Αυτοαξιολόγησης με βάση το μοντέλο αριστείας – Excellence Model του European Foundation for Quality Management (EFQM), πιστοποιήθηκε ως οργανισμός «Committed to Excellence» (2009). Την ίδια χρονιά βραβεύθηκε με το εθνικό πιστοποιητικό «Αιέν Αριστεύειν» της ΕΕΔΕ για την «Υιοθέτηση Αρχών Αριστείας», ενώ το 2011, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, η Ακαδημία Αθηνών, αποφάσισε να βραβεύσει το Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ιδρυμα για την επί 85 χρόνια σημαντική, πολύπλευρη, διαχρονική συνεισφορά του στην παιδεία, στην πολιτιστική ζωή, στην κοινωνία και στην πρόοδο του τόπου μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ