H εταιρεία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International (PMI), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα με έδρα τον Ασπρόπυργο. Μετρώντας 80 χρόνια δυναμικής παρουσίας από τα εγκαίνια του ιστορικού εργοστασίου της στον Πειραιά, η εταιρεία Παπαστράτος έχει συνδέσει το όνομά της με την επιχειρηματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας. Το 2009 μάλιστα εγκαινίασε νέο σύγχρονο εργοστάσιο και χώρους γραφείων επενδύοντας πλέον των 100 εκατ. ευρώ.
Εχοντας την πεποίθηση ότι η αριστεία πρέπει να αναγνωρίζεται, να γιορτάζεται και να επιβραβεύεται, η εταιρεία έχει εφαρμόσει προγράμματα αξιολόγησης και αναγνώρισης σχεδιασμένα να ανταμείβουν τους ανθρώπους που έχουν κάνει τη διαφορά και συνέβαλαν στην επιτυχία της ομάδας τους, και κατ’ επέκταση της εταιρείας:
– με το βραβείο ABCD («Πάνω και πέρα από το καθήκον») αναγνωρίζει την επιμονή, την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και την πρωτοβουλία για να ολοκληρωθεί ένα έργο ή δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος λαμβάνει ένα πιστοποιητικό και μία δωροεπιταγή•
– το βραβείο Αριστείας δίνεται σε άτομα που έχουν επιδείξει καινοτομία, έχουν συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, δείχνουν προσωπική δέσμευση και επιδεικνύουν εξαιρετική διοικητική αποτελεσματικότητα. Ο εργαζόμενος λαμβάνει ένα πιστοποιητικό, καθώς και ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο•
– το βραβείο Πρόεδρου επιβραβεύει άτομα ή ομάδες που έχουν επιτύχει εξαιρετικά επιτεύγματα και έχουν συμβάλει στις στρατηγικές προτεραιότητες της PMI. Ο εργαζόμενος λαμβάνει ένα πιστοποιητικό καθώς και ένα χρηματικό έπαθλο που φτάνει ως το 25% του ετήσιου μισθού του. Το 2010 δόθηκαν βραβεία σε περίπου 100 εργαζομένους.
Η εσωτερική επικοινωνία είναι σοβαρή υπόθεση για την εταιρεία και για τον λόγο αυτό οι προϊστάμενοι αξιολογούνται από τους άμεσους συνεργάτες τους, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από την έρευνα ικανοποίησης προσωπικού στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν.
H εταιρεία προσφέρει και σημαντικές παροχές στους εργαζόμενούς της, όπως, επιπλέον ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, κάλυψη εξόδων καθημερινής σίτισης, δωρεάν κατασκηνώσεις για τα παιδιά των εργαζομένων, ετήσια κάλυψη μέρους των εξόδων φύλαξης παιδιών, τράπεζα αίματος, έξτρα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα καθώς και εκπτώσεις σε διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες στην Ελλάδα. Επιπλέον, σε περιπτώσεις ανάγκης η εταιρεία δείχνει το ανθρώπινό της πρόσωπο, βοηθώντας ουσιαστικά τον εργαζόμενο.
Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό έργο υποστηρίζοντας οικονομικά το Ανθρωπιστικό Κέντρο Ασπροπύργου της ΜΚΟ Αρτος Δράση, η οποία παρέχει τροφή, ένδυση και λευκές συσκευές σε άπορες οικογένειες. Πρόσφατα, η οργάνωση βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πλούσιο εθελοντικό της έργο. Επίσης, είναι χορηγός σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει η Επιστημονική Ενωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων για 200 πολίτες τρίτης ηλικίας στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει θεματικές όπως τον χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή, τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία, τις οικογενειακές σχέσεις κ.ά. Τέλος η εταιρεία χρηματοδοτεί το έργο της αποξήλωσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που υλοποιείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής και που στοχεύει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και του εξωραϊσμού του αττικού τοπίου.

Jackie Taylor,
γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Παπαστράτος

Στους εργαζομένους αποκλειστικά ανήκει το βραβείο
Η αναγνώριση, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας «BestWorkplaces 2012», ότι η Παπαστράτος παρέχει έναν εξαιρετικό χώρο εργασίας συνιστά μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση για την εταιρεία μας, διότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γνώμη των εργαζομένων της, δηλαδή των δικών μας ανθρώπων, που βιώνουν και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την εταιρεία μας.
Η δέσμευσή μας για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός πολύ καλού εργασιακού περιβάλλοντος στηρίζεται στην πεποίθησή μας ότι οι εταιρείες που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου είναι εκείνες που επενδύουν τόσο στην ενίσχυση των προϊόντων τους όσο και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους. Στις σύγχρονες διοικητικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η εταιρεία μας στον Ασπρόπυργο Αττικής, θέσαμε ως προτεραιότητα και δημιουργήσαμε εργασιακούς χώρους άνετους και φιλικούς που παρέχουν σε κάθε συνάδελφο τα μέσα για να εκτελεί την εργασία του ευχάριστα και με ασφάλεια. Και φυσικά αυτή η προσπάθεια είναι διαρκής, διότι θέλουμε να ανταποκρινόμαστε συνεχώς στις προσδοκίες και στις ανάγκες των εργαζομένων μας. Δεν επιθυμούμε οι εγκαταστάσεις μας να είναι μόνο ένας ευχάριστος εργασιακός χώρος, αλλά να είναι και ένας χώρος ενεργητικής μάθησης (activelearning) και επαγγελματικής καθοδήγησης (coaching) που εκθέτει τους εργαζομένους μας σε νέες και πολύπλευρες εμπειρίες. Ουσιαστικά έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο ανάπτυξης νέων ταλέντων και επαγγελματικής ολοκλήρωσης για τον καθένα.
Η εταιρεία μας έχει το προνόμιο να διαθέτει ανθρώπους με ταλέντο, ικανότητες και ακεραιότητα, έτοιμους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της αγοράς τόσο σε καλούς όσο και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Λέμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εργαζομένους μας, όχι επειδή η Παπαστράτος αναδείχθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, αλλά επειδή η δική τους συλλογική παρουσία δημιούργησε και δημιουργεί ένα καταπληκτικό εργασιακό περιβάλλον. Σε εκείνους λοιπόν ανήκει αποκλειστικά αυτό το βραβείο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ