Πάνε 10 χρόνια που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση των τότε 15 κρατών-μελών να δημιουργήσει τη λίστα των 100 εταιρειών στη Γηραιά Ηπειρο με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Απευθύνθηκε λοιπόν στο Great Place to Work® Institute, το οποίο ήδη επί μια δεκαετία πραγματοποιούσε κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη αξιολόγηση στις ΗΠΑ.
Tο Great Place to Work® αναζήτησε, σε κάθε μία από τις 15 ευρωπαϊκές χώρες, συνεργάτες για να φέρουν σε πέρας σε εθνική κλίμακα την αξιολόγηση των καλύτερων εταιρειών, για να επιλεγούν στη συνέχεια οι 100 καλύτερες της Ευρώπης.
Ετσι λοιπόν δημιουργήθηκε και το Great Place to Work® Institute Hellas στην Ελλάδα!
Σήμερα, με την ευκαιρία των 10 χρόνων του θεσμού στην Ελλάδα, θα ήθελα να κάνω μια σύνοψη αναφορικά με τα σημαντικότερα πράγματα που μας έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια οι καλύτερες εταιρείες.
Ιδού λοιπόν:
– Δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος για να δημιουργήσει κανείς ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Κάθε εταιρεία ακολουθεί τη δική της διαδρομή βασισμένη στην παράδοσή της, στην κουλτούρα της, στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, στα έθιμά της. Διαφορετικός είναι ο τρόπος για μια πολυεθνική, διαφορετικός είναι ο τρόπος για μια παραδοσιακή ελληνική οικογενειακή επιχείρηση. Εάν υπάρχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό για όλους είναι η ύπαρξη αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων.
– Οι αμοιβές των εργαζομένων είναι ικανοποιητικές, συνήθως πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, αλλά δεν είναι απαραίτητα οι υψηλότερες που μπορεί κανείς να συναντήσει. Είναι όμως δίκαιες! Χαρακτηρίζονται από αξιοκρατικά κριτήρια, στηρίζονται σε αντικειμενικές αξιολογήσεις, επιβραβεύουν την παραπάνω προσπάθεια.
– Οι εταιρείες προσφέρουν αρκετές εταιρικές παροχές – περισσότερες από τον μέσο όρο των εταιρειών. Το βασικό τους όμως χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές οι παροχές ικανοποιούν τους εργαζομένους όχι μόνο μέσα από την οικονομική τους διάσταση, αλλά και από τη μέριμνα που καταβάλλεται από την εταιρεία στο να απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων.
– Οι καλές εταιρείες ξέρουν να ακούν τους εργαζομένους τους. Εχουν αναπτύξει συστήματα και μηχανισμούς για να μπορούν να συλλέξουν τις ιδέες, τα παράπονα, τις παρατηρήσεις τους. Αναζητούν τις απόψεις των εργαζομένων προτού εφαρμόσουν πράγματα που τους αφορούν.
– Δίνουν πάντα απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση και θέμα τεθεί από τους εργαζομένους. Ενδεχομένως η απάντηση να μην είναι η προσδοκώμενη από τον εργαζόμενο, αλλά έρχεται στην ώρα της, αιτιολογημένη και με συνέπεια.
– Οι καλές εταιρείες λένε πάντα την αλήθεια! Δεν αφήνουν αμφιβολίες, δεν μιλούν με μισόλογα, δεν έχουν κρυφή ατζέντα, μιλούν με ειλικρίνεια, δεν κρύβουν και δεν παραποιούν πράγματα και γεγονότα.
– Γιορτάζουν τις επιτυχίες τους. Δημιουργούν αίσθημα κοινότητας, ομάδας και συμμετοχής όλων στα αποτελέσματα. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις δεν αποτελούν αγγαρεία, γιορτάζονται αυθεντικά με κέφι, καλή διάθεση και αποτελούν ευκαιρία επικοινωνίας.
– Ξέρουν να αναγνωρίζουν τους εργαζομένους τους τόσο υλικά όσο και ηθικά. Δεν ξεχνούν να ευχαριστήσουν, δημιουργούν μηχανισμούς διάκρισης, αναγνώρισης, προβολής και καταξίωσης.
– Στηρίζουν στις δύσκολες προσωπικές στιγμές τόσο οικονομικά (δάνεια, προκαταβολές, έκτακτες βοήθειες) όσο και συναισθηματικά ούτως ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι περνά μόνος τις όποιες δυσκολίες. Νιώθει την επιχείρηση δίπλα του.
Ακόμα και σήμερα στα δύσκολα – πολλές από τις επιχειρήσεις που διακρίνονται αναγκάστηκαν να κάνουν περικοπές μισθών ή και μειώσεις θέσεων εργασίας – βλέπουμε ότι οι εταιρείες προσπαθούν να κρατήσουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Και αυτό σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο από τους εργαζομένους.

Υποψηφιότητες για τα 3 ειδικά βραβεία

Εφέτος, με την αφορμή της επετείου των 10 χρόνων «Best Workplaces» στην Ελλάδα, θα δοθούν τρία ειδικά βραβεία σε εταιρείες για τις εξαιρετικές πρακτικές που εφαρμόζουν αναφορικά με τους εργαζομένους τους στους εξής τομείς:

* Σεβασμός της Διαφορετικότητας και Ισων Ευκαιριών.

Αφορά την προώθηση της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο.
Υποψήφιες για αυτό το ειδικό βραβείο είναι οι εταιρείες:
– GE Healthcare
– Kleemann Hellas
– Medtronic Hellas

* Συστηματική και Αποτελεσματική Επικοινωνία.
Αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων εσωτερικής επικοινωνίας με στόχο όλοι οι εργαζόμενοι να είναι ενήμεροι για τα νέα και τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Υποψήφιες για αυτό το βραβείο είναι οι εταιρείες:
– Αθηναϊκή Ζυθοποιία
– Kleemann Hellas
– Leroy Merlin

* Εκπαίδευση με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων.
Αφορά τη συστηματική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες, ικανότητες και επιθυμίες του εργαζομένου.
Υποψήφιες για αυτό το βραβείο είναι οι εταιρείες:
– Αθηναϊκή Ζυθοποιία
– Genesis Pharma
– JTI

Οι νικήτριες εταιρείες θα ανακοινωθούν στην τελετή βράβευσης στις 24 Απριλίου. Σημειωτέον ότι η εφετινή τελετή βράβευσης θα μεταδοθεί live streaming, δηλαδή ζωντανά, μέσω Internet. Οσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να συνδεθούν στις 24 Απριλίου, στις 19.30, με το site του Great Place to Work® Institute Hellas: www.greatplacetowork.gr.
Το ηλεκτρονικό φύλλο του «Βήματος» www.tovima.gr τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα παρέχει το link για απευθείας σύνδεση.

Η ταυτότητα

Εφέτος είναι η 10η συνεχόμενη χρονιά που διεξάγεται η έρευνα Best Workplaces, για την επιλογή των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η έρευνα διοργανώνεται από το Great Place to Work® Institute Hellas και η αξιολόγηση των εταιρειών γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα εφαρμοσμένης έρευνας του ALBA Graduate Business School.
Η έρευνα αξιολογεί και βραβεύει τρεις κατηγορίες εταιρειών ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους: η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις 10 καλύτερες εταιρείες με περισσότερους από 250 εργαζομένους, η δεύτερη τις 10 με 50-250 εργαζομένους και η τρίτη 5 εταιρείες με 20-49 εργαζομένους.
Η επιλογή και η κατάταξη των εταιρειών στη λίστα στηρίζεται στο μοντέλο του Great Place to Work® και περιλαμβάνει δύο άξονες αξιολόγησης:
Α) Τις ανώνυμες και εμπιστευτικές απαντήσεις των εργαζομένων της κάθε εταιρείας σε ένα ειδικά μελετημένο ερωτηματολόγιο 59 κλειστών ερωτήσεων και δύο ανοικτών ερωτήσεων ελεύθερου σχολιασμού (Trust Index©).
Β) Τις εκθέσεις της εταιρείας σε 2 ειδικά ερωτηματολόγια όπου ζητούνται αναλυτικά – και αποδεικτικά – στοιχεία για την επιχείρηση και τις πρακτικές διοίκησης του προσωπικού της (Culture Audit©).
Η σύνθεση των ανωτέρω αποτελεσμάτων καθορίζει την τελική κατάταξη των εταιρειών. Η ιδιαιτερότητα του μοντέλου αξιολόγησης είναι ότι οι απαντήσεις των εργαζομένων έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα (τα δύο τρίτα) στην τελική βαθμολογία.
Η ερευνητική διαδικασία εξετάζει και αξιολογεί τις παρακάτω 5 βασικές παραμέτρους του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως καθορίζονται από τη μεθοδολογία του Great Place to Work® .
1. Την αξιοπιστία της Διοίκησης
2. Τον σεβασμό προς τους εργαζομένους
3. Το αίσθημα δικαιοσύνης που υπάρχει στην εταιρεία
4. Την υπερηφάνεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι
5. Τη συντροφικότητα που αναπτύσσεται.
Η εφετινή έρευνα είναι η 10η κατά σειρά που διεξάγεται στη χώρα μας και συμμετείχαν συνολικά 51 εταιρείες, διαφόρων μεγεθών και από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
Η ομάδα αξιολογητών αποτελείται από στελέχη του ALBA Graduate Business School και του Great Place to Work® Institute Hellas.
Την εφετινή ομάδα αξιολογητών αποτέλεσαν: από το ALBA η Ζωή Κουρουνάκου, συντονίστρια της Αξιολόγησης και διευθύντρια Εφαρμοσμένης Ερευνας και Διεθνών Σχέσεων, η Εύη Μπαραλού, επίκουρος καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, ο Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, Senior Project Manager, η Μαρία Μελιώτη, υπεύθυνη Σταδιοδρομίας και Αποφοίτων, η Βίκυ Μοσχοπούλου, υπεύθυνη MBA προγραμμάτων, η Νατάσα Μιτόγλου, Senior Account Manager, και η Μαρία Παππά, Senior Account Manager, και από το Great Place to Work® η Ανθή Τσέντου.
Στην εφετινή διαδικασία αξιολόγησης δόθηκε η ευκαιρία συμμετοχής και απόκτησης εμπειρίας σε πέντε αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Strategic Human Resources Management του ALBA, Βάσω Σαμπακούλη, Ντέππυ Πουλάκου, Δημήτρη Προβατά, Γιάννη Νικολαΐδη και Κυριακή Τσίχλα, καθώς και στην Ιωάννα Νιάχα, φοιτήτρια μεταπτυχιακού προγράμματος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η συνολική ακαδημαϊκή εποπτεία ανήκε στην Ολγα Επιτροπάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων του ALBA.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ