Ο Ψυχρός Πόλεμος μέσα από τα μάτια και την ιστορία δύο ερωτευμένων Πολωνών. Κάπως έτσι, μέσα σε μία φράση, θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις την τελευταία, υπέροχη ταινία του πολωνού σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι. Ο «Ψυχρός Πόλεμος», που παρουσιάστηκε στο επίσημο τμήμα του Φεστιβάλ, είναι μια από τις καλύτερες μέχρι στιγμής ταινίες της εφετινής διοργάνωσης.
Μια ταλαντούχα τραγουδίστρια (Τζοάνα Κούλιγκ) και ένας μουσικός ο οποίος από καθοδηγητής και δάσκαλός της θα γίνει εραστής της (Τόμας Κοτ) είναι τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας, η ιστορία της οποίας αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και καταλήγει στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Θα είναι μια πορεία γεμάτη τρομερές δοκιμασίες και για τους δύο ανθρώπους, προερχόμενες από το καταπιεστικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα στο οποίο είναι αναγκασμένοι να ζουν. Αυτομόληση στη Δύση, προδοσία, απιστία, επιστροφή στην πατρίδα, φυλακή… Ωστόσο ο ερωτικός πυρήνας που ενώνει τα δύο αυτά πλάσματα μοιάζει ισχυρός σαν ατσάλι, ικανός να τα ξεπεράσει.
Και εκεί ακριβώς βρίσκει κανείς την ομορφιά στο ασπρόμαυρο αυτό κινηματογραφικό διαμάντι που ακολουθεί την επίσης ασπρόμαυρη «Ida», που επίσης τοποθετείται στην Πολωνία του κομμουνιστικού καθεστώτος και βραβεύθηκε με το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης.
Γεννημένος πριν από 61 χρόνια στη Βαρσοβία, ο Πάβελ Παβλικόφσκι, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, άρχισε να δουλεύει στον χώρο του ντοκιμαντέρ για τη βρετανική τηλεόραση στη δεκαετία του 1980. Σε ό,τι αφορά τον κινηματογράφο γνώρισε τη διεθνή κριτική αναγνώριση το 2000, όταν η δεύτερη κινηματογραφική ταινία του, «Το τελευταίο καταφύγιο», μια ευθύβολη, ουσιαστική ματιά πάνω στο πρόβλημα του Μεταναστευτικού, προβλήθηκε με επιτυχία σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου (είχε κερδίσει και τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προτού διανεμηθεί στις ελληνικές αίθουσες). Η ταινία γυρίστηκε στην Αγγλία όπου λίγο αργότερα την ακολούθησε το «Ερωτικό καλοκαίρι», μια διασκευή του μυθιστορήματος της Ελεν Κρος.
Δύσκολο ο «Ψυχρός Πόλεμος» –που θα προβληθεί αργότερα στην Ελλάδα –να απουσιάζει από τα βραβεία του Σαββάτου που μας έρχεται. Ο Παβλικόφσκι ήρθε στις Κάννες με σπασμένο πόδι, λόγος για τον οποίο ακύρωσε τελικά τις συνεντεύξεις του. Αυτή την εποχή ασχολείται με τον «Λιμόνοφ», μεταφορά του εξαιρετικού μυθιστορήματος του Εμανουέλ Καριέρ, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.
Πρόκειται για το περιπετειώδες οδοιπορικό ενός μυστηριώδους ουκρανού ποιητή και τυχοδιώκτη με αφετηρία την Ουκρανία του 1943 και τελικό προορισμό τη Ρωσία του 2009, όπου ετοιμάζεται να ιδρύσει ένα εθνικιστικό κόμμα. Η γλαφυρή ιστορία του κάνει στάσεις σε πολλά σημεία του κόσμου: τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Βούκοβαρ και το Σαράγεβο.

HeliosPlus